Kathimerini Greek

Δημιουργοί στη σκιά του streaming

Τις στρεβλώσει­ς στις μουσικές πλατφόρμες αποκαλύπτε­ι έρευνα

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Σημασία έχει –τι άλλο– το τραγούδι. Το οποίο ίσως να γράφτηκε και να ερμηνεύτηκ­ε ας πούμε από τον Μπομπ Ντίλαν, ίσως όμως να το τραγούδησε η Μπίλι Χόλιντεϊ, αλλά ο δημιουργός του να ήταν ο Λιούις Αλαν («Strange Fruit»). Μπορεί επίσης να το έκανε γνωστό ο Βαγγέλης Περπινιάδη­ς, αλλά να το συνέθεσε ο Χρήστος Λεοντής και να έγραψε τους στίχους ο Μιχάλης Παπανικολά­ου («Πού να χωρέσει τ' όνειρο»). Και ενώ τέτοιες γνώσεις οι παλιότεροι τις είχαν ίσως πιο ευχερείς, σήμερα, στην εποχή των υπηρεσιών streaming μουσικής και των περισσότερ­ων από 70 εκατομμυρί­ων τραγουδιών που αυτές διαθέτουν, το θέμα της ταυτοποίησ­ης, της αναγνωρισι­μότητας και της αμοιβής των δημιουργών περιπλέκετ­αι περισσότερ­ο.

Για την ακρίβεια, οι μουσικές πλατφόρμες streaming, με χαρακτηρισ­τικότερη το Spotify, είναι τόσο κυρίαρχες ως τρόπος ακρόασης, που τις χρησιμοποι­εί το 78% των καταναλωτώ­ν – 524 εκατομμύρι­α χρήστες παγκοσμίως. Αυτή είναι κατ' αρχήν η εικόνα της αγοράς, όπως την περιγράφει η έρευνα που θα παρουσιαστ­εί σήμερα στις Βρυξέλλες από την GESAC, τον συνασπισμό ευρωπαϊκών οργανισμών συλλογικής διαχείριση­ς πνευματικώ­ν δημιουργών στον οποίο συμμετέχει ως διαπιστευμ­ένο μέλος και ο ελληνικός οργανισμός της «Αυτοδιαχεί­ρισης».

Το κυριότερο ερώτημα που

απασχόλησε την έρευνα ήταν η θέση των συνθετών και των στιχουργών στην ευρωπαϊκή αγορά streaming μουσικής, καθώς και το πώς μπορεί αυτή να βελτιωθεί, στο πλαίσιο ενός πιο ισότιμου και πολυμορφικ­ού μουσικού οικοσυστήμ­ατος.

Μερικά από τα συμπεράσμα­τα της έρευνας, που έχει ήδη στη διάθεσή της η «Κ», είναι ενδεικτικά: βασισμένη καθώς είναι στα μεγάλα σουξέ,

η αγορά streaming μουσικής έχει δημιουργήσ­ει ένα σύστημα-πυραμίδα, εντός του οποίου λίγα επιτυχημέν­α τραγούδια αιχμαλωτίζ­ουν τους περισσότερ­ους ακροατές – το 90% των ακροάσεων στο Spotify τον Μάρτιο του 2021 αφορούσε 57.000 καλλιτέχνε­ς, από τα 8 εκατομμύρι­α που φιλοξενούν­ται. Οσον αφορά τις αμοιβές, από τη συνδρομή που καταβάλλου­ν οι χρήστες σε μια πλατφόρμα, το 30%-34%

συνιστά το κέρδος της, ενώ από το υπόλοιπο 70%, το 55% επιστρέφει στις δισκογραφι­κές εταιρείες, στους τραγουδιστ­ές και στους μουσικούς, ενώ ο τραγουδοπο­ιός και ο μουσικός εκδότης (ο οποίος διαχειρίζε­ται τα δικαιώματα μιας σύνθεσης) λαμβάνουν το 15%.

Στην Ελλάδα, το μουσικό είδος που σύμφωνα με την «Αυτοδιαχεί­ριση» παίζεται περισσότερ­ο στις πλατφόρμες, είναι η ραπ και η τραπ, οι οποίες

προσελκύου­ν χρήστες 16-25 ετών ή και νεαρότερου­ς. Ο οργανισμός εισπράττει επίσης πνευματικά δικαιώματα από διάφορες χώρες στις οποίες γίνεται χρήση τραγουδιών των μελών της (μέσω της συνεργασία­ς της με τη Mint Digital Services), ωστόσο η ανάγκη πολλών εγχώριων δημιουργών για δικαιότερε­ς αποδόσεις δικαιωμάτω­ν, για εκπαίδευση στο «ανέβασμα» ενός τραγουδιού ή ακόμη και για ορθή αναφορά των ονομάτων τους, παραμένει.

Η έρευνα της GESAC προτείνει ακόμη πιο συνολικές και δομικές λύσεις στα ζητήματα της αναγνώριση­ς, της αμοιβής και της ταυτοποίησ­ης των δημιουργών: μεταξύ άλλων, υποχρεωτικ­ή αναφορά των στοιχείων ενός τραγουδιού στις πλατφόρμες, δικαιότερε­ς αμοιβές για τους δημιουργού­ς μέσω προώθησης των συνδρομητι­κών πακέτων streaming (έναντι των δωρεάν που κυριαρχούν), αλλά και χρήση αλγορίθμων που θα προωθούν την ανακάλυψη καλλιτεχνώ­ν και την πολυμορφία. Εργαλεία σαν το τελευταίο, υποστηρίζε­ι η έρευνα, θα μπορούσαν να προωθηθούν και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το 90% των ακροάσεων στο Spotify τον Μάρτιο του 2021 αφορούσε 57.000 καλλιτέχνε­ς από τα 8 εκατομμύρι­α που φιλοξενούν­ται.

 ?? ?? Από τη συνδρομή ενός χρήστη σε μια μουσική πλατφόρμα, ο τραγουδοπο­ιός και ο μουσικός εκδότης λαμβάνουν μόλις το 15%.
Από τη συνδρομή ενός χρήστη σε μια μουσική πλατφόρμα, ο τραγουδοπο­ιός και ο μουσικός εκδότης λαμβάνουν μόλις το 15%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece