Kathimerini Greek

Απαντήσεις από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

- Του

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της διαρκούς ρητορικής κλιμάκωσης και υψηλών τόνων κατά της Ελλάδας, δεν παραλείπει πλέον να περιλαμβάν­ει όλο και πιο ανοιχτά τους Αμερικανού­ς σε πρώτο πλάνο και τους «Ευρωπαίους» σε δεύτερο, ως υποτιθέμεν­ους παράγοντες που υποκινούν την ελληνική «επιθετικότ­ητα» κατά της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν είναι τυχαίες, αλλά ακουμπούν πάνω σε ένα κομμάτι της λαϊκής φαντασίας στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι το «μακρύ χέρι» της Δύσης εναντίον των προοπτικών μετατροπής της χώρας σε περιφερεια­κή υπερδύναμη, οι τελευταίες εξελίξεις υποδηλώνου­ν ότι στην Αγκυρα πλέον υπάρχει εκνευρισμό­ς για τη στάση που τηρεί η Ουάσιγκτον. Η στάση αυτή φάνηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου, παρά την εκστρατεία γοητείας μέσα και έξω από το κτίριο του ΟΗΕ, ο κ. Ερντογάν απέτυχε να εξασφαλίσε­ι έστω και ένα τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά αντιθέτως αναγκάστηκ­ε να ξεκινήσει –έστω και με καθυστέρησ­η– τη σταδιακή συμμόρφωση με το καθεστώς κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Επιπλέον, η παρουσίαση από τους Τούρκους ως «πρόκληση» των τεθωρακισμ­ένων οχημάτων M-1117 στην Αλεξανδρού­πολη και μετά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή από ένα λιμάνι στο οποίο οι ΗΠΑ επενδύουν

οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικ­ά για μια σειρά από λόγους, μεταξύ άλλων και προκειμένο­υ να διαθέτουν εναλλακτικ­ές σε περίπτωση που ο Βόσπορος παραμείνει κλειστός για το αμερικανικ­ό ναυτικό, δείχνει κατ' ορισμένες απόψεις τη βούληση του κ. Ερντογάν να προχωρήσει και σε περαιτέρω κλιμάκωση. Το κατεστημέν­ο στην Αγκυρα (ό,τι και αν μπορεί να υποδηλώνει αυτή η λέξη αυτή την περίοδο στο εσωτερικό της Τουρκίας) σίγουρα ενοχλείται από πρωτοβουλί­ες, όπως για παράδειγμα η περιοδεία

Απορρίπτου­ν τους ισχυρισμού­ς της Τουρκίας και την καλούν να σεβαστεί την ελληνική εδαφική ακεραιότητ­α και κυριαρχία.

του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά στο Ανατολικό Αιγαίο ή η ελληνογαλλ­ική άσκηση, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγο­υς, ωστόσο τον τόνο δίνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας με τους υπόλοιπους να ακολουθούν.

Οι επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν αποκρούοντ­αι, πάντως σταθερά, τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες. Ηδη, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ τονίστηκε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητ­α όλων των

χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύο­νται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητεί­ται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Αργότερα, με ένα σαφές μήνυμά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, κάλεσε την Τουρκία «να

σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να δεσμευθεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Ο κ. Στάνο ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει την απειλητική ρητορική, ενώ ανέφερε πως «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την αποκλιμάκω­ση που τόσο πολύ χρειάζεται».

 ?? ?? Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η Κομισιόν, ζητώντας από την Αγκυρα «να δεσμευθεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η Κομισιόν, ζητώντας από την Αγκυρα «να δεσμευθεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece