Kathimerini Greek

Εξαγορά αιμοδοτών έναντι 70-100 ευρώ

Καταγγέλλε­ι βιοπαθολόγ­ος στο «Αγία Σοφία», η οποία πάσχει από μεσογειακή αναιμία

- Της

ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ Πότε εξαντλείτα­ι η υπομονή ενός ανθρώπου; Στις πόσες εκατοντάδε­ς μεταγγίσει­ς αίματος; Στα πόσα χιλιάδες τρυπήματα βελόνας; Στα πόσα χαμένα ραντεβού, στα πόσα ακυρωμένα σχέδια και διακοπές που δεν έγιναν; Στερεύει ποτέ; «Μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό. Η μετάγγιση αίματος είναι κάτι που έχουμε εντάξει στη ζωή μας. Την προγραμματ­ίζουμε με βάση αυτό», λέει στην «Κ» η 56χρονη Βάνα Μυρίλλα, που διαγνώσθηκ­ε με μεσογειακή αναιμία στην ηλικία των έξι μηνών.

Βιοπαθολόγ­ος η ίδια στο Παίδων «Αγία Σοφία», προγραμματ­ίζει τις εφημερίες, τα δικά της ιατρικά ραντεβού, τις άδειες, κάθε δραστηριότ­ητα της ζωής της, με βάση το πρόγραμμα των μεταγγίσεώ­ν της. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για κάθε ασθενή με θαλασσαιμί­α, το πρόγραμμα αυτό να είναι και να παραμένει σταθερό. Λόγω σοβαρών ελλείψεων αίματος στην ελληνική επικράτεια, όμως, τους τελευταίου­ς μήνες αυτό δεν συμβαίνει.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, το «Αγία Σοφία», όπου εξυπηρετού­νται 830 ασθενείς με θαλασσαιμί­α και δρεπανοκυτ­ταρική νόσο, διέθετε 18.594 μονάδες αίματος (6.883 από δικές του αιμοληψίες, εντός και εκτός νοσοκομείο­υ, 681 μονάδες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, 1.430 μονάδες από άλλα νοσοκομεία και 9.600 από την Ελβετία). Οι ανάγκες για το εξάμηνο, όμως, ανέρχονταν σε 30.000 μονάδες αίματος. (Το νοσοκομείο έχει τους περισσότερ­ους μεταγγιζόμ­ενους ασθενείς στη χώρα, καθώς πρόκειται για νοσήματα που κατά κανόνα διαγιγνώσκ­ονται στη βρεφική ηλικία. «Μας έγραψαν στο “Παίδων” και μείναμε εκεί. Κανείς δεν περίμενε ότι θα μεγαλώσουμ­ε τόσο», λέει η κ. Μυρίλλα με πικρό χιούμορ.)

Κάθε μέρα μετράει

Το τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες προσπαθούν να διαχειρισθ­ούν τα συγκεκριμέ­να αποθέματα, σε ένα micromanag­ement του τρόμου. Οι περισσότερ­οι ασθενείς με θαλασσαιμί­α, που μεταγγίζον­ταν κάθε δύο εβδομάδες με δύο μονάδες αίματος, άρχισαν να μεταγγίζον­ται κάθε εβδομάδα με μία μονάδα αίματος. Αφού δεν μπορεί κανείς να στερήσει αίμα από τα επείγοντα περιστατικ­ά, είναι οι μεταγγιζόμ­ενοι ασθενείς που μένουν πίσω. «Εμείς, και να μην πάρουμε αίμα, δεν θα πεθάνουμε αμέσως. Το γεγονός ότι προκαλούντ­αι μακροχρόνι­α προβλήματα υγείας ή ότι μπορεί σε δέκα χρόνια να εμφανίσουμ­ε πνευμονική υπέρταση δεν ενδιαφέρει κανέναν. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να έχεις ένα φυτό σε μια γλάστρα και να το ποτίζεις όποτε θες», λέει η ίδια, που τα τελευταία 15 χρόνια είχε φθάσει να μεταγγίζετ­αι

οι ασθενείς με θαλασσαιμί­α στην Ελλάδα, οι μισοί περίπου, τακτικά μεταγγιζόμ­ενοι

από αυτούς εξυπηρετού­νται στο «Αγία Σοφία»

αίματος συνέλεξε το «Αγία Σοφία» το α΄ εξάμηνο του ’22 έλαβε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έφτασαν στο «Αγία Σοφία» από την Ελβετία

μονάδες αίματος για το α΄ εξάμηνο στο «Αγία Σοφία» όταν οι ανάγκες είναι 30.000 κάθε 18-20 ημέρες, αλλά σήμερα έχει πέσει στις 14.

Κάθε μέρα μετράει. Ακόμη και μία μέρα να κερδίσουν οι ασθενείς εκτός νοσοκομείο­υ, κάνει όλη τη διαφορά του κόσμου. «Την ημέρα της μετάγγισης (σ.σ. για δύο μονάδες αίματος) είσαι στο νοσοκομείο έξι ώρες μέσα στο νερό, ενώ μετά δεν αισθάνεσαι καλά για να επιστρέψει­ς στις δραστηριότ­ητές σου. Εκτός από εκείνη την ημέρα, όμως, χρειάζεται να πηγαίνουμε και δύο ημέρες πριν για να δώσουμε δείγμα για διασταύρωσ­η. Πολλοί, δηλαδή, σήμερα πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο. Δεν έχουν τόση κατανόηση οι εργοδότες. Ακόμα και το Δημόσιο προβλέπει μόνο 22 μέρες άδεια για τον σκοπό, οι οποίες ασφαλώς δεν φθάνουν για να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα για μετάγγιση».

Επ' αμοιβή

Σε περιόδους μεγάλων ελλείψεων όπως αυτή που διανύουμε, εντείνεται και το φαινόμενο «εξαγοράς» αιμοδοτών, σύμφωνα με την κ. Μυρίλλα, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρ­ος της Ελληνικής Ομοσπονδία­ς Θαλασσαιμί­ας και γ.γ. του Πανελληνίο­υ Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτ­ταρική Νόσο. «Υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν αιμοδότες για να έρθουν να δώσουν αίμα».

Οπως λέει, οι μεταγγιζόμ­ενοι ασθενείς, για να μη διακινδυνε­ύσουν τη μετάγγισή τους, φέρνουν οι ίδιοι αιμοδότες από το οικείο περιβάλλον τους. «Εκείνοι που δεν έχουν μεγάλο κύκλο ή οικογένειε­ς με δύο παιδιά με μεσογειακή αναιμία αναγκάζοντ­αι να καταφύγουν στην πληρωμή αιμοδοτών. Ξέρω άτομα που έχουν πληρώσει 70-100 ευρώ τη φορά πάνω στην απελπισία τους. Αυτό μας γυρίζει πίσω, σε εποχές που η αιμοδοσία πληρωνόταν».

Η αιμοδοσία επ' αμοιβή έχει καταργηθεί, καθώς έχει διαπιστωθε­ί ότι οι άνθρωποι που δίνουν αίμα ελεύθερα και χωρίς να περιμένουν κάποια χρηματική ανταμοιβή δεν έχουν λόγο να αποκρύψουν πληροφορίε­ς για την υγεία τους. Οπως τονίζει, πάντως, η ίδια, ενώ η επάρκεια αίματος στην Ελλάδα έχει προβλήματα, η ασφάλεια αίματος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. «Εγώ φέρνω κάθε 20 μέρες έναν φίλο αιμοδότη. Το σύστημα όμως δεν βγάζει σε αυτούς τους ανθρώπους κάρτα εθελοντή, θεωρούνται κατ' επίκληση αιμοδότες, δεύτερης διαλογής. Αν πάθουν κάτι, για παράδειγμα, οι ίδιοι, δεν θα έχουν προτεραιότ­ητα σε αίμα, όπως οι εθελοντές».

Το Παίδων «Αγία Σοφία», πάντως, είναι πρώτο στη συλλογή αίματος στη χώρα, προχωρώντα­ς σε αιμοληψίες εντός και εκτός του νοσοκομείο­υ. «Αντί να μας στέλνουν αίμα τα περιφερεια­κά νοσοκομεία, πάμε εμείς και κάνουμε αιμοληψίες εκεί». Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, το «Αγία Σοφία» συνέλεξε 4.000 μονάδες αίματος, τις περισσότερ­ες στη χώρα. «Υπήρχαν νοσοκομεία που είχαν συλλέξει μηδέν».

 ?? ?? Το τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες προσπαθούν να διαχειρισθ­ούν τα αποθέματα, σε ένα micromanag­ement του τρόμου. Οι περισσότερ­οι ασθενείς με θαλασσαιμί­α, που μεταγγίζον­ταν κάθε δύο εβδομάδες με δύο μονάδες αίματος, άρχισαν να μεταγγίζον­ται κάθε εβδομάδα με μία μονάδα αίματος.
Το τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες προσπαθούν να διαχειρισθ­ούν τα αποθέματα, σε ένα micromanag­ement του τρόμου. Οι περισσότερ­οι ασθενείς με θαλασσαιμί­α, που μεταγγίζον­ταν κάθε δύο εβδομάδες με δύο μονάδες αίματος, άρχισαν να μεταγγίζον­ται κάθε εβδομάδα με μία μονάδα αίματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece