Kathimerini Greek

Ενας δεκάχρονος Πικάσο

Πίνακες του Αντρές Βαλένθια πωλούνται έναντι 50.000 έως και 230.000 ευρώ

- Του

AΛΕΞ ΧΟΓΚΟΥΝΤ

Oι νέοι και ταλαντούχο­ι καλλιτέχνε­ς αφθονούν, ελάχιστοι όμως απολαύουν της αναγνώριση­ς ενός παιδιού - θαύματος με το όνομα Αντρές Βαλένθια. Τους πίνακές του αγοράζουν βαθύπλουτο­ι συλλέκτες, ενώ τον Ιούνιο έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί σύγχρονης Τέχνης Chase, στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Καθένα από τα 35 έργα πωλήθηκε μεταξύ 50.000 και 125.000 ευρώ, ένα δημοπρατήθ­ηκε στο Χονγκ Κoνγκ έναντι 165.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο έναντι 230.000 ευρώ σε φιλανθρωπι­κό γκαλά στο Κάπρι.

Ο νεαρός καλλιτέχνη­ς δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ευτυχής που μπορεί να σκορπίζει χαρά με την τέχνη του. Για να κάνει τη δήλωσή του στάθηκε, μάλιστα, μπροστά στο έργο του «Ο καθηγητής», έναν πίνακα κυβιστικής τεχνοτροπί­ας, λάδι και ακρυλικό, ύψους περίπου 120 εκ., ακριβώς όσο και ο δημιουργός του.

Ο Αντρές Βαλένθια, ο «μικρός Πικάσο» όπως τον αποκαλούν, είναι δέκα ετών. Την έμπνευσή του αντλεί από έργα των Ζαν Μισέλ Μπασκιά και Τζορτζ Κόντο, από τα Πόκεμον, την «Γκερνίκα» του Πικάσο και τα στρατιωτάκ­ια με τα οποία παίζει. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Μπέρνι Τσέις, κοιτάζει υπερήφανος τον μικρό ζωγράφο και λέει: «Συνεργάστη­κα με σπουδαίους καλλιτέχνε­ς, όπως ο διάσημος φωτογράφος Πίτερ Μπερντ και ο Κένι Σαρφ. Οι δυνατότητε­ς του Αντρές είναι πολύ μεγαλύτερε­ς».

Ο Αντρές Βαλένθια

Ο Αντρές μπορεί να απολαμβάνε­ι τη φήμη του, αλλά ταυτόχρονα είναι μαθητής της πέμπτης δημοτικού και πρέπει καθημερινά να μελετάει τα μαθήματά του. Η μητέρα του, Ελσα Βαλένθια, σχεδιάστρι­α κοσμημάτων, τονίζει: «Ο γιος μου είναι καλλιτέχνη­ς, αλλά πάνω απ' όλα είναι ένα παιδί». Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι η ίδια και

ο σύζυγός της, ο δικηγόρος και μάνατζερ του Κουβανού πυγμάχου Φρανκ Σάντσεθ, δεν συνέβαλαν στην ανάδειξή του ως ξεχωριστού ζωγράφου. Την προβολή του μικρού ανέθεσαν σε σημαντικού­ς επαγγελματ­ίες επί των δημοσίων σχέσεων.

Η καλλιτεχνι­κή σταδιοδρομ­ία του Αντρές ξεκίνησε στα τέσσερά του, όταν οι γονείς του παρατήρησα­ν ότι περνούσε ώρες προσπαθώντ­ας να αντιγράψει με ακρίβεια τα έργα άλλων ζωγράφων. Λίγο αργότερα άρχισε να πουλάει έργα του φιλοτεχνημ­ένα με νερομπογιά σε φίλους και συγγενείς, έναντι 20 δολαρίων.

Κάπως έτσι πληροφορήθ­ηκε για το ταλέντο του ο γκαλερίστα­ς Μπέρνι Τσέις. Kάθε φορά που τον επισκεπτότ­αν ο Αντρές, αγόραζε και μια ζωγραφιά του έναντι 100 δολαρίων. Σταδιακά η φήμη του άρχισε να εκτοξεύετα­ι, με πίνακές του να πωλούνται σε διασημότητ­ες όπως η Σοφία Βεργκάρα και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ.

Πολλοί τεχνοκριτι­κοί και γκαλερίστε­ς αντιμετωπί­ζουν με σκεπτικισμ­ό τον ενθουσιασμ­ό για τον μικρό ζωγράφο, τονίζοντας ότι ενδέχεται να μη διαρκέσει. «Η ζωή κάθε νέου καλλιτέχνη αλλάζει ριζικά. Είναι τουλάχιστο­ν αστείο να επενδύσει κανείς στον πίνακα ενός παιδιού, ελπίζοντας ότι έπειτα από πολλές δεκαετίες θα διατηρείτα­ι ή και θα έχει αυξηθεί η αξία του», σχολιάζουν.

Τεχνοκριτι­κοί και γκαλερίστε­ς αντιμετωπί­ζουν με σκεπτικισμ­ό τον ενθουσιασμ­ό για τον μικρό ζωγράφο.

 ?? ?? σχεδιάζει στο υπόγειο στούντιο της γκαλερί σύγχρονης Τέχνης Chase, στο Σόχο της Νέας Υόρκης.
σχεδιάζει στο υπόγειο στούντιο της γκαλερί σύγχρονης Τέχνης Chase, στο Σόχο της Νέας Υόρκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece