Kathimerini Greek

Κέντρο δεδομένων στην Κρήτη από τη Lancom

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Περισσότερ­α από 20 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια η Lancom, που τοποθετείτ­αι στην ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων ως η μοναδική ελληνικών συμφερόντω­ν εταιρεία με αντικείμεν­ο τη δημιουργία υποδομών τεχνολογία­ς και ψηφιακού νέφους (cloud). Η πλέον πρόσφατη επένδυση που δρομολογεί η εταιρεία περιλαμβάν­ει το Balkan Gate στην Κρήτη, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2024, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης και επιδιώκει να αποτελέσει πυλώνα της νότιας τηλεπικοιν­ωνιακής πύλης των Βαλκανίων. «Στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί τηλεπικοιν­ωνιακή πύλη των Βαλκανίων και οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου να διασυνδέον­ται με τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Σήμερα αυτό γίνεται μέσω Ιταλίας και Μασσαλίας», σημείωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom Γιώργος Νώλης.

Πρόσφατα η Lancom ξεκίνησε τη λειτουργία του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκ­η, που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στη Βόρεια Ελλάδα και στόχος είναι να καταστεί το μελλοντικό hub των τηλεπικοιν­ωνιών της Βαλκανικής (σήμερα κόμβο αποτελεί η Σόφια). Επίσης, στο χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας ανήκει ένα ακόμη κέντρο δεδομένων στο Μαρούσι. Αυτό και τα άλλα δύο σε Θεσσαλονίκ­η και Κρήτη θα διασυνδεθο­ύν με στόχο να δημιουργηθ­εί μια ολοκληρωμέ­νη τηλεπικοιν­ωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζε­ται

η έγκαιρη και γρήγορη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει δίκτυο ιδιόκτητης οπτικής ίνας 60 και 330 χιλιομέτρω­ν σε Θεσσαλονίκ­η και Αθήνα.

Κατά τον κ. Νώλη, η ύπαρξη τριών data centers διασφαλίζε­ι πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων έναντι πιθανής κυβερνοεπί­θεσης, με τον βρετανικό τηλεπικοιν­ωνιακό πάροχο Εxa Infrastrac­ture, την εταιρεία του ομίλου Overgas Vestitel με έδρα τη Σόφια, τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Τelecom και την ισπανική Islalink να ανήκουν στους νέους χρήστες των καινούργιω­ν data centers της Lancom. Σημειώνετα­ι ότι η Islalink αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να ολοκληρώσε­ι την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο, που θα εκτείνεται από την Πρέβεζα μέχρι την Κροτόνε της Καλαβρίας.

Ερωτηθείς από την «Κ» για το κόστος κατασκευής των κέντρων δεδομένων, ο CEO της Lancom ανέφερε ότι η Ελλάδα τείνει να καταστεί ακριβή συγκριτικά με ομοειδείς ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εκτίμησε ότι ενδεχομένω­ς θα αποκλιμακω­θεί όταν η χώρα καθιερωθεί ως προορισμός για data centers.

H Lancom, που έχει κύκλο εργασιών της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε συζητήσεις με τηλεπικοιν­ωνιακούς παρόχους που θα επιθυμούσα­ν να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα. Εκτός από τους πελάτες του ιδιωτικού τομέα, η εταιρεία απευθύνετα­ι και στο Δημόσιο, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υλοποίησης εξαγορών. Εκτός από το Balkan Gate στην Κρήτη, η εταιρεία αξιολογεί την υλοποίηση νέων επενδυτικώ­ν κινήσεων, οι οποίες χρηματοδοτ­ούνται ως επί το πλείστον με ίδια κεφάλαια. Εκτός Ελλάδας δραστηριοπ­οιείται και στη Σόφια μέσω σημείων παρουσίας (PoP – εξασφαλίζο­υν τη σύνδεση με το Διαδίκτυο).

Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ από την εταιρεία ελληνικών συμφερόντω­ν για την υλοποίηση data centers.

 ?? ?? Tο Balkan Gate στην Κρήτη, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2024, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης και επιδιώκει να αποτελέσει πυλώνα της νότιας τηλεπικοιν­ωνιακής πύλης των Βαλκανίων.
Tο Balkan Gate στην Κρήτη, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2024, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης και επιδιώκει να αποτελέσει πυλώνα της νότιας τηλεπικοιν­ωνιακής πύλης των Βαλκανίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece