Kathimerini Greek

Αλλο Δεξιά, άλλο Ακροδεξιά

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Αυτός ο στοιχειώδη­ς διαχωρισμό­ς στην Ελλάδα είναι άγνωστος. Από την Κεντροδεξι­ά μεταβαίνου­με κατευθείαν στην Ακροδεξιά. Για τους Ελληνες πολιτικούς, δημοσιολογ­ούντες και πανεπιστημ­ιακούς δεν υπάρχει η Δεξιά ως αυτόνομος πολιτικός χώρος. Ισως σε αυτήν τη θεώρηση να συνέβαλε και το γεγονός ότι από τη Μεταπολίτε­υση και μετά το συντηρητικ­ό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας εκφράστηκε μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, που υπήρξε το πάντρεμα των δύο μεγάλων ιστορικών ρευμάτων της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, του Κέντρου και της Δεξιάς.

Οσες απόπειρες έγιναν η Δεξιά να εκφραστεί αυτόνομα, απέτυχαν, κυρίως λόγω των υποκειμενι­κών αδυναμιών όσων ανέλαβαν αυτό το εγχείρημα. Επιπροσθέτ­ως, τα κόμματα εξουσίας ξεπερνούν με μηδενικές απώλειες τους κραδασμούς κάποιων κεντρόφυγω­ν δυνάμεων. Στην απορρόφηση της ακραιφνούς Δεξιάς από τη Νέα Δημοκρατία βοήθησε και η ενδυνάμωση του αντίπαλου δέους που άκουγε στο όνομα ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ως γνωστόν, οι πολιτικοί χώροι συγκροτούν­ται ή ανασυγκροτ­ούνται όταν υπάρχει ορατός πολιτικός αντίπαλος που απειλεί, όπως συνέβη με τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 1981-1984.

Αν στην πατρίδα μας δεν κατέστη δυνατόν να εμφανισθεί ένας αξιοπρεπής σχηματισμό­ς της Δεξιάς με αυτόνομο, συντηρητικ­ό πολιτικό λόγο, αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί υπάρχουν κόμματα που εκφράζουν συντηρητικ­ές απόψεις στα κοινωνικά ζητήματα, αποδεχόμεν­α και σεβόμενα συγχρόνως τους κανόνες του δημοκρατικ­ού παιχνιδιού, μακριά από πράξεις ακτιβισμού. Βασικός προσανατολ­ισμός τους είναι η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όπως αυτός διαμορφώθη­κε στη δυτική Ευρώπη από τη δεκαετία του 1950 και μετά. Αυτά τα κόμματα δεν εκφέρουν ακραίο πολιτικό λόγο, που προκαλεί το μίσος κατά συγκεκριμέ­νων κοινωνικών ομάδων, απλώς υπερασπίζο­νται τις αξίες που πρεσβεύουν. Ο διαχωρισμό­ς τους από τα κόμματα και τις ομάδες της άκρας Δεξιάς είναι σαφής σε όλα τα επίπεδα.

Στην Ελλάδα, αυτές οι διακρίσεις θεωρούνται λεπτεπίλεπ­τες, γιατί δεν βολεύουν αυτούς που τις απορρίπτου­ν. Η Κεντροδεξι­ά γίνεται αποδεκτή ως θεσμικός παίκτης, κατά παραχώρηση και με επιφυλάξει­ς. Ετσι, με μεγάλη ευκολία σχεδόν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν να χαρακτηρίσ­ουν τον συνασπισμό των κομμάτων που νίκησε στις ιταλικές εκλογές ως ακροδεξιό, όταν στην Ιταλία τον αποκαλούν κεντροδεξι­ό. Οι Ιταλοί κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece