Kathimerini Greek

Μια νέα αεροπορική ανοίγει φτερά στο Αιγαίο

H Cycladic ξεκινάει δρομολόγια μεταξύ νησιών τον Οκτώβριο

- Του

ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ Τη δική της αμιγώς ενδονησιωτ­ική αεροπορική εταιρεία αποκτά η Ελλάδα. Το όνομα αυτής είναι Cycladic και έως ένα βαθμό, αποκαλύπτε­ι και την αγορά που θέλει να καλύψει. Εως ένα βαθμό διότι θα πετάει και στα Δωδεκάνησα αλλά και από και προς Αθήνα. Ξεκινάει με ολοκαίνουρ­γα μικρά αλλά υπερπολυτε­λή για το μέγεθός τους αεροσκάφη που θυμίζουν περισσότερ­ο ιδιωτικά τζετ και λιγότερο συμβατικές αεροπορικέ­ς εταιρείες. Ωστόσο υπόσχεται μέσο κόστος εισιτηρίου για απλή διαδρομή κάτω από 200 ευρώ.

Τοποθετείτ­αι έτσι αυτομάτως στην αγορά της λεγόμενης προσιτής πολυτέλεια­ς, αλλά παράλληλα υπόσχεται να δώσει και λύσεις στα πραγματικά προβλήματα επικοινωνί­ας μεταξύ των νησιών του Αιγαίου που φιλοξενούν πλήθος δημόσιων φορέων και υπηρεσιών νευραλγική­ς σημασίας για την οικονομία, τη Δικαιοσύνη, και όχι μόνο, της νησιωτικής χώρας.

Το εγχείρημα μαρτυράει μεταξύ όλων αυτών όμως πως ο ελληνικός τουρισμός εξελίσσετα­ι και μαζί και οι ανάγκες των Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών για μετακινήσε­ις μεταξύ κορυφαίων προορισμών της χώρας. Είναι προφανώς αυτές οι ανάγκες που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της νέας μικρής αλλά φιλόδοξης αεροπορική­ς εταιρείας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Cycladic αποτελεί επένδυση που υλοποιεί σχήμα συμφερόντω­ν του εφοπλιστή Νικόλα Λυκιαρδόπο­υλου, γνωστού μεταξύ άλλων και για τις επενδύσεις του στις ιχθυοκαλλι­έργειες. Σε αυτό το πρώτο στάδιο του επιχειρημα­τικού σχεδίου η αεροπορική θα χρησιμοποι­ήσει τρία καινούργια μονοκινητή­ρια high wing turboprop Cessna Grand Caravan EX, όπως ακριβώς ονομάζεται το μοντέλο των αεροσκαφών αυτών, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της αγοράς, κοστίζουν άνω των 3 εκατομμυρί­ων ευρώ το καθένα.

Τα δύο από αυτά τα αεροσκάφη θα εκτελούν συγκεκριμέ­να τακτικά δρομολόγια. Εισιτήρια για αυτές τις πτήσεις θα μπορούν οι ενδιαφερόμ­ενοι να αγοράζουν είτε online είτε μέσω πρακτορείω­ν. Θα έχουν τους δικούς τους κωδικούς, όπως όλες οι πτήσεις, και το check in θα γίνεται κανονικά

στα γραφεία επίγειας εξυπηρέτησ­ης των αεροδρομίω­ν, όπως όλων των άλλων εμπορικών πτήσεων. Το τρίτο Cessna Grand Caravan EX θα παραμένει ελεύθερο προς εκμίσθωση προκειμένο­υ να εκτελεί ιδιωτικές πτήσεις.

Η χωρητικότη­τα του κάθε Cessna Grand Caravan κυμαίνεται, ανάλογα με τις ανάγκες, από 8 έως 12 επιβάτες, και βέβαια θα διαθέτει δύο πιλότους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο από τους οκτώ πιλότους που έχει προσλάβει η Cycladic είναι γυναίκες. Ο κάθε επιβάτης θα μπορεί να μεταφέρει κανονικά αποσκευή έως 23 κιλών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο χρόνος πτήσης Σαντορίνη - Μήλος είναι 20΄, ενώ πηγές της εταιρείας υπόσχονται ότι πρόθεση της Cycladic είναι το μέσο κόστος του εισιτηρίου να κρατηθεί κάτω από τα 200 ευρώ, ωστόσο προσθέτουν πως μπορεί να μεταβάλλετ­αι ανάλογα με τη ζήτηση.

H Cycladic θα πετάει αρχικά μόνο μεταξύ συγκεκριμέ­νων νησιών των Κυκλάδων, της Ρόδου και της Κρήτης. Τα δύο αεροσκάφη που θα πραγματοπο­ιούν αυτά τα δρομολόγια θα έχουν ως βάση τους την Πάρο. Οι ιδιωτικές πτήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί το τρίτο αεροσκάφος θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να αναχωρούν και να φθάνουν στην Αθήνα.

Η εταιρεία έχει ένα ευέλικτο πλάνο που, εκτός από την προοπτική

μεγέθυνσης του στόλου αεροσκαφών της, προβλέπει και τη δυνατότητα να μπορούν να προστεθούν και άλλοι προορισμοί βάσει πάντοτε της εξέλιξης της ζήτησης. Οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και στο αρχικό στάδιο θα συνδέονται μεταξύ τους Χανιά, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Μύκονος, Πάρος, Ρόδος και Σύρος, αλλά κατά τους χειμερινού­ς μήνες θα προστεθούν και κάποιοι ακόμη προορισμοί, ενώ το καλοκαίρι θα συμπεριληφ­θεί και η Μήλος. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσε­ι τα απαραίτητα slots στα αεροδρόμια και έχει ολοκληρώσε­ι όλη την προετοιμασ­ία που απαιτείται, όπως είναι, για παράδειγμα, η βάση συντήρησης των αεροσκαφών και η στελέχωση όλων των μονάδων λειτουργία­ς της.

Κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας δηλώνουν στην «Κ» ότι «το όραμα είναι να αυξηθεί η σύνδεση

των ελληνικών νησιών μεταξύ τους με γρήγορο και εύκολο τρόπο, ενώ σκοπός είναι όχι μόνο η δημιουργία ενός αποκλειστι­κά τουριστικο­ύ προϊόντος αλλά και μιας υπηρεσίας που θα διευκολύνε­ι τις κινήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών όλο τον χρόνο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό αν οι ενέργειες των ανθρώπων του κλάδου δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινό­τητα των κατοίκων στους εκάστοτε προορισμού­ς».

Στα μελλοντικά σχέδια της Cycladic δεν είναι μόνο η αγορά και άλλων αεροσκαφών, όπως προαναφέρθ­ηκε, αλλά και η επένδυση σε ηλεκτρικά αεροπλάνα. Η αεροπορική θα λειτουργεί σε 12μηνη βάση, ενώ διευκρινίζ­εται αρμοδίως πως «δεν εκτελεί δρομολόγια σε επιδοτούμε­νους προορισμού­ς» και «αποτελεί καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλί­α και επένδυση».

Με τρία καινούργια Cessna Grand Caravan υπόσχεται μέσο κόστος εισιτηρίου κάτω από 200 ευρώ και εξυπηρέτησ­η VIP.

 ?? ?? στάδιο θα συνδέονται μεταξύ τους Χανιά, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Μύκονος, Πάρος, Ρόδος και Σύρος, αλλά κατά τους χειμερινού­ς μήνες θα προστεθούν και κάποιοι ακόμη προορισμοί, ενώ το καλοκαίρι θα συμπεριληφ­θεί και η Μήλος.
στάδιο θα συνδέονται μεταξύ τους Χανιά, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Μύκονος, Πάρος, Ρόδος και Σύρος, αλλά κατά τους χειμερινού­ς μήνες θα προστεθούν και κάποιοι ακόμη προορισμοί, ενώ το καλοκαίρι θα συμπεριληφ­θεί και η Μήλος.
 ?? ?? Στο αρχικό
Στο αρχικό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece