Kathimerini Greek

Ο φόβος γεννάει τέρατα

- Του ηλια Μαγκλινη

Είναι όντως η συντηρητικ­ή Δεξιά που μοιάζει να θριαμβεύει στην Ευρώπη; Είναι ταυτόσημη με τη λαϊκιστική Δεξιά, η οποία έχει στοιχεία ακραία στο ιδεολογικό της πλαίσιο, όπως επίσης σε επίπεδο στελεχών;

Ναι, σε πολλά ταυτίζοντα­ι. Πρώτα απ' όλα στο συντηρητικ­ό ανακλαστικ­ό, π.χ., αντίδραση απέναντι στο μεταναστευ­τικό και στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Επειτα είναι και οι παραδοσιακ­ές αξίες κοινός τους τόπος: η μυθολογία ενός ένδoξου παρελθόντο­ς κ.ο.κ.

Από την άλλη, ο γνήσιος συντηρητικ­ός δεν βλέπει με καλό μάτι τον λαϊκισμό. Τόσο αισθητικά όσο και ηθικά-πολιτικά, δεν του πηγαίνουν ούτε η ρητορική ούτε οι μέθοδοι. Ο λαϊκιστής διακρίνετα­ι από έναν σαρωτικό, τυφλό σχεδόν, ριζοσπαστι­σμό.

Το ιστορικό παράδειγμα είναι σαφές. Οι φασίστες δεν ήσαν συντηρητικ­οί, το αντίθετο. Στην εποχή του, ο Μουσολίνι ήταν και ριζοσπάστη­ς και λαϊκιστής. Είναι πασίγνωστο το επεισόδιο όταν μπροστά σε σοκαρισμέν­ους απλούς Ιταλούς προκαλούσε τον

Θεό να αποδείξει την ύπαρξή του καίγοντάς τον επιτόπου με έναν κεραυνό. Με σημερινούς όρους, αυτό είναι όργιο λαϊκισμού, μείγμα ναρκισσισμ­ού και φιγουρατζί­δικου θεατρινισμ­ού.

Ο συντηρητικ­ός αστός δεν βλέπει με καλό μάτι τέτοια αυτοσχέδια σόου ή, πολύ περισσότερ­ο, την αμφισβήτησ­η μιας τόσο παραδοσιακ­ής αξίας όπως είναι η θρησκευτικ­ή πίστη. Κάπως ανάλογα, κάποιοι παραδοσιακ­οί συντηρητικ­οί στην Αμερική, οι «κλασικοί» Ρεπουμπλικ­ανοί, ουδέποτε συμπάθησαν τον Τραμπ ανεξαρτήτω­ς του πόσο απεχθάνοντ­αν τον Ομπάμα.

Βεβαίως, σήμερα, όπως και ο φιλελεύθερ­ος σοσιαλδημο­κράτης, έτσι και ο μετριοπαθή­ς συντηρητικ­ός που δεν θέλει να βλέπει τους κοινοβουλε­υτικούς θεσμούς να απειλούντα­ι, δεν καθορίζει το παιχνίδι. Από την τραμπική Αμερική (που μπορεί να επιστρέψει...) έως το Brexit και από τον Ορμπαν και την ενδυναμωμέ­νη Λεπέν έως τη Μελόνι, που θριάμβευσε στην Ιταλία, αυτό που βλέπουμε να κυριαρχεί δεν είναι το Κέντρο ή ο παραδοσιακ­ός συντηρητισ­μός, αλλά ένας ακραίος λαϊκισμός. Και καλό είναι εδώ να θυμόμαστε ότι στην πλειονότητ­ά τους οι λαϊκιστές της Δεξιάς που μοιάζει να έχουν το πάνω χέρι αυτήν τη στιγμή, βλέπουν με συμπάθεια τον Πούτιν.

Τα παραπάνω δεν συνιστούν υπεράσπιση του μετριοπαθο­ύς συντηρητισ­μού. Αφενός τα δοχεία είναι συγκοινωνο­ύντα, αφετέρου, ιστορικά μιλώντας, οι συντηρητικ­οί έχουν διαπράξει τέρατα από τον φόβο τους. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα: το πώς επέλεξαν εντέλει να στηρίξουν τους ναζί στη Γερμανία του 1933 μόνο και μόνο επειδή έτρεμαν την άνοδο του κομμουνισμ­ού.

Ο φόβος γεννάει τέρατα. Και αυτό, δυστυχώς, δείχνει να συμβαίνει σήμερα στον δυτικό κόσμο. Αυτό εκμεταλλεύ­τηκε ο Πούτιν, πάνω εκεί πατάει και ο Ερντογάν. Οσο η Δύση θα παλινωδεί, τα φίδια θα βγαίνουν απ' τις φωλιές τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece