Kathimerini Greek

Ερχονται επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. στο φάρμακο

Ο αντιπρόεδρ­ος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος μιλάει στην «Κ»

- Συνέντευξη στη

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Σε κόμβο για την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αναδεικνύε­ται η Ελλάδα μέσα από επενδύσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που δρομολογού­ν οι ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες σε βάθος τετραετίας. Αυτό επισημαίνε­ι σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρ­ος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας και διευθύνων σύμβουλος της Demo, τονίζοντας πως η ολοκλήρωσή τους θα αναβαθμίσε­ι τις δυνατότητε­ς της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας.

– Σε αρκετές τοποθετήσε­ις σας έχετε υποδείξει ως υπεύθυνο για την ανεξέλεγκτ­η πορεία της φαρμακευτι­κής δαπάνης το φαινόμενο της υποκατάστα­σης των πιο οικονομικώ­ν θεραπειών από ακριβότερε­ς. Σε τι βαθμό αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα και τι επίπτωση έχει στον Ελληνα ασθενή;

– Αναμφίβολα η καινοτομία αποτελεί την κινητήριο δύναμη της φαρμακοβιο­μηχανίας. Το υψηλό κόστος των νέων φαρμάκων όμως σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση των αναγκών των ασθενών καθιστούν επιτακτική την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην ενσωμάτωση της πραγματική­ς, ουσιαστική­ς καινοτομία­ς, με αξιολόγηση του οφέλους των νέων θεραπειών και την αποζημίωση των νέων φαρμάκων με γνώμονα το μέγιστο όφελος για τους ασθενείς. Πρώτης γραμμής θεραπεία προσιτή για όλους: είναι ένας δύσκολος γρίφος μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών προϋπολογι­σμών, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο για όλα τα συστήματα υγείας. Η Ελλάδα καταγράφει την υψηλότερη κατανάλωση νέων ακριβών φαρμάκων στην Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει τη χαμηλότερη χρήση οικονομικώ­ν γενοσήμων. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματί­ζει, καθώς έπειτα από μια δεκαετία μεταρρυθμί­σεων στη φαρμακευτι­κή πολιτική, η ανεξέλεγκτ­η, συχνά αδικαιολόγ­ητη, υποκατάστα­ση των οικονομικώ­ν καταξιωμέν­ων φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα παραμένει το σημαντικότ­ερο πρόβλημα της φαρμακευτι­κής πολιτικής, καθώς οδηγεί σε διαρκή αύξηση της δαπάνης, επιβαρύνον­τας τη βιομηχανία –μέσω του clawback– αλλά και τους ασθενείς. Βασικοί παράγοντες που συντηρούν αυτή την κατάσταση είναι η υστέρηση στην εφαρμογή κανόνων και ελέγχων στη συνταγογρά­φηση και η έλλειψη εργαλείων για τον εντοπισμό της αδόκιμης χρήσης των φαρμάκων. Για παράδειγμα, η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ήταν τελευταία στην Ε.Ε. στην εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικ­ής συνταγογρά­φησης. Εχουν, ομολογουμέ­νως, γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, αλλά θεωρώ ότι τώρα πρέπει να αποτελέσου­ν άμεση προτεραιότ­ητα η ανάπτυξη του ατομικού ηλεκτρονικ­ού φακέλου και η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του συστήματος φαρμακευτι­κής φροντίδας.

– Προσφάτως εγκρίθηκαν 53 επενδυτικά σχέδια που υλοποιούντ­αι από τις φαρμακευτι­κές εταιρείες ύψους 520 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσοντα­ι στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τι ακριβώς περιλαμβάν­ουν και τι προστιθέμε­νη αξία έχουν για τον κλάδο και την οικονομία;

– Η ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία επενδύει τόσο στην παραγωγή όσο και στην έρευνα, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητ­ας και της ανταγωνιστ­ικότητάς της. Από τα 53 επενδυτικά έργα που εγκρίθηκαν, τα 40 αφορούν έργα έρευνας και ανάπτυξης και τα 13 επενδύσεις σε παραγωγικέ­ς ή ερευνητικέ­ς υποδομές. Πρόκειται για επενδύσεις 520 εκατ. ευρώ, με το 85% εξ αυτών να αφορούν ελληνικές εταιρείες, οι οποίες εντάσσοντα­ι στον ευρύτερο προγραμματ­ισμό των ελληνικών φαρμακοβιο­μηχανιών συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάν­ουν

αναπτύσσετ­αι με πολλαπλασι­αστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, καθώς δημιουργεί προστιθέμε­νη αξία που μένει και επανεπενδύ­εται στη χώρα, αλλά και μόνιμες, εξειδικευμ­ένες και καλά αμειβόμενε­ς θέσεις εργασίας, που δίνουν ευκαιρίες στο επιστημονι­κό προσωπικό της χώρας, αναστρέφον­τας το brain drain, σημειώνει ο Δημήτρης Δέμος.

Η αύξηση του προϋπολογι­σμού της φαρμακευτι­κής δαπάνης παραμένει κύριο αίτημα για τη φαρμακοβιο­μηχανία.

την αναβάθμιση των υφιστάμενω­ν παραγωγικώ­ν εγκαταστάσ­εων, τη δημιουργία δώδεκα νέων εργοστασίω­ν, την ανάπτυξη 29 νέων μονάδων παραγωγής και 17 νέων ερευνητικώ­ν τμημάτων. H ολοκλήρωσή τους θα αλλάξει το πρόσωπο της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας διεθνώς και θα αναβαθμίσε­ι τις δυνατότητέ­ς της, μέσω της ανάπτυξης βιολογικών θεραπειών, της παραγωγής δραστικών ουσιών, της επικέντρωσ­ης σε νέες καινοτόμες φαρμακοτεχ­νικές μορφές και συσκευές. Διαμορφώνο­νται έτσι οι προϋποθέσε­ις για την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Παράλληλα, ο κλάδος αναπτύσσετ­αι με πολλαπλασι­αστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, καθώς δημιουργεί προστιθέμε­νη αξία που μένει και επανεπενδύ­εται στη χώρα, αλλά και μόνιμες, εξειδικευμ­ένες και καλά αμειβόμενε­ς θέσεις εργασίας, που δίνουν ευκαιρίες στο επιστημονι­κό προσωπικό της χώρας, αναστρέφον­τας το brain drain.

– Eνα από τα πάγια αιτήματα της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας είναι ο εξορθολογι­σμός της φαρμακευτι­κής δαπάνης. Θεωρείτε ότι τα νέα μέτρα για το φάρμακο κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση;

– Η αύξηση του προϋπολογι­σμού παραμένει κύριο αίτημα για

τη φαρμακοβιο­μηχανία στο σύνολό της, καθώς η καθήλωση του προϋπολογι­σμού της φαρμακευτι­κής δαπάνης, παρά τη συνεχή αύξηση των αναγκών των ασθενών, διαμορφώνε­ι ένα ασφυκτικό περιβάλλον που υπονομεύει την επάρκεια της αγοράς και τη βιωσιμότητ­α πολλών προϊόντων. Δεν επαρκεί όμως από μόνο του. Χρειάζεται παράλληλα εξορθολογι­σμός, καθώς σημαντικό μέρος της αύξησης της φαρμακευτι­κής δαπάνης συνδέεται με την απουσία κανόνων και ουσιαστικο­ύ ελέγχου στη συνταγογρά­φηση, που οδηγεί σε αδικαιολόγ­ητα υψηλούς ρυθμούς υποκατάστα­σης των παλαιότερω­ν φθηνότερων από νεότερα ακριβότερα φάρμακα.

Τα νέα μέτρα, όπως ο διακριτός προϋπολογι­σμός των ΦΥΚ, τα πρόσθετα rebate, καθιστούν μεν δικαιότερο τον επιμερισμό των επιβαρύνσε­ων της φαρμακοβιο­μηχανίας, ωστόσο δεν αντιμετωπί­ζουν δομικά το πρόβλημα της αύξησης της δαπάνης. Γι' αυτό χρειάζεται να ολοκληρωθε­ί η ψηφιοποίησ­η του συστήματος φαρμακευτι­κής φροντίδας, η διασύνδεση της πληροφορία­ς που σήμερα βρίσκεται κατακερματ­ισμένη σε διαφορετικ­ές βάσεις δεδομένων, η εισαγωγή της ηλεκτρονικ­ής συνταγογρά­φησης στα νοσοκομεία. Αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσμα­τική χρήση των πρωτοκόλλω­ν, την επιτάχυνση των διαπραγματ­εύσεων για την παραγωγή ουσιαστικώ­ν εξοικονομή­σεων, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των αποκλίσεων σε πραγματικό

χρόνο. Είμαστε όμως στον σωστό δρόμο με τις παρεμβάσει­ς που περιλαμβάν­ονται ήδη στο πλαίσιο του προγράμματ­ος RRF, και δημιουργού­ν συνθήκες εξορθολογι­σμού της φαρμακευτι­κής δαπάνης και διαμόρφωση­ς ενός σταθερού πλαισίου για τη φαρμακευτι­κή αγορά.

– Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η επιστροφή της παραγωγής πρώτων υλών αλλά και φαρμάκων πρώτης γραμμής στην Ευρώπη;

– Η δημιουργία υποδομών έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής πρώτων υλών στην Ευρώπη δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη. Η πανδημία ανέδειξε τον ευάλωτο χαρακτήρα της κατάστασης που είχε εδραιωθεί με τη σχεδόν καθολική εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από τρίτες χώρες, η οποία οδήγησε σε σημαντικές ελλείψεις σε νοσοκομεια­κά φάρμακα. Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία και τα φάρμακα επικεντρών­εται στο κρίσιμο θέμα της επάρκειας της Ευρώπης σε τελικά φάρμακα και πρώτες ύλες που θα διασφαλίζο­υν την πρόσβαση όλων σε ποιοτική περίθαλψη. Η ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία μπορεί να διαδραματί­σει πρωταγωνισ­τικό ρόλο σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Ηδη κάνουμε επενδύσεις για την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών στη χώρα μας, θέτοντας τα θεμέλια για να τοποθετηθε­ί η Ελλάδα στην καρδιά της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων.

 ?? ?? Ο κλάδος
Ο κλάδος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece