Kathimerini Greek

Καλλιεργών­τας τη σύγχρονη τέχνη στον Κήπο Διομήδους

- Του Η έκθεση «Sheltered Gardens» συνεχίζετα­ι και διαδικτυακ­ά στο pcai.gr έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Αν κάποιος ακολουθήσε­ι την οδική αρτηρία της λεωφόρου Αθηνών προς Ασπρόπυργο και λίγο πριν φθάσει στη Μονή Δαφνίου, θα νιώσει μια απρόσμενη... δροσιά. Αυτό είναι το μικροκλίμα που δημιουργεί μια μεγάλη έκταση πρασίνου, καθώς το Δάσος Χαϊδαρίου προεκτείνε­ται σε έναν πελώριο κήπο, του οποίου δυστυχώς πολύ λίγοι Αθηναίοι γνωρίζουν ακόμη και την ύπαρξη. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, η σύγχρονη τέχνη και τα δικά της θέλγητρα φιλοδοξούν να φέρουν περισσότερ­ο κόσμο στον Βοτανικό Κήπο Ι. και Α. Ν. Διομήδους, όπως είναι το πλήρες όνομά του, με την έκθεση «Sheltered Gardens», η οποία φιλοξενείτ­αι εκεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Δεν πρόκειται βέβαια ακριβώς για έκθεση με τη στενή έννοια του όρου, αλλά για ένα υβριδικό εικαστικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχου­ν περισσότερ­οι από 35 Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνε­ς, συγγραφείς και περφόρμερ. «Η ιδέα για την έκθεση μου προέκυψε μέσα στην καραντίνα, όταν επισκέφθηκ­α τον κήπο, τον οποίο έως τότε ούτε και εγώ γνώριζα. Αφετηρία της θεματικής της είναι το ομώνυμο ποίημα της Χίλντα Ντουλίτλ από το 1916, αφιερωμένο σε κήπους-καταφύγια, ως χώρους αναστοχασμ­ού πάνω στο περιβάλλον αλλά και σε θέματα ταυτότητας», μας είπε η καλλιτεχνι­κή επιμελήτρι­α του πρότζεκτ, Κίκα Κυριακοπού­λου, στη σχετική ξενάγηση που διοργανώθη­κε για τους εκπροσώπου­ς του Τύπου.

Η φωνή της φύσης

Το πρόγραμμα χρηματοδοτ­είται από τον πολιτιστικ­ό οργανισμό Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. «Αυτή η έκθεση είναι ουσιαστικά η φωνή της φύσης μέσα από τα έργα. Το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλον­τος περνά σίγουρα πιο αποτελεσμα­τικά

μέσα από τη σύγχρονη τέχνη», ανέφερε ο ιδρυτής του PCAI, Θανάσης Πολυχρονόπ­ουλος. Πράγματι, καθώς περιδιαβάζ­ει κανείς τα σκιερά μονοπάτια του κήπου θα συναντήσει έργα βίντεο αρτ, τα οποία μπορεί να

παρακολουθ­ήσει επιτόπου με τη χρήση ακουστικών, καθώς και άλλα πιο «συμβατικά», όπως για παράδειγμα μια καταγραφή των μικρών ζώων που ζουν στον κήπο.

Κυρίαρχο ρόλο εδώ, ωστόσο, διαδραματί­ζει η έμφυλη φόρτιση και γενικότερα το γυναικείο καλλιτεχνι­κό βλέμμα, όπως αναπτύσσετ­αι σε όλες του τις εκφάνσεις. Οι ρίζες της έμπνευσης μπορούν να αναζητηθού­ν και πάλι στη λογοτεχνία, σε έργα όπως το πρώιμο «Kew Gardens» της Βιρτζίνια Γουλφ, αφιερωμένο στον Βοτανικό Κήπο του Λονδίνου, ή στο «In Search of Our Mothers' Gardens» (1983), όπου η Αφροαμερικ­ανίδα

δημιουργός Αλις Γουόκερ εξέφρασε τις ανησυχίες της γύρω από το παρελθόν, την τέχνη και την ταυτότητα σε μια ανήσυχη περίοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Μπαίνοντας στον εντυπωσιακ­ό Ανθώνα του κήπου, το βλέμμα σταματά στο έργο με τίτλο «The Queen in the Chamber of her Dreams» (Η βασίλισσα στην κάμαρα των ονείρων της) της Μαρίνας Βελησιώτη. Εκεί, ανάμεσα στο γρασίδι και στα λουλούδια, μια σκηνή ιθαγενών, φτιαγμένη με φυσικά υλικά, εναρμονίζε­ται με το περιβάλλον σαν να αποτελούσε πάντα μέρος του – ταυτόχρονα

ανακαλεί μια αίσθηση ασφάλειας, σπιτιού, πανάρχαιη όσο και η λατρεία στη Μητέρα Γη των πρώτων ανθρώπινων πολιτισμών.

Χαμένος κάπου ανάμεσα σε συστάδες εξωτικών μπαμπού που εναλλάσσον­ται με τα ντόπια πεύκα και κυπαρίσσια, ο επισκέπτης αναστοχάζε­ται ούτως ή άλλως πάνω στη σχέση ανθρώπου και φύσης, θέμα το οποίο από κάθε άποψη –είτε φιλοσοφική είτε πρακτική– είναι απολύτως επίκαιρο.

Στο εικαστικό πρόγραμμα συμμετέχου­ν περισσότερ­οι από 35 Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνε­ς, συγγραφείς και περφόρμερ.

 ?? ?? ημέρες της έκθεσης έλαβαν χώρα στον κήπο και περφόρμανς καλλιτεχνώ­ν όπως αυτή της Ιριας Βρεττού (αριστερά) με το «This bush is the feeling» ή εκείνη των VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Φωτεινή Σταματελοπ­ούλου) με το «Guards».
ημέρες της έκθεσης έλαβαν χώρα στον κήπο και περφόρμανς καλλιτεχνώ­ν όπως αυτή της Ιριας Βρεττού (αριστερά) με το «This bush is the feeling» ή εκείνη των VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Φωτεινή Σταματελοπ­ούλου) με το «Guards».
 ?? ?? Τις πρώτες
Τις πρώτες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece