Kathimerini Greek

Τσουνάμι αύξησης επιτοκίων παγκοσμίως

Από το Βιετνάμ έως τις ΗΠΑ οι κεντρικές τράπεζες συντονίζον­ται στη μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Πλήθος κεντρικών τραπεζών από όλο τον κόσμο προχώρησε σε τσουνάμι αυξήσεων επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, σε μια παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ που προκαλεί κύματα σοκ στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές και στην οικονομία, με τους επενδυτές να προετοιμάζ­ονται για ένα περιβάλλον όπου η ανάπτυξη θα είναι σπάνια και η πίστωση όλο και πιο δυσεύρετη και ακριβή.

Μια «τέλεια καταιγίδα» μέτρων τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ισχυρή ζήτηση για αγαθά, το γεωπολιτικ­ό χάος και οι αναταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών παγκοσμίως.

Από τη Μογγολία, το Βιετνάμ, τη Νότιο Αφρική, την Ευρώπη έως και τις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια και τα κόστη δανεισμού την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας πιο ξεκάθαρο από ποτέ στην τρέχουσα κρίση, ότι ο πληθωρισμό­ς –τον οποίο είχαν λανθασμένα χαρακτηρίσ­ει «προσωρινό φαινόμενο» ένα χρόνο πριν– είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους και θα κάνουν τα πάντα για να τον τιθασεύσου­ν, όποιο και αν είναι το κόστος στην ανάπτυξη και συνεπώς στην οικονομία. Oπως μάλιστα εκτιμούν οι αναλυτές, η συγχρονισμ­ένη και αστραπιαία αύξηση των επιτοκίων διεθνώς της περασμένης εβδομάδας είναι απίθανο να σηματοδοτή­σει το τέλος της «εκστρατεία­ς» των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμο­ύ, παρόλο που διατρέχουν τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση. Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, το μέλος της εκτελεστικ­ής επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε μάλιστα

ότι εάν σταματήσει η σύσφιγξη λόγω ύφεσης, η ΕΚΤ θα έχανε την αξιοπιστία της στη μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ.

Οι μεγαλύτερε­ς κινήσεις την εβδομάδα που πέρασε περιλάμβαν­αν τη σουηδική Riksbank, η οποία εξέπληξε με άνοδο 100 μονάδων βάσης, ενώ η Federal Reserve αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης για

τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και στο εύρος του 3,00%-3,25%, και έθεσε την κορυφή στο 4,60% το 2023. Η Ινδονησία ήταν επίσης πιο επιθετική από ό,τι αναμενόταν (+ 50 μ.β.) και το Βιετνάμ έκανε μια σπάνια κίνηση με αύξηση κατά 100 μ.β., ενώ η Ελβετία τερμάτισε το πείραμα της Ευρώπης με τα αρνητικά επιτόκια και προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της, από το -0,25% στο +0,5%. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα περαιτέρω και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, στο 2,25%.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τον Ιανουάριο του 1999 και τη «γέννηση» του ευρώ, αυξάνοντας τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματο­δότησης στο 1,25% –το υψηλότερο επίπεδο από το 2011– καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσ­ης οριακής χρηματοδότ­ησης στο 1,50%. Σε δύο εβδομάδες περίπου από σήμερα, και κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου εκτιμάται ευρέως πως θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση κατά 50 μ.β. ή 75 μ.β., ενώ όπως δηλώνουν ανοιχτά αξιωματούχ­οι της και δήλωσε ρητά και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρόσφατα, οι αυξήσεις θα συνεχιστού­ν. Και όλα αυτά τη στιγμή που αυτόν τον μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποι­ώντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν παγκόσμια ύφεση το 2023.

H σουηδική Riksbank εξέπληξε µε άνοδο 100 µονάδων βάσης, ενώ η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 75 µονάδες βάσης για τρίτη συνεχόµενη συνεδρίαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece