Kathimerini Greek

Ρύθμιση για εκτάσεις που είχαν δοθεί ως κίνητρο σε ακρίτες

-

Πριν από 26 χρόνια το Δημόσιο αποφάσισε να χαρίσει γη σε κατοίκους έξι μικρών ακριτικών νησιών. Ο στόχος ήταν προφανής, να ενισχύσει τους λιγοστούς αυτούς ανθρώπους, να τους παρέχει ένα περιουσιακ­ό στοιχείο ώστε να βοηθήσει να μείνουν εκεί.

Ομως, πριν από λίγα χρόνια, όταν ξεκίνησε η κτηματογρά­φηση των Δωδεκανήσω­ν, το Δημόσιο… δήλωσε δικές του τις εκτάσεις που είχε παραχωρήσε­ι νωρίτερα, δημιουργών­τας θέμα στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους. Με μια νομοθετική ρύθμιση το θέμα αυτό λύνεται, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση χρησικτησί­α εις βάρος του Δημοσίου δεν νοείται. Η ρύθμιση περιλαμβάν­εται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν με θέμα τις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή. Oπως αναφέρει (άρθρο 126), αφορά τους κατοίκους του Αγαθονησίο­υ, των Αρκιών, του Μαραθίου, της Μεγίστης (Καστελλόρι­ζο), της Ψερίμου και της Σαρίας. Στα νησιά αυτά το 1996 (με τον ν.2443/ αρθ.17) θα μπορούσε να παραχωρηθε­ί καταπατημέ­νη δημόσια έκταση έως 800 τ.μ. και να εξαγοραστε­ί σε πολύ χαμηλό τίμημα έκταση έως 10 στρέμματα, υπό κάποιες απλές προϋποθέσε­ις, με βασικότερη ότι ο δικαιούχος κατοικεί εκεί και χρησιμοποι­ούσε την έκταση ήδη μια 15ετία. Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση, οι παραχωρήσε­ις έγιναν με συμβολαιογ­ραφικές πράξεις οι οποίες… στο πλαίσιο κτηματογρά­φησης των νήσων αυτών αμφισβητήθ­ηκαν με αγωγές εκ μέρους του ελληνικού

Δημοσίου. «Για λόγους οικονομίας χρόνου και αποφυγής δικαστικών εξόδων για τους νομείς των ακινήτων αυτών και το ελληνικό Δημόσιο, προτείνετα­ι η απόσυρση των εμπραγμάτω­ν δικαιωμάτω­ν του ελληνικού Δημοσίου ως προς τα ακίνητα που βρίσκονται στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές και η αναγνώριση των ήδη νομέων», αναφέρεται. «Υπήρξε όντως αυτό το πρόβλημα. Κι όσο εμείς πασχίζουμε για ένα κομμάτι γης, απέναντί μας το Κας έχει μέσα σε δέκα χρόνια διπλασιαστ­εί», λέει ο δήμαρχος Καστελλορί­ζου, Γιώργος Σαμψάκος. «Εμείς ζητάμε από

Το Δημόσιο τους χάρισε γη και μετά δήλωσε τις εκτάσεις ως δικές του.

την Πολιτεία να μας ανοίξει έναν δρόμο έως τον Aγιο Στέφανο (σ.σ. περιοχή βόρεια του οικισμού του νησιού) και το Δημόσιο να πουλήσει γη εκεί για να δημιουργηθ­εί ένας νέος οικισμός. Να μπορούν Ελληνες και ξένοι να αγοράσουν και να έρθουν να μείνουν μόνιμα. Πριν από τον πόλεμο το Καστελλόρι­ζο είχε 12.000 κατοίκους και τώρα έχει 200».

Στη Σαρία, πάντως, η ρύθμιση δεν έχει πλέον αντικείμεν­ο. «Κανείς δεν κατοικεί πλέον εκεί, ούτε καν το καλοκαίρι», λέει ο Γιάννης Νισύριος, δήμαρχος Καρπάθου. «Τώρα δεν μπορείς καν να χτίσεις, η Σαρία είναι κομμάτι του εθνικού πάρκου».

Γ. Λ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece