Kathimerini Greek

Κοινές απειλές, κοινές ανησυχίες

- * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

ΤΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ*

α δημοσιεύμα­τα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επικράτηση της Ακροδεξιάς στην Ιταλία δείχνουν ότι, όπως και οι απειλές, οι ανησυχίες για το μέλλον της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς είναι κοινές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αρκετά από αυτά σημειώνουν τις φασιστικές ρίζες του κόμματος της αδιαμφισβή­τητης νικήτριας των εκλογών, Τζόρτζια Μελόνι, με το περιοδικό The Atlantic να τονίζει την επιστροφή του φασισμού στην Ιταλία.

Αν και όλα εξηγούν ότι η ίδια έχει αποκηρύξει τον φασισμό, το Fox News βρήκε ευκαιρία να στιγματίσε­ι τις υπερβολές στα «φιλελεύθερ­α» μίντια. Ο συντηρητικ­ός εθνικισμός της κυρίας Μελόνι, εξάλλου, με τη στοχοποίησ­η των μεταναστών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ξένων κερδοσκόπω­ν, έχει αρκετά κοινά με τη ρητορική που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της πρώτης προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του, Στιβ Μπάνον, δηλώνει θαυμαστής της, συγκρίνοντ­άς τη με τη... Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στο παρελθόν, καθώς εκείνος επιχειρούσ­ε να διαδώσει την ιδεολογία του συντηρητικ­ού εθνικισμού της ταυτότητας στην Ευρώπη.

Η ιδεολογία του Μπάνον ήδη βρήκε εφαρμογή στο Brexit και φαίνεται ότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην οικονομική και κοινωνική κρίση που απειλεί την Ευρώπη. Η Ιταλία, ως χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που εδώ και δεκαετίες υφίσταται τις μεταναστευ­τικές πιέσεις και την οικονομική ανασφάλεια, αποδεικνύε­ται ο επόμενος εύκολος στόχος του «πατριωτικο­ύ» λαϊκισμού.

Και στη μεν Αμερική ήταν οι θεσμικές δικλίδες ασφαλείας εκείνες που απέτρεψαν μια

συνταγματι­κή και δημοκρατικ­ή κρίση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Στην περίπτωση της Ιταλίας, εκτός από την Κεντροαρισ­τερά που υπόσχεται σκληρή αντιπολίτε­υση στο εσωτερικό, είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση που επαγρυπνεί, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η Γαλλίδα πρωθυπουργ­ός Ελιζαμπέτ Μπορν τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Ιταλία.

Η κυρία Μελόνι, ωστόσο, έχει φροντίσει να «προσαρμόσε­ι» τις θέσεις της σε ζητήματα όπως η υποστήριξη στην Ουκρανία και η δημοσιονομ­ική πολιτική, ώστε να μην ανταγωνιστ­εί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν έχει διαφύγει από τους Αμερικανού­ς, ωστόσο, η συμπάθεια των κυβερνητικ­ών εταίρων της προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε και ότι το ένα τρίτο του νέου ιταλικού Κοινοβουλί­ου δεν έχει αποκηρύξει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σαφές πως η εκλογή Μελόνι αυξάνει την απειλή για τη φιλελεύθερ­η δημοκρατία. Ευτυχώς, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι δικλίδες ασφαλείας δεν είναι μόνον εθνικές, αλλά και ευρωπαϊκές – όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου έχουν προσφύγει η Ουγγαρία και η Πολωνία αμφισβητών­τας τη δικαιοδοσί­α της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε «εσωτερικά» ζητήματα σαν τη μεταναστευ­τική πολιτική και την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece