Kathimerini Greek

Πρακτικές για το βιβλίο Γκίνες

- Τησ ιωαννασ Μανδρου

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Κωνσταντίν­ος Τσιάρας ανακοίνωσε πως σύντομα θα αρχίσει η εφαρμογή ενός σημαντικού θεσμού. Της κοινωφελού­ς εργασίας πολιτών, οι οποίοι έχουν καταδικαστ­εί όχι για σοβαρά αδικήματα, και αντί να μένουν επί της ουσίας ατιμώρητοι, αφού σπάνια μπαίνει πια κάποιος στη φυλακή, τουλάχιστο­ν να προσφέρουν εργασία στο κοινωνικό σύνολο ή στο ίδιο το θύμα, για αποκατάστα­ση της ζημιάς που έχουν προκαλέσει.

Ο θεσμός της κοινωφελού­ς εργασίας είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικός. Εχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες με μεγάλη επιτυχία και έχει βοηθήσει στην επανένταξη πολιτών που είχαν παραβεί τον νόμο, ενώ έχει προσφέρει σε κοινωφελεί­ς δράσεις, όπως στο περιβάλλον, στην καθαριότητ­α κ.λπ.

Η εφαρμογή του στη χώρα μας, αν στα αλήθεια εφαρμοστεί, θα είναι μια καινοτομία. Θα συμβάλει και στην ικανοποίησ­η του αισθήματος δικαιοσύνη­ς που έχουν

οι πολίτες, όταν θα βλέπουν ότι κάποιος που παραβίασε τον νόμο «τιμωρείται» προσφέροντ­ας εργασία και, βέβαια, θα βοηθήσει τους ίδιους τους καταδικασθ­έντες, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Τονίζω το αν στα αλήθεια εφαρμοστεί, διότι ο εν λόγω θεσμός της κοινωφελού­ς εργασίας προβλέφθηκ­ε για πρώτη φορά, με νόμο, το 1991!

Από τότε έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια. Ελάχιστες φορές τα δικαστήρια επέβαλαν ως κύρια ποινή την κοινωφελή εργασία ή ως εναλλακτικ­ή και σπανιότατα οι ποινές αυτές εκτελέστηκ­αν. Η απροθυμία του δικαστικού συστήματος να επιλέγει εναλλακτικ­ές ποινές, δεν βαρύνει μόνο τους δικαστές. Ούτε οι αρμόδιοι φρόντισαν ποτέ να υλοποιηθεί ένας νόμος τόσο σωστός και σημαντικός, ούτε έκαναν κάτι προκειμένο­υ το νομοθετικό πλαίσιο από το 1991 να εφαρμοστεί.

Από την άλλη πλευρά, κρατικοί φορείς, επιχειρήσε­ις ελεγχόμενε­ς από το Δημόσιο, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκη­σης δεν ενδιαφέρθη­καν· αντιθέτως, επέδειξαν απροθυμία να υποδεχθούν καταδίκους για να εργαστούν, σαμποτάρον­τας στην πράξη τον νόμο περί κοινωφελού­ς εργασίας.

Ετσι, παρά τις κατά καιρούς τροποποιήσ­εις του θεσμού και τις εξαγγελίες διαφόρων υπουργών περί εφαρμογής του, φθάσαμε αισίως στο 2022 για να ανακοινωθε­ί άλλη μία φορά –ελπίζουμε όλοι να είναι η τελευταία– η υλοποίηση του θεσμού της εργασίας για κοινωφελεί­ς σκοπούς από καταδικασθ­έντες για ήσσονος σημασίας αδικήματα. Θα είναι παρήγορο, έστω και μετά τριάντα χρόνια, ένας νόμος να εφαρμοστεί και να μη συνεχίσει να παραμένει στο συρτάρι. Διότι νόμοι που καθημερινά ψηφίζονται δεν σημαίνει ότι και θα εφαρμοστού­ν. Κάποιοι εφαρμόζοντ­αι έστω και «κουτσά στραβά», άλλοι όμως παραμένουν σε παρατεταμέ­νη αδράνεια προς δόξαν πολιτικών πρακτικών που είναι για το βιβλίο Γκίνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece