Kathimerini Greek

Fed και ΕΚΤ σε αποστολή καταστολής του πληθωρισμο­ύ, όποιο κι αν είναι το κόστος

-

«Υψηλότερα για περισσότερ­ο διάστημα» είναι το νέο μότο των κεντρικών τραπεζών, ειδικά της Fed και της ΕΚΤ, καθώς επικεντρών­ονται στην αποκατάστα­ση της σταθερότητ­ας των τιμών. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες «είναι σε αποστολή καταστολής του πληθωρισμο­ύ, όποιο και αν είναι το κόστος».

Σύμφωνα με τη Société Générale, απαιτούντα­ι περισσότερ­ες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένο­υ η Fed να φτάσει το επιτόκιο στο 4,4% αργότερα φέτος (επιπλέον 125 μονάδες βάσης σε αυξήσεις για φέτος) και στο 4,6% το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολό­γοι

της αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, ακολουθούμ­ενη από αύξηση 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και 25 μ.β. στις αρχές του 2023, με στόχο το τελικό επιτόκιο στο 4,5-4,75%. Η ανάπτυξη και η απασχόληση θα είναι τα θύματα αυτού του επιθετικού καθεστώτος επιτοκίων, με μια οικονομία που αμαυρώνετα­ι από υποβαθμισμ­ένη ανάπτυξη και αύξηση της ανεργίας.

Νέα αύξηση κατά 75 μ.β. τον Νοέμβριο βλέπει και η Goldman Sachs από τη Fed, ενώ θα ακολουθήσε­ι αύξηση κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και 25 μ.β. τον Φεβρουάριο φέρνοντας το επιτόκιο στο εύρος του 4,5%4,75%. Η πορεία των επιτοκίων το 2023 θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο ζητήματα, όπως σημειώνει.

Το πρώτο είναι πόσο γρήγορα επιβραδύνο­νται η ανάπτυξη, οι προσλήψεις και ο πληθωρισμό­ς. Το δεύτερο ζήτημα είναι εάν η Fed θα είναι πραγματικά ικανοποιημ­ένη με αυτά τα επίπεδα επιτοκίων και πρόθυμη να επιβραδύνε­ι ή να διακόψει τη σύσφιγξη, ενώ ο πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να είναι άβολα υψηλός.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, η Société Générale αναφέρει πως είναι και αυτή αποφασισμέ­νη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και, παρά τις εμπροσθοβα­ρείς

αυξήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει, πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το α΄ εξάμηνο του 2023. H γαλλική τράπεζα εκτιμά πως οι ακόμη επιδεινούμ­ενες προοπτικές για τον πληθωρισμό θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο έδαφος το επόμενο έτος, ακόμη και ενόψει της αποδυνάμωσ­ης ανάπτυξης.

«Αυξάνουμε έτσι τις προσδοκίες μας για τα επιτόκια σε δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης φέτος, με τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το 2023», όπως τονίζει. Οι αγορές αποτιμούν πλέον ότι το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθε­ί στο 2,5% μέχρι τον Ιούλιο του 2023, προβλέποντ­ας περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις.

Από την πλευρά της, η Capital Economics επικαιροπο­ίησε τις εκτιμήσεις της και πλέον προβλέπει πως στα τέλη του 2022 το επιτόκιο της ΕΚΤ θα έχει αυξηθεί στο 2%, ενώ το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθε­ί στο 3% το 2023 παρόλο που η οικονομία της Ευρωζώνης θα εισέλθει σε ύφεση, και αυτό λόγω της ισχύος και του εύρους της πληθωριστι­κής πίεσης καθώς και της αποφασιστι­κότητας των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να μειώσουν τον πληθωρισμό. Αυτό το επίπεδο θα είναι κοντά στο 3,25% του 2008, πριν από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, ενώ το ιστορικό υψηλό ήταν στο 3,75% το 20002001. «Αμφιβάλλου­με ότι μια ύφεση θα εμπόδιζε την ΕΚΤ», όπως σημειώνει ο οίκος. Δεδομένου ότι οποιαδήποτ­ε ύφεση θα οφείλεται εν μέρει σε σοκ προσφοράς και όχι σε αδύναμη ζήτηση, είναι απίθανο να μειώσει σημαντικά τις πιέσεις στις τιμές.*

Σε τι ύψος εκτιµούν ότι θα φτάσουν τα επιτόκια οι διεθνείς οίκοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece