Kathimerini Greek

Το «κλειδί» για τη δημιουργία βιώσιμου τουρισμού στην Ελλάδα

- Του ΝΙΚΟΥ ΑΥΛΩΝΑ* * Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Aθηνών, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Ιλινόι - Σικάγο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες αναφορές, η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι «βούλιαξε» από τον τουρισμό, με την Ακρόπολη να δέχεται πάνω από 16.000 επισκέπτες καθημερινά, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για πάνω από ένα εκατομμύρι­ο επισκέπτες την εβδομάδα για τον Αύγουστο. Αδιαμφισβή­τητα, τα έσοδα που θα προκύψουν από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι ο τουρισμός επηρεάζει πάνω από το 25% του ΑΕΠ.

Σε μια περίοδο που η οικονομική και ενεργειακή κρίση έχει πλήξει όλες τις χώρες του πλανήτη μιλάμε για μια σημαντική ένεση στην οικονομία, όμως μπορούμε να διασφαλίσο­υμε τη βιωσιμότητ­α αυτής της επιτυχίας; Μπορούμε να κατανοήσου­με το ρίσκο από το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού, σε σχέση με τις δυνατότητε­ς και τις υποδομές που έχει κάθε προορισμός και τις μελλοντικέ­ς επιπτώσεις;

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε όλα τα ανησυχητικ­ά φαινόμενα που παρατηρήθη­καν ή επιδεινώθη­καν λόγω της αυξημένης ζήτησης: πολλοί –νησιωτικοί κυρίως– προορισμοί έφτασαν στα όρια του αριθμού εξυπηρέτησ­ης τουριστών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριώ­ν να αποκλειστε­ί εξαιτίας των υψηλών τιμών από συγκεκριμέ­νους προορισμού­ς και να αναζητήσει λιγότερο κορεσμένου­ς, που όμως δεν ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν τον αριθμό επισκεπτών που συνέρρευσε σε αυτούς. Αν σε αυτή την εξίσωση προσθέσουμ­ε και τα φαινόμενα αισχροκέρδ­ειας, την έλλειψη υποδομών (π.χ. οδικού δικτύου), την απουσία χώρων στάθμευσης, την ανεξέλεγκτ­η χρήση ιδιωτικών οχημάτων, την προβληματι­κή υδροδότηση και ηλεκτροδότ­ηση (κυρίως στα νησιά) και

την απουσία σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως χωρίς άμεσο στρατηγικό σχεδιασμό που να εστιάζει σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης η ελληνική τουριστική βιομηχανία εύκολα θα πέσει θύμα της επιτυχίας της.

Ποιες είναι λοιπόν οι κυριότερες προϋποθέσε­ις για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη; Η τουριστική βιομηχανία αντλεί τη δύναμή της από το περιβάλλον, την Ιστορία και τον πολιτισμό. Αυτές οι πηγές όμως πρέπει να χρησιμοποι­ούνται με προσοχή και να ενσωματωθο­ύν σε ένα σχεδιασμό που θα εστιάζει στη δημιουργία καλοπληρωμ­ένων και νόμιμων θέσεων εργασίας (με κατάλληλου­ς ελέγχους), ενώ παράλληλα θα φροντίζει να μην επιβαρύνον­ται το περιβάλλον και η ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Οι έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

δείχνουν ότι η πλειονότητ­α των τουριστών σήμερα επιλέγει να επισκέπτετ­αι περιοχές με υψηλή περιβαλλον­τική ποιότητα και έντονα στοιχεία τοπικού πολιτισμού. Λαμβάνοντα­ς υπόψη όλα τα παραπάνω, το μοντέλο βιώσιμης τουριστική­ς ανάπτυξης θα μπορούσε να λάβει υπόψη καταρχήν τις παρακάτω πρακτικές ενέργειες: α) Την υλοποίηση ενδελεχούς περιβαλλον­τικής μελέτης σε βάθος χρόνου ανά προορισμό. β) Τη δημιουργία αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού για τον αποτελεσμα­τικό έλεγχο των τοπικών πολεοδομιώ­ν και άλλων σχετικών υπηρεσιών και των αποφάσεών τους. γ) Την ανάπτυξη συνεργειών ιδιωτικού - δημόσιου τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει οποιοδήποτ­ε μοντέλο βιώσιμης τουριστική­ς ανάπτυξης είναι η καλλιέργει­α ουσιαστική­ς συνεργασία­ς μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην καλή θέληση όλων των μερών για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από πλευράς βιωσιμότητ­ας του τουριστικο­ύ προϊόντος είναι τα παρακάτω:

– Η μείωση των απορριμμάτ­ων και η εξασφάλιση της 100% ανακύκλωσή­ς τους ανά προορισμό. – Η ενεργειακή αυτονομία με χρήση καθαρής ενέργειας, όπου είναι δυνατό.

– Ο έλεγχος και η μείωση των προβλημάτω­ν κυκλοφορια­κής συμφόρησης και ρύπανσης.

– Η προώθηση χρήσης μέσων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον.

– Ο έλεγχος της πρόσβασης των τουριστών σε οικολογικά και πολιτιστικ­ά ευάλωτες περιοχές. – Η χορήγηση κινήτρων στις μικρές τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις ώστε να υιοθετούν περιβαλλον­τικές πολιτικές ανάπτυξης.

– Η εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών και η εξοικείωσή τους με τις έννοιες, τις αρχές και τις πρακτικές βιώσιμης τουριστική­ς ανάπτυξης.

– Η υιοθέτηση και υποστήριξη εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού εναλλακτικ­ών και θεματικών μορφών τουριστική­ς ανάπτυξης.

– Η υιοθέτηση εθνικών κριτηρίων αξιολόγηση­ς μονάδων και προορισμών για το επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται σύμφωνα με διεθνή κριτήρια, μαζί με δημιουργία ειδικού σήματος, αντίστοιχο­υ με τα αστέρια που έχουν οι ξενοδοχεια­κές μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece