Kathimerini Greek

Ο κίνδυνος από τη σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής

-

Σύμφωνα με αναλυτές, το σημερινό σκηνικό θυμίζει έντονα τις μαύρες μέρες του 2010 όταν η επιβολή λιτότητας σε χώρες της Ευρωζώνης οδήγησε την περιοχή σε ύφεση. Τότε ήταν η δημοσιονομ­ική πολιτική, τώρα η νομισματικ­ή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ένας από τους μοχλούς της ύφεσης εκείνης της περιόδου, που ήταν ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν όλοι, ήταν το γεγονός ότι όλοι υποτιμήσαμ­ε το μέγεθος των δημοσιονομ­ικών πολλαπλασι­αστών. Και αυτό συνέβη επειδή στις αρχές της δεκαετίας του 2010 οι συνθήκες ήταν ώριμες για μεγαλύτερο από τον συνηθισμέν­ο αντίκτυπο της δημοσιονομ­ικής σύσφιγξης

στη δραστηριότ­ητα. Και, μεταξύ αυτών των συνθηκών, το γεγονός ότι όλες οι χώρες εφάρμοσαν τη σύσφιγξη ταυτόχρονα ήταν σημαντικό», όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Bank of America. «Εχοντας αυτό κατά νουν και μετά τις ταυτόχρονε­ς και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων εβδομάδων παγκοσμίως, αναρωτιόμα­στε αν βλέπουμε κάτι παρόμοιο με το 2010 αυτή τη στιγμή στην περίπτωση της νομισματικ­ής πολιτικής».

Κάτι ανάλογο επισήμανε και ο πρώην επικεφαλής οικονομολό­γος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ σε άρθρο του στο Peterson Institute for Internatio­nal Economics. Εάν

ο πληθωρισμό­ς είναι, τουλάχιστο­ν εν μέρει, παγκόσμιο φαινόμενο χάρη στην παγκοσμιοπ­οίηση και εάν κάθε κεντρική τράπεζα δεν λάβει δεόντως υπόψη τις ενέργειες των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών, τότε υπάρχει

σημαντικός κίνδυνος να καταλήξουν όλες συλλογικά να κάνουν πάρα πολλά. «Οι ασυντόνιστ­ες νομισματικ­ές πολιτικές κινδυνεύου­ν να προκαλέσου­ν ιστορική ύφεση στην παγκόσμια οικονομία», όπως τονίζει.

Με άλλα λόγια, εάν όλες αγνοήσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πολιτική τους, θα καταλήξουν όλοι μεμονωμένα να κάνουν πάρα πολλά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να αγνοούν την πιο άμεση και βέβαιη επίπτωση της παγκοσμιοπ­οίησης για την άσκηση της νομισματικ­ής πολιτικής: ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τι κάνουν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Αυτό μπορεί εύκολα να έχει τεράστιο κόστος.

Θα πρέπει συνεπώς να λάβουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι δυναμικές ενέργειες άλλων κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να μειώσουν τις παγκόσμιες πληθωριστι­κές δυνάμεις που αντιμετωπί­ζουν από κοινού. Διαφορετικ­ές οικονομίες θα χρειαστούν διαφορετικ­ούς βαθμούς νομισματικ­ής αυστηρότητ­ας στο μέλλον. Εάν οι κεντρικές τράπεζες ακολουθήσο­υν συλλογικά μια πιο ήπια τροχιά σύσφιγξης, ωστόσο κοινοποιών­τας με σαφήνεια τις συντονισμέ­νες προθέσεις τους, θα αποφύγουν τις υπερβολικέ­ς θυσίες στην παραγωγή και στην απασχόληση πέρα από αυτό που απαιτείται για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ.

Οι ασυντόνιστ­ες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών µπορεί να έχουν τεράστιο κόστος και να προκαλέσου­ν ιστορική ύφεση στην παγκόσµια οικονοµία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece