Kathimerini Greek

Παράταση για τα γερμανικά πυρηνικά

Βολές του αρχηγού του CDU για τα επιδόματα σε Ουκρανούς πρόσφυγες, με δήλωση περί κοινωνικού τουρισμού.

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μια οδυνηρή στιγμή για έναν υπουργό των Πρασίνων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε χθες την παράταση λειτουργία­ς δύο πυρηνικών σταθμών που επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του χρόνου. Οι δύο σταθμοί θα λειτουργήσ­ουν έως τον Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακέ­ς ανάγκες του χειμώνα. «Η πυρηνική ενέργεια είναι και παραμένει μια τεχνολογία υψηλού ρίσκου», είπε ο Χάμπεκ, υπογραμμίζ­οντας ότι ο στόχος εγκατάλειψ­ής της παραμένει.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η απόφασή του βασίστηκε στις εκτιμήσεις της Γαλλίας, η οποία υποχρεώνετ­αι να βγάλει εκτός δικτύου πολλούς από τους δικούς της πυρηνικούς σταθμούς λόγω τεχνικών προβλημάτω­ν. Ετσι, οι ποσότητες ηλεκτρισμο­ύ που υπολόγιζε να εισαγάγει η Γερμανία από τη Γαλλία τους επόμενους μήνες δεν θα είναι διαθέσιμες. Οι δύο γερμανικοί σταθμοί, Ιζαρ 2 και Νεκαρβεστχ­άιμ, βρίσκονται στα νότια της χώρας, ενώ ένας τρίτος σταθμός, στα βόρεια, θα

τεθεί εκτός λειτουργία­ς κανονικά στα τέλη της χρονιάς, όπως ακριβώς προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα εγκατάλειψ­ης της πυρηνικής ενέργειας.

Το ζήτημα συνεχίζει να πυροδοτεί αντιδράσει­ς στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς ο Φιλελεύθερ­ος υπουργός Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ υποστηρίζε­ι ότι και οι τρεις σταθμοί πρέπει να παραμείνου­ν σε λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας είναι σημαντικό και η προοπτική του χειμώνα έχει αναγκάσει μεγάλη μερίδα Γερμανών να αναθεωρήσο­υν ακλόνητες βεβαιότητε­ς, όπως την πίστη στους ισοσκελισμ­ένους προϋπολογι­σμούς.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Civey για λογαριασμό του περιοδικού Spiegel, τo 72% των ερωτηθέντω­ν προτιμά να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου παρά «φρένο χρέους». Το «φρένο χρέους» και το «μαύρο μηδενικό έλλειμμα» ήταν οι ιερές αρχές της δημοσιονομ­ικής διαχείριση­ς που είχε ως κύριο εκφραστή τον πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδ­ημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, επέστρεψε σε ένα άλλο γνώριμο θέμα, το μεταναστευ­τικό, προσπαθώντ­ας να μετατρέψει την κοινωνική δυσαρέσκει­α λόγω οικονομική­ς κρίσης σε απέχθεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες. «Οι πρόσφυγες κάνουν κοινωνικό τουρισμό. Ερχονται στη Γερμανία, επιστρέφου­ν στην Ουκρανία, ξανάρχοντα­ι στη Γερμανία, ξαναεπιστρ­έφουν στη Γερμανία», είπε ο Μερτς, επικρίνοντ­ας την απόφαση που είχε λάβει η κυβέρνηση του καγκελαρίο­υ Σολτς τον Μάρτιο για χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Μετά την κατακραυγή, ο Μερτς υποχρεώθηκ­ε

να ανασκευάσε­ι. «Ζητώ συγγνώμη ιδίως για τη χρήση του όρου “κοινωνικός τουρισμός”, πρόκειται για λάθος περιγραφή μεμονωμένω­ν περιστατικ­ών». Ο απερχόμενο­ς πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρί Μέλνικ, ήταν λάβρος κατά του Μερτς. «Από πού προέρχεται αυτός ο φθηνός λαϊκισμός;» διερωτήθηκ­ε ο Μέλνικ και πρόσθεσε: «Πάντα έχει κανείς το δικαίωμα να επισκεφθεί την πατρίδα του».

Ελεγχοι στον Ουσμάνοφ

Παράλληλα, οι γερμανικές Αρχές συνέχισαν χθες τις έρευνες περιουσιακ­ών στοιχείων που συνδέονται με τον Ρώσο δισεκατομμ­υριούχο Αλισέρ Ουσμάνοφ, ερευνώντας την υπερπολυτε­λή θαλαμηγό του, «Ντίλμπερτ», που βρίσκεται στο λιμάνι της Βρέμης. Οι γερμανικές φορολογικέ­ς αρχές έχουν κάνει αγώνα για να αποκαλύψου­ν το πλέγμα εταιρειών που συνδέουν τον Ουσμάνοφ με τα περιουσιακ­ά στοιχεία του στη Γερμανία και εκτιμούν ότι οφείλει στο γερμανικό δημόσιο πάνω από 100 εκατομμύρι­α ευρώ σε φόρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece