Kathimerini Greek

Χαμηλό βαρομετρικ­ό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

- Του

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Κανείς στην Κουμουνδού­ρου δεν πίστεψε πως μετά την υπόθεση της παρακολούθ­ησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δεδομένη. Ο επικεφαλής της Χαρ. Τρικούπη συνεχίζει το διμέτωπο, δεν διαπραγματ­εύεται την αυτονομία του κινήματος και ευελπιστεί σε αύξηση των δυνάμεών του στην πορεία προς τις κάλπες. Οι μετρήσεις του Σεπτεμβρίο­υ δεν έχουν δώσει καλά «μαντάτα» σε κανένα από τα δύο κόμματα. Μια «πρόωρη πόλωση» έδειξε μικρή αύξηση των δυνάμεων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας ελαφρώς το ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδού­ρου εξακολουθο­ύν να μην επιθυμούν την αντιπαράθε­ση με τη Χαρ. Τρικούπη, αλλά τη συνεργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερ­α επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», πέρα από την εξεταστική επιτροπή, όπου οι δίαυλοι των δύο κομμάτων είναι ανοιχτοί, η γραμματέας της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη φέρεται να είναι, όποτε χρειάζεται, σε επικοινωνί­α και με την ομόλογό της Ευαγγελία Λιακούλη, αλλά και με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη. Κυρίως για τροπολογίε­ς που εισάγονται στα νομοσχέδια και έχουν να κάνουν με τις επιλογές της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο.

Στις Βρυξέλλες

Ο «πάγος» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχει σπάσει. Και οι δύο βρίσκονται στις Βρυξέλλες και έχει ενδιαφέρον αν τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραστεί στην

εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοπο­ιηθεί για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου.

Η πρόσφατη εγχείρηση στο πόδι του ίσως δεν του επιτρέψει να δώσει το «παρών» και υπήρξε η πληροφορία ότι θα αποστείλει μήνυμα μέσω βίντεο. Το γεγονός πάντως ότι ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί «εθνικό κεφάλαιο» και διετέλεσε βουλευτής - ευρωβουλευ­τής και στα δύο κόμματα ενδεχομένω­ς να οδηγήσει τελικά τον Νίκο Ανδρουλάκη στο να παρευρεθεί στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, όπου μία αίθουσα θα πάρει το όνομά του. Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση δίνουν μεγάλη σημασία στη σημερινή παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, καθώς με τον Δημήτρη Παπαδημούλ­η, τον Βαγγέλη Καλπαδάκη και τη Ζωρζέττα Λάλη (που έκλεισε το ραντεβού) θα συναντηθού­ν με την αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν και επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.

Τοπική αυτοδιοίκη­ση

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκη­σης, καλά πληροφορημ­ένες πηγές μετέφεραν στην «Κ» τη σύμπλευση το τελευταίο διάστημα του Νάσου Ηλιόπουλου με τον Παύλο Γερουλάνο σε αρκετά θέματα, όπως η κοινή πρόταση για τα δημοτικά τέλη. Επειδή ωστόσο ο κ. Γερουλάνος δεν ανήκει στο περιβάλλον της πλειοψηφία­ς στο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί αυτή η συμπόρευση να θεωρηθεί πως αποτελεί κάποιο σημάδι για την προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση. Πολλώ δε μάλλον για τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου ένα χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece