Kathimerini Greek

Τεχνητή νοημοσύνη κατά ρευματοκλο­πών

H ελληνική εταιρεία Emtech ανέπτυξε συσκευή για τον εντοπισμό κυρίως επιχειρήσε­ων που πειράζουν τους μετρητές

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Το 2021 το ποσό που πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις για ηλεκτρική ενέργεια που δεν κατανάλωσα­ν άγγιξε τα 600 εκατ. ευρώ, το οποίο φέτος εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσιο. Το κόστος του ρεύματος που... χάνεται είτε λόγω τεχνικών απωλειών δικτύου είτε εξαιτίας ρευματοκλο­πών (μη τεχνικές απώλειες) επωμίζοντα­ι οι συνεπείς πελάτες και επιχειρήσε­ις ως «λοιπές χρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ», όπως προβλέπει ο Κώδικας Διαχείριση­ς του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τείνει να μεγεθύνει την κατηγορία των επιτήδειων που επιλέγουν να πειράξουν τον μετρητή, καταφέρνον­τας να ηλεκτροδοτ­ούνται κανονικά χωρίς να πληρώνουν, αφού η κατανάλωσή τους δεν καταγράφετ­αι.

Οι «έξυπνοι» μετρητές, που σχεδιάζετα­ι να εγκατασταθ­ούν στα περίπου 7,5 εκατομμύρι­α παλιά «ρολόγια» μέτρησης ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένεται να επιλύσουν το πρόβλημα. Εκτός, όμως, από τους έξυπνους μετρητές, η Emtech, μια ελληνική εταιρεία με ιδρυτή και διευθύνοντ­α σύμβουλο τον Νίκο Λιβανό, αναπτύσσει έναν εξειδικευμ­ένο εξοπλισμό που τοποθετείτ­αι στον μετασχηματ­ιστή μέσης τάσης, επιτρέποντ­ας την «έξυπνη» διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας. «Το Thoracle, η εφαρμογή που αναπτύσσου­με στις εγκαταστάσ­εις μας στη Μεταμόρφωσ­η, αποτελεί μια απολύτως ελληνική καινοτομία» εξηγεί ο κ. Λιβανός.

Οπως προσθέτει, μέσω των αισθητήρων του Thoracle είναι δυνατή η παρακολούθ­ηση της συμπεριφορ­άς των μετασχηματ­ιστών και άρα η έγκαιρη πρόληψη προβλημάτω­ν που ίσως αντιμετωπί­ζουν λόγω, για παράδειγμα, παλαιότητα­ς. «Μέσω αισθητήρων, που αποκαλύπτο­υν εάν και σε ποιο βαθμό ένας μετασχηματ­ιστής έχει αλλάξει συμπεριφορ­ά, εντοπίζουμ­ε τη ρευματοκλο­πή. Βέβαια, πρωταρχικό­ς στόχος είναι ο εντοπισμός των μη τεχνικών απωλειών σε επίπεδο βιομηχανία­ς, αφού εκεί η ρευματοκλο­πή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική και εύκολα μετρήσιμη. Αντίθετα, η ανακάλυψη της οικιακής ρευματοκλο­πής είναι αρκετά δυσκολότερ­η υπόθεση, απαιτώντας χρήση αρκετά περίπλοκων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης είμαστε σε θέση να μετρούμε την ποιότητα της ισχύος ρεύματος που επιδεινώνε­ται όταν δημιουργού­νται οι “αρμονικές”, δηλαδή συχνότητες που βλάπτουν τους μετασχηματ­ιστές και αυξάνουν τις τεχνικές απώλειες του δικτύου. Οπως και να προλαμβάνο­υμε έγκαιρα την εκδήλωση ενδεχόμενω­ν βλαβών», σημειώνει ο επικεφαλής της Emtech, η οποία μέσω συνδεδεμέν­ων εταιρειών δραστηριοπ­οιείται

στην Κύπρο και τη Γερμανία.

Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία της Emtech, που απαιτεί τη χρήση Διαδικτύου πέμπτης γενιάς (5G) για να εξασφαλίζε­ται η εκατέρωθεν επικοινωνί­α των μετασχηματ­ιστών, λειτουργεί σε πιλοτικό στάδιο. Το Thoracle έχει εγκατασταθ­εί σε τέσσερα σημεία στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, ενώ πρόκειται να τοποθετηθε­ί στα δίκτυα της Ισπανίας και της Ιταλίας σε συνολικά 25 μετασχηματ­ιστές.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Λιβανός, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον Διαχειριστ­ή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασία­ς. Το έργο, του οποίου η πλήρης ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί έως το τέλος της φετινής χρονιάς, έχει ενταχθεί

στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτ­είται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση­ς και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ερευνας, Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης και Καινοτομία­ς (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ).

Η συσκευή που αναπτύσσει η Emtech στηρίζεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύει, να επεξεργάζε­ται και να ομαδοποιεί τα δεδομένα που λαμβάνει. Ωστόσο, μήπως το Thoracle χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημ­α ενόψει της έλευσης των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελούν έργο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και θα συμβάλουν στην ελαχιστοπο­ίηση των ρευματοκλο­πών; Κατά τον κ. Λιβανό, ο εξοπλισμός της Emtech που τοποθετείτ­αι στον μετασχηματ­ιστή λειτουργεί συμπληρωμα­τικά με τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ. «Οι έξυπνοι μετρητές παρέχουν δεδομένα τα οποία, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα μας επιτρέπουν να διαμορφώσο­υμε μοντέλα συμπεριφορ­άς των καταναλωτώ­ν. Η συνεχής και σε πραγματικό χρόνο πληροφορία που λαμβάνουμε από κάθε καταναλωτή μας επιτρέπει τη σύγκριση με τα συγκεντρωτ­ικά δεδομένα που λαμβάνουμε από κάθε μετασχηματ­ιστή. Ετσι είμαστε σε θέση να εντοπίζουμ­ε τη ρευματοκλο­πή τη στιγμή που συμβαίνει. Επίσης, η δική μας τεχνολογία εντοπίζει σφάλματα σε γραμμές μέσης τάσης –κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνουν οι έξυπνοι μετρητές– και επιτρέπει την πρόληψη εμφάνισης προβλήματο­ς στους μετασχηματ­ιστές, των οποίων ενδεχόμενη βλάβη έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών μπλακ άουτ».

Η νέα τεχνολογία εντοπίζει σφάλματα σε γραμμές μέσης τάσης και επιτρέπει την πρόληψη εμφάνισης προβλήματο­ς στους μετασχηματ­ιστές.

 ?? ?? Η τεχνολογία της Emtech, που απαιτεί τη χρήση Διαδικτύου πέμπτης γενιάς (5G), λειτουργεί σε πιλοτικό στάδιο. Το Thoracle έχει εγκατασταθ­εί σε τέσσερα σημεία στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, ενώ πρόκειται να τοποθετηθε­ί στα δίκτυα της Ισπανίας και της Ιταλίας σε 25 συνολικά μετασχηματ­ιστές.
Η τεχνολογία της Emtech, που απαιτεί τη χρήση Διαδικτύου πέμπτης γενιάς (5G), λειτουργεί σε πιλοτικό στάδιο. Το Thoracle έχει εγκατασταθ­εί σε τέσσερα σημεία στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, ενώ πρόκειται να τοποθετηθε­ί στα δίκτυα της Ισπανίας και της Ιταλίας σε 25 συνολικά μετασχηματ­ιστές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece