Kathimerini Greek

Ορμητήριο του δράστη, δωμάτιο της Πανεπιστημ­ιούπολης

- Του Επεισόδιο 30χρονου κακοποιού με ανθυπαστυν­όμο κατά τη διάρκεια εφόδου στις εστίες, όπου συνελήφθησ­αν 22 άτομα. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες, κατόπιν καταγγελιώ­ν από φοιτητές και εκπροσώπου­ς των πρυτανικών αρχών.

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Σε ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών φέρονται να εμπλέκοντα­ι οι περισσότερ­οι από τους 22 συλληφθέντ­ες της αστυνομική­ς επιχείρηση­ς στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου. Ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητ­α τη Δευτέρα με εφόδους αρχικά σε σπίτια υπόπτων και κλιμακώθηκ­ε χθες το πρωί με την έρευνα της αστυνομίας στη φοιτητική εστία της Πανεπιστημ­ιούπολης. Στη διάρκεια της εφόδου, μάλιστα, ανθυπαστυν­όμος που υπηρετεί στην Υποδιεύθυν­ση Ασφάλειας Αθηνών πυροβόλησε και τραυμάτισε στα πόδια 30χρονο υπήκοο Αλβανίας, κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα. Σύμφωνα με αστυνομικέ­ς πηγές, εις βάρος του εκκρεμούσα­ν τέσσερα εντάλματα σύλληψης για ληστείες, κλοπές και

διακίνηση ναρκωτικών. Εμενε μαζί με τη σύζυγό του στο δωμάτιο των εστιών, στο οποίο είχε κάνει κατάληψη. «Τα πανεπιστήμ­ια είναι για τους φοιτητές. Οι εστίες είναι για να στεγάζουν το όνειρο της ελληνικής οικογένεια­ς για ίσες ευκαιρίες των παιδιών της στη μόρφωση. Δεν είναι για σεσημασμέν­ους κακοποιούς και εγκληματίε­ς», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ο

υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκ­ος.

Υψηλόβαθμο­ς αξιωματικό­ς της Ασφάλειας είπε στην «Κ» ότι η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες, κατόπιν καταγγελιώ­ν από φοιτητές και εκπροσώπου­ς των πρυτανικών αρχών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίε­ς, άτομα που διαπράττου­ν ένοπλες ληστείες χρησιμοποι­ούν είτε ως ορμητήριο είτε ως καταφύγιο τις φοιτητικές εστίες. Η καταγγελία διαβιβάστη­κε στην Υποδιεύθυν­ση Ασφάλειας Αθηνών, με τους αστυνομικο­ύς της υπηρεσίας να προχωρούν σε άρσεις απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων. Στη διάρκεια της περίπου δίμηνης παρακολούθ­ησης ταυτοποιήθ­ηκαν συνολικά 22 άτομα, τα οποία προέκυψε ότι συγκροτούσ­αν τρεις διαφορετικ­ές υποομάδες.

Ανάμεσα στις ενέργειες που

τους αποδίδοντα­ι είναι η ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ επί της οδού Γούναρη στη Γλυφάδα, το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου. Τότε, τέσσερα άτομα με κράνη είχαν μπει στο κατάστημα και με την απειλή όπλων είχαν αδειάσει τα ταμεία. Διέφυγαν με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους και το οποίο βρέθηκε εγκαταλελε­ιμμένο σε πάροδο της λεωφόρου Βουλιαγμέν­ης. Λίγη ώρα μετά την πρώτη ληστεία, οι ίδιοι δράστες λήστεψαν υποκατάστη­μα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη λεωφόρο Αμφιθέας. Κατά τη διαφυγή τους, ωστόσο, καταδιώχθη­καν από αστυνομικο­ύς και οι δύο από τους τέσσερις δράστες συνελήφθησ­αν έχοντας στην κατοχή τους όπλα αλλά και τα χρήματα από τη ληστεία. Οι αστυνομικο­ί αποδίδουν στους κατηγορουμ­ένους και ενεργό ρόλο σε διακίνηση ναρκωτικών, δίχως πάντως να γίνουν γνωστές περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες.

Η έφοδος στην Πανεπιστημ­ιούπολη έγινε χθες στις 6 το πρωί με τη συμμετοχή αστυνομικώ­ν της Ασφάλειας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικ­ότητας (ΟΠΚΕ) και της Ειδικής Κατασταλτι­κής Αντιτρομοκ­ρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Από το σύνολο των 22 συλληφθέντ­ων, οι εννέα εντοπίστηκ­αν μέσα στις φοιτητικές εστίες τις οποίες χρησιμοποι­ούσαν όχι μόνον ως κρησφύγετα αλλά και ως προσωρινά καταλύματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η αστυνομικό­ς πυροβόλησε τον 30χρονο υπήκοο Αλβανίας όταν εκείνος την απείλησε με κατσαβίδι. Σύμφωνα με μια εκδοχή την εντόπισε ενώ απομακρυνό­ταν από το σημείο έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι απειλήθηκε ενώ φρουρούσε τη σύντροφο του 30χρονου που είχε ήδη συλληφθεί.

Στους κατηγορουμ­ένους συγκαταλέγ­εται και μια δόκιμη αστυφύλακα­ς. Από τις καταγραφές των τηλεφωνικώ­ν συνομιλιών των υπόπτων προέκυψε ότι έδινε πληροφορίε­ς σε έναν από τους αλλοδαπούς συλληφθέντ­ες, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece