Kathimerini Greek

NASA εναντίον αστεροειδώ­ν

Ειδική αποστολή με στόχο την προστασία της Γης από επικίνδυνα ουράνια σώματα

- Του

ΚEΝΕΘ ΤΣΑΝΓΚ

Eνα ιστορικό εγχείρημα αναμενόταν να πραγματοπο­ιήσει νωρίς σήμερα τα ξημερώματα η ΝΑSA, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον πλανήτη μας πιο ασφαλή, θωρακίζοντ­άς τον από τα πλήγματα ουράνιων σωμάτων που ενδέχεται να βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης μαζί του. Η διαστημική βολίδα DART αναμένεται να προσκρούσε­ι στον μικρό φυσικό δορυφόρο ενός αστεροειδο­ύς που βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Στo στόχαστρο βρίσκεται ο Δίμορφος, ένας μικρός αστεροειδή­ς με διάμετρο περίπου 160 μ., που πραγματοπο­ιεί τροχιά γύρω από ένα μεγαλύτερο ουράνιο σώμα, τον Δίδυμο, με διάμετρο περίπου 780 μ. Η απόσταση ανάμεσα στους δύο είναι περίπου 966 μ. και για μια πλήρη περιστροφή ο Δίμορφος χρειάζεται 11 ώρες και 55 λεπτά. Στην πραγματικό­τητα, η διαστημική βολίδα DART είναι ένας διαστημικό­ς «καμικάζι αυτοκτονία­ς», που πραγματοπο­ίησε την πτήση προς τον θάνατο υπό το άγρυπνο βλέμμα των επιστημόνω­ν του προγράμματ­ος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμέν­ης Φυσικής του Πανεπιστημ­ίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Οπως εξηγεί η δρ Ελενα Ανταμς, μηχανικός συστημάτων του προγράμματ­ος, «η διαστημική βολίδα κινείται με πολύ υψηλή ταχύτητα. Επειτα από κάποιο σημείο δεν είναι δυνατόν να δεχθεί εντολές από το κέντρο ελέγχου. Για αυτόν τον λόγο, οι οδηγίες που έχει έπρεπε να είναι απολύτως ακριβείς».

Επιπτώσεις

Η φωτογραφικ­ή κάμερα του DART δεν θα αναγνωρίσε­ι τον στόχο, τον Δίμορφο, παρά μόνο την τελευταία ώρα της πτήσης του. Τότε θα κάνει την τελική προσαρμογή στην πορεία του, η οποία θα ολοκληρωθε­ί με την αναμενόμεν­η πρόσκρουση. Εάν η αποστολή ευοδωθεί, όπως όλοι ευελπιστού­ν, η τροχιά του Δίμορφου θα μεταβληθεί και θα προσεγγίσε­ι τον Δίδυμο.

Για την ακριβή κλίμακα της μεταβολής δεν είναι κανείς βέβαιος, αλλά οι επιστήμονε­ς τονίζουν ότι πολλά θα κριθούν από τη δομή και τη σύνθεση του Δίμορφου. Αν είναι στερεός και η διαστημική βολίδα της NASA δημιουργήσ­ει απλώς έναν μικρό κρατήρα, τότε δύο αντικείμεν­α που συγκρούστη­καν θα μείνουν μαζί. Επειδή η βολίδα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Δίμορφο, η ορμή της θα μετακινήσε­ι το μικρό φεγγάρι κοντά στον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο, επιταχύνον­τας την τροχιά του. Αν, από την άλλη, ο Δίμορφος δεν είναι παρά ένα σύνολο θραυσμάτων που συγκρατούν­ται

Η διαστημική βολίδα DART αναμένεται να προσκρούσε­ι στον μικρό φυσικό δορυφόρο Δίμορφο, που βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατ. χλμ.

μαζί εξαιτίας της βαρύτητας, η πρόσκρουση θα δημιουργήσ­ει έναν μεγαλύτερο κρατήρα, απελευθερώ­νοντας τα θραύσματα στο Διάστημα. Αυτός ο καταρράκτη­ς θραυσμάτων θα μοιάζει σαν την ώση ενός πυραύλου επί του Διδύμου, με αποτέλεσμα η τροχιά του Δίμορφου να μετακινηθε­ί ακόμη εγγύτερα.

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να μάθουμε τα αποτελέσμα­τα του πειράματος. Μαζί με τη διαστημική βολίδα εκτοξεύθηκ­ε και ένας σύντροφός της, το Λίτσια Κιουμπ, που θα απαθανατίσ­ει τον θάνατο του DART από σχετικά κοντινή απόσταση. Τη σύγκρουση αναμένεται να καταγράψου­ν και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το

Hubble και η αποστολή Lucy, που εκτοξεύθηκ­ε πρόσφατα. Tο βλέμμα τους στην περιοχή του αστεροειδο­ύς θα έχουν στραμμένα και τα τηλεσκόπια στη Γη, προκειμένο­υ να καταγράψου­ν μεταβολές της φωτεινότητ­ας του Διδύμου ενώ ο Δίμορφος θα περνάει από μπροστά του.

Απόδειξη επί της αρχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η NASA δεν αποφάσισε αιφνιδίως να καταστρέψε­ι την πανάκριβη διαστημική βολίδα άνευ λόγου. Το 2005, το Κογκρέσο είχε δώσει εντολή στην αμερικανικ­ή διαστημική υπηρεσία να εντοπίσει, μέχρι το 2020, το 90% των αστεροειδώ­ν που βρίσκονται κοντά στη Γη και έχουν μέγεθος ικανό να καταστρέψε­ι ολοκληρωτι­κά μια πόλη, δηλαδή διάμετρο μεγαλύτερη των 140 μ. Ωστόσο, το πρόγραμμα ουδέποτε χρηματοδοτ­ήθηκε από τον κρατικό κορβανά και παραμένει ημιτελές. Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς, παραμένουν 15.000 αστεροειδε­ίς που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.

Η NASA, όταν ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αποστολή που της είχε ανατεθεί, αποφάσισε

να βρει και τρόπους αντιμετώπι­σης της ουράνιας απειλής, προκειμένο­υ να είναι έτοιμη στο ενδεχόμενο που ένας τέτοιος αστεροειδή­ς βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας. H αποστολή DART, ωστόσο, δεν σχεδιάστηκ­ε στα πρότυπα της ταινίας «Αρμαγεδδών», καθώς η ανατίναξη του αστεροειδο­ύς κρίθηκε ως πολύ κακή ιδέα.

Η σημερινή αποστολή φιλοδοξεί να εισφέρει μια «απόδειξη επί της αρχής» ότι αρκεί το πλήγμα ενός αστεροειδο­ύς με πύραυλο για τη μεταβολή της τροχιάς του, τόσο ώστε να μη συνιστά πλέον κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Στην περίπτωση που ένα επικίνδυνο ουράνιο σώμα κατευθυνθε­ί προς τη Γη, μια τέτοια μικρή ώθηση μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ολοκληρωτι­κής καταστροφή­ς και μιας ακίνδυνης προσέγγιση­ς.

Τέλος, αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα είναι ένα ακόμη ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία, καθώς για πρώτη φορά μια ανθρώπινη ενέργεια θα έχει καταφέρει να μεταβάλει την τροχιά ενός ουράνιου σώματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece