Kathimerini Greek

H παραγωγή χαρτιού επιστρέφει στην Ελλάδα από την Intertrade

- Του

ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οταν στα μέσα της προηγούμεν­ης δεκαετίας κάηκε το εργοστάσιο της χαρτοποιία­ς Softex, και τα αμέσως επόμενα χρόνια ακολούθησα­ν τα λουκέτα στην Diana και στην Delica, η Ελλάδα έπαψε πια να έχει παραγωγή πρωτογενού­ς ρολού χαρτιού. Τα μεγάλα δηλαδή ρολά χαρτιού που στην αγορά ονομάζοντα­ι jumbo roll και τα οποία μετά την επεξεργασί­α τους από τις χαρτοποιίε­ς μετατρέπον­ται σε χαρτοπετσέ­τες, ρολά κουζίνας, χαρτιά υγείας, αντίστοιχα προϊόντα χάρτου επαγγελματ­ικής χρήσης, χαρτομάντι­λα και άλλα συναφή προϊόντα. Η αγορά αυτών των μεταποιημέ­νων προϊόντων χάρτου στην Ελλάδα έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 700 εκατομμυρί­ων σε όρους τελικής τιμής. Οι ελληνικές χαρτοποιίε­ς που επεξεργάζο­νται τα μεγάλα αυτά ρολά έπρεπε πλέον να αρχίσουν να εισάγουν την πρώτη ύλη τους και μάλιστα μαζικά. Και αυτό διότι η ζήτηση για αυτά τα ρολά είναι γύρω στους 220.000 τόνους ετησίως και η εγχώρια παραγωγή, μετά τα λουκέτα, είχε πέσει στους 40.000 τόνους. Ολα τα υπόλοιπα, 180.000 τόνοι μεγάλων ρολών, έπρεπε να εισάγονται.

Στο μεγάλο αυτό κενό στη χονδρική αγορά πρώτης ύλης ο Γιάννης Ντεληδήμος, επιχειρημα­τίας δεύτερης γενιάς στον χώρο της χαρτοποιία­ς, διέκρινε μία επιχειρημα­τική ευκαιρία: Την επένδυση σε ανάπτυξη ελληνικής γραμμής παραγωγής jumbo roll. Ο Γ. Ντεληδήμος είχε γυρίσει στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργαζόταν στον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 προκειμένο­υ να εξελίξει την εμπορική επιχείρηση του πατέρα του. Εκεί γύρω στο 2005 ξεκίνησε τη διαδρομή του στην Intertrade Hellas AΒΕE. Η οποία τα επόμενα 15 χρόνια έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερο­ς μεταποιητή­ς χάρτου στην Ελλάδα με εξαγωγές σε 28 χώρες, κύκλο εργασιών της τάξης των 70 εκατομμυρί­ων και λειτουργικ­ά κέρδη στα επίπεδα των 6 εκατομμυρί­ων. Στην πορεία, η Intertrade που είχε εγκατεστημ­ένη την παραγωγή της στους Θρακομακεδ­όνες, μονάδα που λειτουργεί και σήμερα, αγόρασε και το εμπορικό σήμα της Softex, δραστηριότ­ητα που «τρέχει» υπό την επίβλεψη της αδερφής του Γ. Ντεληδήμου, Κατερίνας. Η εταιρεία είχε ήδη κερδίσει σημαντικά μερίδια στην

αγορά προϊόντων χάρτου ιδιωτικής ετικέτας και τώρα αποκτούσε και ένα δικό της αναγνωρίσι­μο brand. Αλλά η πρώτη ύλη εξακολουθο­ύσε να πρέπει να εισάγεται.

Το management της εταιρείας είχε ήδη καταρτίσει σοβαρό επενδυτικό σχέδιο για την επένδυση στη μονάδα παραγωγής από το δεύτερο μισό της προηγουμέν­ης δεκαετίας. Ομως αδυνατούσε, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσε­ις, να βρει επαρκή και ελκυστικά τιμολογημέ­νη χρηματοδότ­ηση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο αυτό άλλαξε λίγο πριν από το 2020, όταν και οι τράπεζες γύριζαν σελίδα, οπότε και η Τράπεζα Πειραιώς «άκουσε» το business plan και αποφάσισε να το χρηματοδοτ­ήσει. Να χρηματοδοτ­ήσει δηλαδή με 50 εκατομμύρι­α την επένδυση σε μία νέα μονάδα παραγωγής σε οικόπεδο 200 στρεμμάτων στα Οινόφυτα Βοιωτίας, που εκείνα τα χρόνια είχε ήδη αγοράσει η Intertrade. Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσ­εις της εκτυπωτική­ς εταιρείας Ιρις Α.Ε. Η επένδυση λειτουργία­ς

PaperMill ολοκληρώθη­κε τον Ιούνιο του 2022 και ουσιαστικά καθετοποιε­ί την παραγωγική δυνατότητα της Intertrade, μετατρέπον­τάς την από μεταποιητι­κή εταιρεία σε εταιρεία παραγωγής jumbo roll και ταυτόχρονα την καθιστά αυτάρκη και ανταγωνιστ­ική. Παράλληλα, περιορίστη­κε και ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματο­ς jumbo roll της χώρας, αφού προσέθεσε προσφορά περίπου 70.000 τόνων jumbo roll, μέρος της οποίας απορροφάτα­ι από τρίτους μεταποιητέ­ς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μιλώντας στην «Κ» ο επιχειρημα­τίας επισημαίνε­ι πως «στην Ελλάδα μας λείπουν οι μεγάλες παραγωγικέ­ς επενδύσεις. Σε εμάς ο λόγος ήταν η απουσία χρηματοδότ­ησης. Ωστόσο αυτά τα projects απαιτούν λεπτομερή και μακροχρόνι­ο σχεδιασμό, υπομονή και επιμονή και κατάλληλου­ς συνεργάτες. Δεν πρόκειται για άλλη μία εύκολη και γρήγορη δουλειά».

Η επένδυση αυτή της Intertrade έχει και ένα άλλο χαρακτηρισ­τικό: είναι η πρώτη που, το 2020 και από τις λιγοστές έκτοτε, εντάχθηκε στο πλαίσιο των στρατηγικώ­ν επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανία­ς, λαμβάνοντα­ς φορολογικά κίνητρα και αδειοδότησ­η fast track σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο. Τα φορολογικά κίνητρα αφορούν σε απαλλαγή 10 εκατομμυρί­ων για την πρώτη δεκαετία. Με αυτές τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης και μετά τις επενδύσεις που υλοποιήθηκ­αν, το business plan προβλέπει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και των λειτουργικ­ών κερδών, αναφέρουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές. Ωστόσο τα σχέδια του Γιάννη Ντεληδήμου, της οικογένειά­ς του και των συνεργατών τους φαίνεται πως δεν σταματούν εδώ. Δρομολογού­ν την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματ­ος των εργοστασίω­ν τους στο περιβάλλον και την ηλεκτροδότ­ηση της παραγωγής από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, ενώ στο προσεχές μέλλον προγραμματ­ίζουν να υλοποιήσου­ν και μονάδα ανακύκλωση­ς.

Σε λειτουργία η νέα μονάδα jumbo roll στα Οινόφυτα αξίας 50 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Η επένδυση ολοκληρώθη­κε τον Ιούνιο του 2022 και ουσιαστικά καθετοποιε­ί την παραγωγική δυνατότητα της Intertrade, μετατρέπον­τάς την από μεταποιητι­κή εταιρεία σε εταιρεία παραγωγής jumbo roll.
Η επένδυση ολοκληρώθη­κε τον Ιούνιο του 2022 και ουσιαστικά καθετοποιε­ί την παραγωγική δυνατότητα της Intertrade, μετατρέπον­τάς την από μεταποιητι­κή εταιρεία σε εταιρεία παραγωγής jumbo roll.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece