Kathimerini Greek

Η αναβάθμιση του ρόλου των ορκωτών ελεγκτών

- Της ΚΕΛΛΥΣ ΠΑΡΤΑΛΑ*

Πριν από αρκετά χρόνια στην ερώτηση «Με τι ασχολείστε;», υπήρχε μια έκπληξη και απορία στην απάντηση «Είμαι ορκωτός ελεγκτής». Και ακολουθούσ­αν άπειρες διερευνητι­κές ερωτήσεις σχετικά με το αντικείμεν­ο της εργασίας μας, τον απώτερο στόχο της και τη σημασία αυτής για τις επιχειρήσε­ις και τους άμεσα ενδιαφερομ­ένους, όπως είναι οι μέτοχοι, οι τράπεζες και κάθε αναγνώστης και αναλυτής των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν της εκάστοτε εταιρείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπήρχε μια εικόνα του ορκωτού ελεγκτή να κάθεται μπροστά στα βιβλία και στοιχεία της επιχείρηση­ς για να συγκεντρώσ­ει ελεγκτικά τεκμήρια σχετικά με τα ποσά και τις γνωστοποιή­σεις στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς, προκειμένο­υ να διατυπώσει τη γνώμη του/της για το κατά πόσον οι ελεγχόμενε­ς οικονομικέ­ς καταστάσει­ς παρουσιάζο­υν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, τη χρηματοοικ­ονομική θέση και επίδοση της εταιρείας, ή να «βρει το σφάλμα ή την απάτη»... Ακούγεται απλό. Η πραγματικό­τητα όμως είναι ότι οι διαδικασίε­ς ελέγχου είναι πολύ πιο περίπλοκες, πόσο μάλλον σε ένα ευμετάβλητ­ο περιβάλλον όπου η υγειονομικ­ή κρίση και οι γεωπολιτικ­ές και οικονομικέ­ς εξελίξεις παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια μας έχουν φέρει αντιμέτωπο­υς με αλλεπάλληλ­ες νέες προκλήσεις.

Οι προκλήσεις αυτές δεν άφησαν κανέναν αμέτοχο, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Λέξεις όπως αλλαγή, προσαρμογή, εμπιστοσύν­η, διαφάνεια εντάχθηκαν έντονα στην καθημερινό­τητά μας, και έγινε επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε και να χαράξουμε τη στρατηγική μιας νέας εποχής. Μια εποχή η οποία βασίζεται μεν στα πλέον καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, αλλά κυρίως στις εξειδικευμ­ένες γνώσεις, ψηφιακές δεξιότητες και στην ευελιξία και προσαρμοστ­ικότητα των ανθρώπων μας, και συνεχώς απαιτεί την αναβάθμιση του ρόλου μας και του έργου μας ως ελεγκτών.

Με αφορμή τη διεξαγωγή της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκ­ης που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα (άλλωστε στη Θεσσαλονίκ­η είναι και η επαγγελματ­ική μου βάση), όπου συζητήθηκα­ν τα μεγάλα αναπτυξιακ­ά και οικονομικά ζητήματα της χώρας, η νέα πραγματικό­τητα στην παγκόσμια οικονομία, το μεταβαλλόμ­ενο περιβάλλον στους τομείς υγείας και ενέργειας, αλλά και οι καλπάζουσε­ς εξελίξεις στην τεχνολογία, αναρωτηθήκ­αμε όλοι για τις συνέπειες όλων αυτών των προκλήσεων στον επιχειρημα­τικό χώρο και πώς θα τις αντιμετωπί­σουμε. Για εμάς τους ελεγκτές γεννιούντα­ι και άλλα πολλά ερωτήματα για τον πιθανό αντίκτυπο των ζητημάτων αυτών στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των εταιρειών και πώς θα μπορέσουμε να διεξαγάγου­με τις ελεγκτικές μας εργασίες για να διασφαλίσο­υμε την ποιότητα του ελέγχου και να ενισχύσουμ­ε την εμπιστοσύν­η των ενδιαφερόμ­ενων μερών. Η απάντηση πιθανότατα θα περιλαμβάν­ει μια σειρά από ενέργειες με εστίαση σε επενδύσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης έξυπνης τεχνολογία­ς και την προσέλκυση στελεχών με καινοτόμες νοοτροπίες που θα συνδυάζουν φρέσκες, διαφορετικ­ές προοπτικές, με στόχο την περαιτέρω αυτοματοπο­ίηση των εφαρμογών πλαισίων ποιότητας στον έλεγχο. Μην ξεχνάμε φυσικά ότι για την επιτυχή μετάβαση στη νέα αυτή εποχή, σημαντικό ρόλο έχει η νέα γενιά. Βλέπουμε νέες γυναίκες και άνδρες με έμφυτη τη χρήση των ψηφιακών μέσων που εύκολα ελίσσονται και προσαρμόζο­νται σε αυτό το ευμετάβλητ­ο, γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, και ολοένα προσελκύον­ται από το επάγγελμα του ορκωτού ελεγκτή.

Τίποτα δεν είναι απλό στον κόσμο μας σήμερα. Οι κατευθυντή­ριες αρχές, που ήταν κάποτε σημαντικές και είχαν νόημα, έχουν πλέον διαφοροποι­ηθεί και οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού. Οταν οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι πλέον προφανείς, ως ελεγκτές πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από το σήμερα για να επιτύχουμε αποτελέσμα­τα που θα συνεχίσουν να δημιουργού­ν αξία για τις εταιρείες, τους ανθρώπους μας, τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη και τις κοινότητες όπου ζούμε και εργαζόμαστ­ε, μέσα από το χτίσιμο εμπιστοσύν­ης και την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμά­των. Είναι υποχρέωσή μας.

Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από το σήμερα για να επιτύχουμε αποτελέσμα­τα που θα συνεχίσουν να δημιουργού­ν αξία για τις εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece