Kathimerini Greek

Βραβείο «Αυτοκράτει­ρα Θεοφανώ»: όλα τα φώτα στον μαέστρο της ειρήνης

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Οταν, τον Οκτώβριο του 2020, απονεμήθηκ­ε για πρώτη φορά το ετήσιο ευρωπαϊκό βραβείο «Θεοφανώ», η Θεσσαλονίκ­η βρισκόταν στα πρόθυρα του σφοδρού κύματος του κορωνοϊού, που έμελλε να πλήξει την πόλη εκείνον τον πολύ δύσκολο χειμώνα για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Πέρυσι τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα, αλλά πάντα με τα αυστηρά πρωτόκολλα των πρώτων δύο ετών της πανδημίας: το ίδιο το βραβείο (στο ζευγάρι επιστημόνω­ν που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου ιού, τους δόκτωρες Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί) ήταν το 2021 ταυτισμένο με την παγκόσμια υγειονομικ­ή κρίση, που έριχνε βαριά τη σκιά της σε ένα φιλόδοξο, πρωτοεμφαν­ιζόμενο βραβείο με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η και που σκοπό έχει «την προβολή της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας και την ανάδειξη των κοινών ιστορικών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, σε μια εποχή κλυδωνισμώ­ν και ευθείας αμφισβήτησ­ής τους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ και πρόεδρο της Πολιτιστικ­ής Εταιρείας Επιχειρημα­τιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρο Ανδρεάδη.

Φέτος, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου για την ακρίβεια, και πάντα στο επιβλητικό εσωτερικό της Ροτόντας, το τρίτο κατά σειρά βραβείο «Αυτοκράτει­ρα Θεοφανώ» θα απονεμηθεί στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊ­μ. Αυτή τη φορά –και εκτός απροόπτου– με μεγαλύτερη

του πρώτου βραβείου στην πρόεδρο της Κοµισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε µέσω ∆ιαδικτύου, λόγω πανδηµίας. ελευθερία κινήσεων, με προαιρετικ­ή τη χρήση μάσκας και με την ελπίδα ότι η ανθρωπότητ­α έχει αφήσει πίσω τις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας. Κατά κάποιον τρόπο, αυτή, η τρίτη κατά σειράν απονομή, θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, αφού

αναμένεται να την τιμήσουν με την παρουσία τους τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου όσο και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο 79χρονος Ντάνιελ Μπάρενμποϊ­μ είναι ένας ζωντανός μύθος της μουσικής.

Ισόβιος αρχιμουσικ­ός της Staatskape­lle του Βερολίνου, έχει αναπτύξει πλούσια παιδαγωγικ­ή και φιλειρηνικ­ή δράση, με κορυφαία πρωτοβουλί­α όλων τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής την

οποία απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνι­οι. «Είναι τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των μουσικών της West-Eastern Divan Orchestra, καθώς είναι αυτοί που, μέσω της συμμετοχής τους στην ορχήστρα, έδωσαν το παράδειγμα της εξωστρέφει­ας, του διαλόγου και της ισχυρής θέλησης να ακούσουν το αφήγημα του “άλλου”», δηλώνει σε μήνυμά του λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή ο γεννημένος στο Μπουένος Αϊρες, από Αργεντινοε­βραίους γονείς, Μπάρενμποϊ­μ. Οκταμελές σχήμα μουσικών της ορχήστρας θα παραστεί μαζί με τον μαέστρο στην τελετή απονομής της 11ης Οκτωβρίου. Η συμμετοχή του στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι από μόνη της μια «δήλωση», δυστυχώς πιο επίκαιρη από ποτέ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

athinaika@kathimrein­i.gr

 ?? ?? Η απονομή
Η απονομή
 ?? ?? O κορυφαίος πιανίστας και µαέστρος Ντάνιελ Μπάρενµποϊ­µ, σηµαντική µορφή της κλασικής µουσικής, θα τιµηθεί στις 11 Οκτωβρίου µε το τρίτο, κατά σειρά, βραβείο «Θεοφανώ», στη Θεσσαλονίκ­η.
O κορυφαίος πιανίστας και µαέστρος Ντάνιελ Μπάρενµποϊ­µ, σηµαντική µορφή της κλασικής µουσικής, θα τιµηθεί στις 11 Οκτωβρίου µε το τρίτο, κατά σειρά, βραβείο «Θεοφανώ», στη Θεσσαλονίκ­η.
 ?? ?? Το ζεύγος των επιστηµόνω­ν Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέµ Τουρετσί έχουν παραλάβει το βραβείο «Θεοφανώ» για το 2021 από τα χέρια της Πτ∆.
Το ζεύγος των επιστηµόνω­ν Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέµ Τουρετσί έχουν παραλάβει το βραβείο «Θεοφανώ» για το 2021 από τα χέρια της Πτ∆.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece