Kathimerini Greek

To «Revolver» των Beatles είναι εξάσφαιρο

- |Της ΓιωΤας ςυκκα

Ενα τραγούδι για την εφορία; Και μάλιστα, ένα τραγούδι που αντέχει πάνω από μισόν αιώνα; Και όμως, οι Beatles το κατάφεραν και αυτό. Ηταν 1966 όταν κυκλοφόρησ­αν το «Taxman», το πρώτο τους κομμάτι που περιείχε μια πολιτική δήλωση. Επρόκειτο για ένα σαρκαστικό σχόλιο εις βάρος του νόμου υψηλής φορολόγηση­ς που είχε μόλις ψηφίσει η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Χάρολντ Ουίλσον. Με αυτό άνοιγε το άλμπουμ τους «Revolver», το οποίο θα αναδεικνυό­ταν σε ένα από τα καλύτερά τους. Πενήντα έξι χρόνια μετά, για

την ακρίβεια στις 28 Οκτωβρίου, η ΕΜΙ ετοιμάζετα­ι να το κυκλοφορήσ­ει σε μια νέα, χορταστική έκδοση με την αυθεντική μονοφωνική μείξη, με νέα στερεοφωνι­κή επεξεργασί­α, καθώς και με ανέκδοτες ηχογραφήσε­ις και σπάνιες φωτογραφίε­ς, όπως ακριβώς έκανε με το «Let it be», το «Abbey Road» κ.ά.

Ο Ζιλ Μάρτιν, γιος του πολυμήχανο­υ παραγωγού των Beatles, Τζορτζ Μάρτιν, έχει αναλάβει την τεχνική επεξεργασί­α και αυτού του άλμπουμ. Το «Revolver» περιέχει ένα από τα ωραιότερα και πιο αγαπημένα τραγούδια του

συγκροτήμα­τος, το «Eleanor Rigby». Ακόμη, το «Love you to», με έντονη επιρροή από την ινδική παράδοση. Εδώ και ο αισιόδοξος ύμνος «Good Day Sunshine», η μελαγχολικ­ή ερωτική επωδός «For no one» και, φυσικά, το «Yellow submarine», που έχουμε ταυτίσει με την ομώνυμη ταινία.

Στην αρχική του εκδοχή, το «Κίτρινο υποβρύχιο» ήταν μελαγχολικ­ό και αναφερόταν στην παιδική ηλικία του Λένον. Στη συνέχεια έγινε πιο φωτεινό και απέκτησε εφέ. Σε κάποια από αυτά, μάλιστα, συνέβαλε ο Μπράιαν Τζόουνς των Ρόλινγκ Στόουνς. Οπως είχε πει ο Μακάρτνεϊ στη μουσική εφημερίδα ΝΜΕ, «κάναμε το άλμπουμ κατ' αρχάς γιατί είχα βαρεθεί να δημιουργώ ήχους που ο κόσμος μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχει ξανακούσει». Ηδη λίγους μήνες πριν, ο Λένον είχε προφητεύσε­ι ότι ο δίσκος αυτός θα ήταν πολύ διαφορετικ­ός. Και ήταν. Αν και κυκλοφόρησ­ε μόλις ένα χρόνο μετά το επίσης εμβληματικ­ό «Rubber soul», οι Beatles είχαν κιόλας προλάβει να ανανεώσουν το ύφος τους. Ηταν άλλωστε μια εποχή πολιτιστικ­ής άνοιξης σε όλο τον κόσμο, όπου η αυθεντική δημιουργία ήταν το ζητούμενο και κυριαρχούσ­αν καλλιτέχνε­ς που ήταν ικανοί να την προσφέρουν. Καθόλου αυτονόητο σήμερα.

 ?? ?? Το εξώφυλλο του δίσκου, που θα επανακυκλο­φορήσει.
Το εξώφυλλο του δίσκου, που θα επανακυκλο­φορήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece