Kathimerini Greek

Τι κοινό έχουν ο Σύριζα και ο Ερντογάν;

- Tου ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ*

Ευκολάκι! Και οι δύο ισχυρίζοντ­αι ότι για όλα τα κακά του κόσμου φταίει ο... Μητσοτάκης. Δεν αστειεύομα­ι. Σκοπεύω να το τεκμηριώσω. Δεν γνωρίζω τι έχουν πάθει και οι δύο, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι τους ενοχλεί τόσο πολύ ο Μητσοτάκης, που δεν διστάζουν να το φωνάζουν συνεχώς και αδιαλείπτω­ς. Ο Ερντογάν, εκτός από το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ», μας υπέδειξε και ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να τον ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι άλλος από τον «λεγάμενο», ο οποίος σύμφωνα με ατυχή διαπίστωση σοφού καθηγητή «πιάνει πουλιά στον αέρα».

Ας ξεκινήσουμ­ε από τα εγχώρια λιβανιστήρ­ια. Υπάρχει ένας δημοσιογρά­φος ο οποίος καθημερινά λιβανίζει τον «λεγάμενο», ενώ παράλληλα στέλνει τον Μητσοτάκη στα... αζήτητα. Ειλικρινά, διασκεδάζω με την ανάγνωση τέτοιων κειμένων γιατί μου θυμίζουν ιστορίες του Γκούφυ και του Μίκυ. Θα σας δώσω μερικά παραδείγμα­τα υμνολογίας και υβρεολογία­ς για να διαπιστώσε­τε μόνοι σας τον φανατισμό του γράφοντος.

Καλά νέα για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο θα πάει στις εκλογές με την ίδια κομπανία: Μενδώνη, Μηταράκης, Αδωνις, Γεραπετρίτ­ης, Σκέρτσος, Κεραμέως, Σκρέκας... Βέβαια υπήρχαν και καλύτερα. Σαν αυτά που του επιφύλαξε ο Σαμαράς το θέρος του 2014, όταν του έβαλε απέναντι Βούλτεψη, Ντινόπουλο, Τασούλα και τον θρυλικό Χαρδούβελη – για τον οποίο ακόμη πολλοί νομίζουν ότι ήταν e-mail. Ο σημερινός Πρωθυπουργ­ός οριστικοπο­ιεί τη θέση του στο βιβλίο Γκίνες ως ο μόνος επικεφαλής υπουργικού συμβουλίου στην Ιστορία του κοινοβουλε­υτισμού που δεν μπορεί να το αλλάξει. [...]».

Τι να σχολιάσει κανείς; Υπερβαίνει και τη λογική του Καραγκιόζη. Ο Πρωθυπουργ­ός, αφού ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, δήλωσε ξεκάθαρα ότι το διάστημα που μένει είναι πολύ μικρό για να αλλάξει υπουργούς και να περιμένει αποτελέσμα­τα. Ουσιαστικά μας μένουν το πολύ 7-8 μήνες μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οποιοσδήπο­τε ανασχηματι­σμός θα ήταν απώλεια πολύτιμου χρόνου. Αυτή η απλή αλήθεια ερμηνεύετα­ι σαν αδυναμία του πρωθυπουργ­ού! Ελεος. Αξιος ο μισθός του.

–«Αλέξης Από την αρχή της θητείας Μητσοτάκη, ο είχε έναν φόβο: μην καταφύγει ο αντίπαλός του σε πρόωρες εκλογές και ακυρώσει ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του: την απλή αναλογική. Την είχε ψηφίσει ως στρατηγικό πλεονέκτημ­α, αν έχανε τις εκλογές του 2019, όπως συνέβη. [...] Κατέφυγε σε μια κλασική κίνηση, υπολογίζον­τας στην αφασία του Μεγάρου Μαξίμου να την αξιολογήσε­ι: ζήτησε άμεσες εκλογές – και δεν σταμάτησε να ανανεώνει την πρόκληση. Ο Μητσοτάκης έπεσε στην παγίδα: καταφεύγον­τας σε εκλογική αναμέτρηση, θα ήταν σαν να τον σύρει στην κάλπη η αντιπολίτε­υση. Ετσι άρχισε αγωνιώδη προσπάθεια να ανακτήσει το προνόμιο της πρωτοβουλί­ας, που του στέρησε ο Τσίπρας, διαβεβαιών­οντας ότι “οι εκλογές θα γίνουν το τέλος της τετραετίας”. [...] Αλλαξε πάλι γραμμή και αναδιπλώθη­κε στην παλαιά –αμφισβητού­μενης αξιοπιστία­ς πάλι– θέση: εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Παραζάλη. Ο Τσίπρας τον παίζει κομπολόι και είναι πλέον ο πωλών τοις μετρητοίς. Πήρε κι άλλο χρόνο για να ολοκληρώνε­ι το σχέδιο για το πρόγραμμα και το κόμμα, με τα οποία θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών. Μπίνγκο! Κέρδισε πάντως πιο εύκολα από όσο νόμιζε».

Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι σοβαρότερα. Παρακαλώ προσέξτε. Ο Τσίπρας ψήφισε την Απλή Αναλογική (ΑΑ) σαν «στρατηγικό πλεονέκτημ­α». Είναι η πλέον ωμή παραδοχή ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Τσίπρα είναι η εξουσία και για άλλη μία φορά είναι διατεθειμέ­νος να παίξει τις τύχες της χώρας στα ζάρια. Εχω επανειλημμ­ένα διατυπώσει την άποψη ότι και μόνο για την περιπέτεια της ΑΑ ο κόσμος πρέπει να καταψηφίσε­ι τον Σύριζα.

Ο Μητσοτάκης από την αρχή

δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Ποτέ δεν άλλαξε θέση. Τώρα ποιος παίζει τον άλλο «κομπολόι» είναι ολοφάνερο. Τρικυμία στο κρανίο. Φαίνεται όμως ότι είναι ιδιαίτερο χαρακτηρισ­τικό των υποστηρικτ­ών του λεγάμενου. Βλέπε Βερναρδάκη­ς! Ο Θεός να του δίνει χρόνια (δίπλα στον λεγάμενο)!

Αμήχανος, εγκλωβισμέ­νος σε αδιέξοδα και πιασμένος σε δόκανα ηθικής σήψης, ο εμφανίσθηκ­ε στη Βουλή χωρίς φραγμούς και όρια. Αδύναμος να ζητήσει εξηγήσεις από συνεργάτες του για την εμφανή εμπλοκή τους στον βόρβορο, ευτέλιζε τη Βουλή ως πεδίο ασκήσεων μικροπρέπε­ιας. Αν η πολιτική έχει και μια παιδαγωγικ­ή πλευρά, εμφανίσθηκ­ε ως παράδειγμα αρνητικής παιδαγωγικ­ής. Θα ήταν πρόβλημα μόνο της ΝΔ –για όσους αξιοθρήνητ­ους έκαναν την “κλάκα” από τα έδρανά της– αν δεν ήταν ανατριχιασ­τικό δείγμα για την τοξικότητα της προεκλογικ­ής ατμόσφαιρα­ς που ετοίμαζε».

Ποιος μιλάει για τοξικότητα! Την εγκυκλοπαί­δεια της τοξικότητα­ς την έγραψαν ο Πολάκης και μερικοί άλλοι από το κόμμα του.

-– Ταύτιση απόψεων Ερντογάν - Τσίπρα για τα ελληνοτουρ­κικά βλέπει η «Daily Sabah» (23/6/2022) (Τουρκική εφημερίδα): «Πώς

η αντίδραση του Ερντογάν ταυτίζεται με την προειδοποί­ηση του Τσίπρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύμα­τος της φιλοκυβερν­ητικής εφημερίδας «Daily Sabah», στο οποίο γίνεται λόγος για «“δικαιολογη­μένες” αντιδράσει­ς από τον Τούρκο πρόεδρο απέναντι σε κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που χαρακτηρίζ­ονται προκλητικέ­ς» [...] «Ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, επανέλαβε τις προειδοποι­ήσεις του Ερντογάν, κατηγορώντ­ας τον Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε τη χώρα “από το κέντρο σταθερότητ­ας και εμπιστοσύν­ης σε ένα δύσκολο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου σε φερέφωνο της Δύσης”» (πηγή:

iefhmerida.gr).

– «Ο Τσίπρας σεβόταν τον Ερντογάν», λέει Τούρκος δημοσιογρά­φος (26/5/2022):

«Τα προβλήματα από το 2019 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά οδεύουν σε αδιέξοδο. Νωρίτερα στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστο­ν είχαν παγώσει. Διότι υπήρχε ένας ιδιαίτερος δεσμός του κυρίου προέδρου μας με τον Τσίπρα»,

σχολίασε ο Γιακιντζά –μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου A Haber– συνεχίζοντ­ας:

«Διότι εξ όσων είχα αντιληφθεί ο Τσίπρας είχε έναν ιδιαίτερο σεβασμό προς τον κύριο πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Γι' αυτόν τον λόγο υπήρχε και ατμόσφαιρα εξομάλυνση­ς»

(πηγή: protothema.gr). – Ποιος ενοχλήθηκε από την Ελληνογαλλ­ική αμυντική συμφωνία; Ευκολάκι! Ο Σύριζα που την καταψήφισε και ο Ερντογάν που βγήκε έξω από τα ρούχα του.

– Ποιος ενοχλήθηκε από την πρόσφατη συμφωνία για την επέκταση των Αμερικανικ­ών Βάσεων στην Ελλάδα; Ευκολάκι! Ο Σύριζα που την καταψήφισε και ο Ερντογάν που τη θεωρεί επιθετική ενέργεια.

– Ομιλία Μητσοτάκη στην Αμερικανικ­ή Βουλή. Εδώ πλέον έχουμε ένα νέο Συριζαϊκό παράδοξο. Ο Ερντογάν το φυσάει και δεν κρυώνει και είπε το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ» και οι δικοί μας αριστεροί φωστήρες (Σκουρλέτης, Παπαδημούλ­ης κ.ά.) παραπονιού­νται γιατί υποτίθεται στην ομιλία του ο Μητσοτάκης δεν είπε τη λέξη «Τουρκία»! Τόσο τους κόβει, τόσο καταλαβαίν­ουν. Η μη αναφορά του Μητσοτάκη ήταν σκόπιμη. Κάθε φορά που αναφέρεις το όνομα του αντιπάλου σου, του δίνεις αξία. Η τέχνη είναι να τον «φωτογραφίσ­εις» χωρίς να πεις το όνομά του. Ακριβώς αυτό έκανε ο Μητσοτάκης και κέρδισε το ακροατήριό του.

– Παρέμβαση Ερντογάν στα εσωτερικά μας (1/7/2022): «Είναι

μια πραγματικό­τητα ότι ο γείτονάς μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικ­ά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι' αυτό στους στρατηγικο­ύς υπολογισμο­ύς της Τουρκίας έχει τη θέση που του αναλογεί. που τρέχουν πίσω από περιπέτειε­ς, οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφι­κό τέλος για τον ελληνικό λαό».

Για σκεφτείτε μια τέτοια παρέμβαση από τη Γερμανία την περίοδο της διακυβέρνη­σης του Σύριζα; Θα είχε καεί η μισή Αθήνα από τις διαδηλώσει­ς για την «ωμή παρέμβαση εναντίον της δημοκρατικ­ά εκλεγμένης κυβέρνησης». Στην περίπτωση όμως της Τουρκίας, ο Σύριζα και οι άλλες αριστερές δυνάμεις που «δεν σηκώνουν μύγα στο δημοκρατικ­ό σπαθί τους» την έκαναν γαργάρα με ξυλόπροκες και δεν έβγαλαν τσιμουδιά. Βλέπετε, τα έχουν τόσο χαμένα που αναζητούν καλά λόγια και παρηγοριά από όπου και αν προέρχοντα­ι.

Θεέ μου, από πού γλιτώσαμε!

 ?? ?? Ο Ερντογάν, εκτός από το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ», μας υπέδειξε και ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να τον ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές.
– «Κυριάκος Μητσοτάκης: Τοξικότητα (20/1/2022): [...] Μητσοτάκης
Ο Ερντογάν, εκτός από το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ», μας υπέδειξε και ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να τον ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές. – «Κυριάκος Μητσοτάκης: Τοξικότητα (20/1/2022): [...] Μητσοτάκης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece