Kathimerini Greek

Στην ατζέντα τα ελληνικά νησιά

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συγκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν

- Tου ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ

ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Ενα από τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδριάζε­ι σήμερα, θα είναι οι εξελίξεις στα ελληνικά νησιά, με την Aγκυρα να προειδοποι­εί πως ενδέχεται να λάβει μέτρα. Παράλληλα, στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία για την πιθανότητα αρνητικής απάντησης των ΗΠΑ στο ζήτημα των F-16, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του συμβουλίου να αναμένεται να συζητηθούν εναλλακτικ­ές λύσεις.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι στρατηγοί με τους αρμόδιους υπουργούς θα συζητήσουν «τα βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» και ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρουν τη μεταφορά τεθωρακισμ­ένων οχημάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συζητηθούν «οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας». Υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση θα υπάρχει αναφορά για την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα εξεταστούν και οι εξελίξεις σχετικά με το αίτημα της Αγκυρας στις ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονι­σμό των μαχητικών F-16. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα γίνουν αναφορές σχετικά με τις διαπραγματ­εύσεις που συνεχίζοντ­αι αλλά και «στις εναλλακτικ­ές λύσεις σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την Ουάσιγκτον». Στην Τουρκία υπάρχει ανησυχία πως αν οι ΗΠΑ πουν το «ναι» για τα F-16, θα θέσουν όρους, όπως η μη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, φανερά ενοχλημένο­ς από την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «τα όπλα τα οποία συσσωρεύτη­καν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Διότι οι δυνάμεις και οι δυνατότητέ­ς μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε όμως να σας υπενθυμίσο­υμε ότι αυτή η κατάσταση σημαίνει κρυφή κατοχή (σ.σ. από τις ΗΠΑ) για την εν λόγω χώρα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε εκατοντάδε­ς χρόνια

μόχθου σε αυτά τα εδάφη και πολλοί από τους “ομογενείς” και τους ομοθρήσκου­ς μας εξακολουθο­ύν να ζουν εκεί».

Ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να υποβαθμίσε­ι τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α της Ελλάδας σημειώνοντ­ας ότι «πιστεύετε ότι η υποστήριξη από την Αμερική και την Ευρώπη μπορεί να σας σώσει; Δεν σας σώζει. Απλώς θα τρέχετε χωρίς να πηγαίνετε πουθενά, δεν θα χρησιμεύσε­ι σε τίποτε άλλο».

Ο Γερμανός πρέσβης

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το κάλεσμα του προέδρου της Τουρκίας για ειρήνη και σταθερότητ­α στην περιοχή, καθώς παρά την έντονη ρητορική του εξέφρασε την άποψη πως «θέλουμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, με δίκαιο τρόπο, μέσω του διαλόγου».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αγκυρα προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θεί για τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρ­ος του Ομοσπονδια­κού Κοινοβουλί­ου της Γερμανίας, ο οποίος παρομοίασε τον πρόεδρο της Τουρκίας με «μικρό αρουραίο». «Καταδικάζο­υμε με τον εντονότερο τρόπο τις προσβλητικ­ές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι για τον πρόεδρό μας (σ.σ. Ερντογάν) σε ομιλία του στην προεκλογικ­ή εκστρατεία της Κάτω Σαξονίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τανζού Μπιλγκίτς. Ο Κουμπίτσκι «στερείται παντελώς πολιτικής ηθικής και υπευθυνότη­τας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «τέτοιες απρεπείς δηλώσεις δίνουν μια ιδέα για το πολιτικό και το ηθικό επίπεδο του Κουμπίτσκι και αποκαλύπτο­υν τη χυδαιότητά του».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, θα συζητηθούν «οι απαντήσεις που θα δοθούν στα βήματα της Ελλάδας» – Νέες απειλές από τον Τούρκο πρόεδρο.

 ?? ?? Στην αναζήτηση εναλλακτικ­ών λύσεων κατά την περίπτωση αρνητικής απάντησης των ΗΠΑ στο αίτημα για τα F-16 θα στραφούν μεταξύ άλλων τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη σημερινή συνεδρίαση (φωτ. αρχείου).
Στην αναζήτηση εναλλακτικ­ών λύσεων κατά την περίπτωση αρνητικής απάντησης των ΗΠΑ στο αίτημα για τα F-16 θα στραφούν μεταξύ άλλων τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη σημερινή συνεδρίαση (φωτ. αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece