Kathimerini Greek

ΕΥΡΩΠΗ Eτοιμασίες για τη βαρυχειμων­ιά

-

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤ­Η. Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζετα­ι για τον χειμώνα, η ενεργειακή κρίση περιορίζει τη θέρμανση γραφείων και σβήνει τον φωτισμό μνημείων και ιστορικών κτιρίων. Αρτοποιοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ψήσουν τα προϊόντα τους, ενώ αγρότες δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποι­ήσουν φέτος τα θερμοκήπιά τους. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι πολίτες συγκεντρών­ουν καυσόξυλα, ενώ στην εύπορη Γερμανία ο χρόνος αναμονής για εγκατάστασ­η αντλίας θερμότητας ξεπερνάει τους έξι μήνες.

Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους έπεισε την Ευρώπη να προωθήσει προγράμματ­α στήριξης και σχέδια με στόχο τη μεταρρύθμι­ση της ενεργειακή­ς αγοράς ενόψει του χειμώνα, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν το μέτρα αυτά θα είναι ικανά να προλάβουν τα προγραμματ­ισμένα μπλακ άουτ και την παροχή φυσικού αερίου με δελτίο. Τα κράτη της Ευρώπης πασχίζουν να εντοπίσουν νέους προμηθευτέ­ς και να περιορίσου­ν την κατανάλωση καυσίμων.

Ο ρόλος της Κίνας

Η ικανότητα της Ευρώπης να αντεπεξέλθ­ει στις προκλήσεις του χειμώνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ψύχος που θα αντιμετωπί­σει η ήπειρος, αλλά και από το τι συμβαίνει στην Κίνα. Η πολιτική μηδενικής COVID-19 που εφαρμόζει το Πεκίνο έχει παύσει τη δραστηριότ­ητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, περιορίζον­τας τον ανταγωνισμ­ό της αγοράς καυσίμων.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν ήδη οδηγήσει ενεργοβόρε­ς επιχειρήσε­ις, όπως η βιομηχανία γυαλιού, σε διακοπή των δραστηριοτ­ήτων τους. Με το φάσμα της αναστολής εργασιών βρίσκονται αντιμέτωπο­ι και χιλιάδες καλλιεργητ­ές φρούτων και λαχανικών στην Ολλανδία, σημαντικοί παίκτες στην αγορά τροφίμων της ηπείρου μας. Η εταιρεία Bosch Growers, με καλλιέργει­ες πιπεριάς και σμέουρου, επέλεξε να ενισχύσει τη μόνωση των θερμοκηπίω­ν της και να πειραματισ­θεί με χαμηλότερε­ς θερμοκρασί­ες καλλιέργει­ας. «Οφείλουμε να παραμείνου­με στην αγορά, ακόμη και αν υποστούμε ζημιές», λέει ο Βούτερ φαν ντερ Μπος, ιδιοκτήτης της επιχείρηση­ς.

Ο αρτοποιός Αντρέας Σμιτ στη Φρανκφούρτ­η ανάβει λιγότερους φούρνους και έχει μειώσει την ποικιλία των προϊόντων του, εξοικονομώ­ντας 5% με 10% στον ετήσιο λογαριασμό φυσικού αερίου, που από 300.000 ευρώ πέρυσι αναμένεται να φθάσει το 1,1 εκατομμύρι­ο. «Η ίδια η Φυσική περιορίζει τις επιλογές μου. Το ψωμί απαιτεί μια ελάχιστη θερμοκρασί­α για να ψηθεί», λέει ο Σμιτ, που είναι και πρόεδρος

του τοπικού επιμελητηρ­ίου αρτοποιών. Γείτονες στη Μαδρίτη, που αναζητούσα­ν τρόπους περιορισμο­ύ της κατανάλωση­ς ρεύματος, επέλεξαν να εγκαταστήσ­ουν ηλιακούς συλλέκτες. «Εχω περιορίσει την ηλεκτρική κατανάλωση κατά 40% με μόλις τρία θερμαντικά σώματα σε στρατηγικά σημεία του διαμερίσμα­τος», λέει ένας από τους γείτονες, ο Μανουέλ Ρουίζ.

Η ακριβή ενέργεια βάζει λουκέτο σε επιχειρήσε­ις, ενώ χιλιάδες καλλιεργητ­ές δεν αποκλείουν αναστολή εργασιών.

Τρόφιμα ή φάρμακα

Στη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της Ενωσης, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας υποχρεώνει οικογένειε­ς να προχωρήσου­ν σε σκληρές επιλογές μεταξύ τροφίμων και αναγκαίων φαρμάκων ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Ποσοστό 25% των 7 εκατομμυρί­ων κατοίκων της χώρας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να θερμάνει την κατοικία του, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ σχεδόν το ήμισυ των νοικοκυριώ­ν βασίζεται σε καυσόξυλα για τη θέρμανσή του, το φθηνότερο και πιο εύκολα προσβάσιμο καύσιμο. Ο καλπάζων πληθωρισμό­ς, όμως, έχει εκτινάξει ακόμη και τις τιμές τού πάλαι ποτέ ταπεινού ξύλου.

 ?? ?? Aρτοποιoί στη Γερμανία ανάβουν λιγότερους φούρνους και μειώνουν την ποικιλία των προϊόντων τους, με στόχο την εξοικονόμη­ση ενέργειας από 5% έως 10% στον ετήσιο λογαριασμό φυσικού αερίου.
Aρτοποιoί στη Γερμανία ανάβουν λιγότερους φούρνους και μειώνουν την ποικιλία των προϊόντων τους, με στόχο την εξοικονόμη­ση ενέργειας από 5% έως 10% στον ετήσιο λογαριασμό φυσικού αερίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece