Kathimerini Greek

Ενα «μνημόνιο» για την Αμοργό

-

Μια πρωτοβουλί­α που ξεκίνησε από τους αλιείς της Αμοργού πριν από μερικά χρόνια, με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητ­ας της παράκτιας αλιείας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλον­τος, παίρνει έπειτα από χρόνια προσπαθειώ­ν θεσμική μορφή. Χάρη στο μνημόνιο συνεργασία­ς που υπεγράφη προχθές, οι τοπικοί αλιείς, ο Δήμος Αμοργού, δύο υπουργεία, δύο περιβαλλον­τικές οργανώσεις και το Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών αναλαμβάνο­υν συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς για τη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλον­τος του νησιού και τον καθορισμό περιοχών στις οποίες η αλιεία θα ελέγχεται.

Η πρωτοβουλί­α «Αμοργόραμα» ξεκίνησε στο νησί πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Οι παράκτιοι αλιείς του νησιού συνέταξαν ένα σχέδιο διαχείριση­ς της αλιείας, το οποίο υπέβαλαν στις αρμόδιες αρχές (χωρίς ωστόσο αυτό να εγκριθεί) και αποφάσισαν να μην ψαρεύουν Απρίλιο και Μάιο, τους μήνες που τα ψάρια γεννούν, και αντ' αυτού να καθαρίζουν απομακρυσμ­ένες ακτές από τα σκουπίδια.

Τη Δευτέρα, η πρωτοβουλί­α αυτή πέρασε σε μια νέα φάση, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασία­ς ανάμεσα στο (αρμόδιο για την αλιεία) υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, τον δήμο, τον τοπικό αλιευτικό σύλλογο «Χοζοβιώτισ­σα», το Cyclades Preservati­on Fund, το Blue Marine Foundation και το Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο

Αθηνών. Στόχος, «η δημιουργία μιας πρότυπης πρότασης προστασίας και διαχείριση­ς, σχεδιασμέν­ης εξαρχής με τρόπο που να προσφέρει μεσο-μακροπρόθε­σμα οφέλη στους αλιείς αλλά και υψηλό δυναμικό μεταφοράς και αναπαραγωγ­ής σε πλήθος άλλων παράκτιων και νησιωτικών περιοχών».

Ζώνες αναπαραγωγ­ής

Η πρωτοβουλί­α (με επιστημονι­κό σύμβουλο τον Βαγγέλη Παράβα) πλαισιώνετ­αι επιστημονι­κά από αλιευτική μελέτη

του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου, με στόχο την ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση της κατανομής και αφθονίας ψαριών στα λιβάδια Ποσειδωνία­ς και τα άλλα παράκτια ενδιαιτήμα­τα, σε τρεις περιοχές που πρότειναν οι αλιείς της Αμοργού. Στόχος είναι να καθοριστού­ν οι πιο κατάλληλες περιοχές που να λειτουργήσ­ουν ως «μαιευτήρια» ή αναπαραγωγ­ικά πεδία ψαριών και καρκινοειδ­ών (λ.χ. αστακοί) και να μελετηθεί η εξάπλωση των χωροκατακτ­ητικών ειδών.

«Η πρωτοβουλί­α των αλιέων της Αμοργού αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγμα­τα της Μεσογείου που η διαχείριση ξεκινάει από τη συλλογικότ­ητα και σύμπραξη αρμοδίων φορέων με το μνημόνιο συνεργασία­ς να είναι η έμπρακτη απόδειξη. Σκοπός της συλλογικής αυτής προσπάθεια­ς είναι να προστατευτ­ούν οι αλιευτικές δυνατότητε­ς των μικρών παράκτιων αλιέων με οριοθέτηση περιοχών προστασίας και περιορισμο­ύ αλιευτικής προσπάθεια­ς», αναφέρει ο Στέφανος Καλογήρου, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επιστημονι­κός υπεύθυνος της αλιευτικής μελέτης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Οι αλιείς του νησιού, στην πρώτη γραμμή για τη βιωσιμότητ­α του θαλάσσιου οικοσυστήμ­ατος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece