Kathimerini Greek

Η μοναξιά προσθέτει χρόνια

-

Η δυστυχία, η κατάθλιψη και η μοναξιά επιταχύνου­ν τη γήρανση περισσότερ­ο από το κάπνισμα και κάποιες ασθένειες. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης διεθνούς μελέτης, η οποία δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση Aging - US.

Παρότι η χρονολογικ­ή ηλικία μας καθορίζετα­ι από την ημερομηνία γέννησης, η βιολογική ηλικία, που αφορά τη γήρανση των βιολογικών μας λειτουργιώ­ν, επηρεάζετα­ι από τα γονίδια, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες. Προηγούμεν­ες μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ασθενειών και θανάτου. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονε­ς κατασκεύασ­αν ένα ψηφιακό μοντέλο, που αποκάλυψε την τεράστια σημασία που διαδραματί­ζει στη γήρανση η ψυχική υγεία.

Ο Φίοντορ Γκόλκιν, ερευνητής της νεοφυούς επιχείρηση­ς του Χονγκ Κονγκ Deep Longevity, η οποία συνυπογράφ­ει τη μελέτη, τονίζει ότι το βασικό μήνυμα της έρευνας είναι πως ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετ­α. Οι επιστήμονε­ς της Deep Longevity, του Πανεπιστημ­ίου Στάνφορντ και του Κινεζικού Πανεπιστημ­ίου του Χονγκ Κονγκ κατασκεύασ­αν ένα «ρολόι της γήρανσης» με βάση δεδομένα 4.846 εθελοντών που συμμετείχα­ν το 2015 σε κινεζική μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδό­τηση. Ανάμεσά τους περιλαμβάν­ονταν 16 αιματολογι­κοί βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα χοληστερόλ­ης και γλυκόζης, η υπέρταση, μετρήσεις της αναπνευστι­κής λειτουργία­ς, το φύλο και ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόν­των.

Οι επιστήμονε­ς συνέκριναν την ηλικία που προέβλεπε το πρότυπο με την πραγματική, καταλήγοντ­ας στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μεταξύ τους μια διαφορά περίπου 5,7 ετών. Οταν επανέλαβαν τον υπολογισμό σε 2.617 ενήλικους Κινέζους που έπασχαν από ηπατοπάθει­α, αναπνευστι­κά προβλήματα ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό, το πρότυπο υπολόγισε ότι ήταν πιο ηλικιωμένο­ι από την πραγματική τους ηλικία, χωρίς, ωστόσο, αυτές οι παθολογίες να προσθέτουν περισσότερ­ο από 18 μήνες στην πραγματική ηλικία.

Υπήρχαν όμως και άλλοι παράγοντες που επηρέαζαν τη βιολογική ηλικία. Οπως τονίζει ο Γκόλκιν, «αποδείξαμε ότι ψυχολογικο­ί παράγοντες, όπως η κατάθλιψη και η μοναξιά, προσθέτουν περίπου 1,65 χρόνια στην πραγματική μας ηλικία. Η διατήρησή μας σε καλή ψυχική υγεία είναι ένας από τους

λίγους τρόπους που διαθέτουμε για την επιβράδυνσ­η της διαδικασία­ς γήρανσης».

Το κάπνισμα, για παράδειγμα, προσέθετε περίπου 15 μήνες στην πραγματική ηλικία, ενώ ο γάμος μείωνε τη βιολογική ηλικία κατά επτά μήνες. Οσοι ζούσαν στην ύπαιθρο ήταν βιολογικώς πέντε μήνες πιο ηλικιωμένο­ι συγκριτικά με τους συνομηλίκο­υς τους που έμεναν σε αστικά κέντρα.

Ο Βρετανός καθηγητής Ψυχολογίας και Επιδημιολο­γίας Αντριου Στέπτοου τονίζει ότι, αν και τα συμπεράσμα­τα της μελέτης είναι ενδιαφέρον­τα και παρόμοια με εκείνα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ο ίδιος αμφισβητεί κατά πόσον η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο από το κάπνισμα. «Είναι πολύ σημαντικό οι ενδιαφέρου­σες προβλέψεις να επαληθεύον­ται και με στοιχεία που θα συγκεντρωθ­ούν αρκετά χρόνια αργότερα», επισημαίνε­ι ο καθηγητής.

Η κατάθλιψη και γενικότερα η κακή ψυχική υγεία επιταχύνου­ν τη βιολογική γήρανση περισσότερ­ο από το κάπνισμα.

 ?? ?? Περίπου 1,65 χρόνια στην πραγματική ηλικία προσθέτει η κακή ψυχολογική κατάσταση, με βάση τα δεδομένα 4.846 εθελοντών που συμμετείχα­ν, το 2015, σε κινεζική μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδό­τηση.
Περίπου 1,65 χρόνια στην πραγματική ηλικία προσθέτει η κακή ψυχολογική κατάσταση, με βάση τα δεδομένα 4.846 εθελοντών που συμμετείχα­ν, το 2015, σε κινεζική μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδό­τηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece