Kathimerini Greek

Νέοι και κάλπες, δύο κόσμοι χωριστά

- TΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Οδεν ψηφίζουν στις εκλογές συγκροτούν µιαν άλλη χώρα. Στην Ιταλία είναι πάνω από πέντε εκατοµµύρι­α όσοι απείχαν από την εκλογική αναµέτρηση της Κυριακής. Το 2018 είχε προσέλθει στις κάλπες σχεδόν το 73%. Αυτή τη φορά συµµετείχε στη διαδικασία το 64%, ποσοστό δηλαδή κατά εννέα µονάδες χαµηλότερο. Και στην Ελλάδα τα κοµµατικά επιτελεία φοβούνται την αποχή. Εχει υπολογιστε­ί ότι από την εκλογική αναµέτρηση του 2004 έως αυτήν του 2019 οι ψηφοφόροι που δεν προσήλθαν στις κάλπες έχουν µειωθεί κατά 1,8 εκατ. Κανείς δεν αµφιβάλλει πως ένας µεγάλος αριθµός από τους απέχοντες στην Ιταλία ήταν νέοι. «Η Ιταλία δεν είναι χώρα για νέους ανθρώπους», υποστηρίζο­υν οι γνωρίζοντε­ς, όπως ο Μάνος Ματσαγγάνη­ς, καθηγητής ∆ηµόσιας Οικονοµική­ς στο Πολυτεχνεί­ο του Μιλάνου. «Πολλοί βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και κατοικίας». Οι οµοιότητες µε την ελληνική πραγµατικό­τητα είναι εµφανείς. «Η Μελόνι θα τα βρει σκούρα µε τους νέους, γιατί το κοινωνικό της πρόγραµµα είναι εντελώς απαρχαιωµέ­νο», προβλέπουν. Εξελέγη, όµως, έστω και «ερήµην» τους. Και αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες ούτε από τις συνέπειες. Κάθε άλλο, µάλιστα.

Τι συμβαίνει µε τους νέους και το πολιτικό σύστηµα; Εχουν αποσύρει την εµπιστοσύν­η τους και το ενδιαφέρον τους γιατί δεν τους αντιπροσωπ­εύει; Εχει «παλιώσει» ο λόγος και εξασθενήσε­ι η επιρροή του; ∆εν µπορεί να εµπνεύσει παρά µόνο (και αν) να εκµεταλλευ­θεί τον θυµό, τα αδιέξοδα και τις ανασφάλειέ­ς τους; Τον προβληµατι­σµό του επί του θέµατος είχε µεταφέρει πριν από καιρό και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Κ» (29.2.2022): «Παρατηρώ στη νέα γενιά, στα παιδιά µου, ένα “σφίξιµο”(...), µιαν αίσθηση µαταιότητα­ς και φόβο. Υπάρχει κάτι αντιφατικό: κάτι συντηρητικ­οποιείται και κάτι ριζοσπαστι­κοποιείται. Πιστεύω, πάντως, ότι το πολιτικό σύστηµα (Αριστερά και ∆εξιά) δεν έχει πείσει τους νέους ότι αξίζει τη συµµετοχή τους». Αυτό το «αίσθηµα µαταιότητα­ς» κράτησε, άραγε, τους νέους στην Ιταλία µακριά από τις κάλπες την Κυριακή και το ίδιο ενδέχεται να αποµακρύνε­ι από τη διαδικασία και τους νέους στην Ελλάδα στις επερχόµενε­ς εκλογές; Ακόµη κι αν δεν κατανοούµε τους λόγους, δεν µπορούµε να αδιαφορούµ­ε. Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ιταλία και γενικότερα στην Ευρώπη αναλύεται εκτενώς στην προσπάθεια να αντιληφθού­µε τι συµβαίνει και να απορροφήσο­υµε τους –ισχυρούς– κραδασµούς. Η ανησυχία, ωστόσο, δεν κοπάζει. Ούτε καµουφλάρε­ται η αίσθηση παρακµής και στενών, όλο και στενότερων, οριζόντων, που παραµένει ως επίγευση στην κοινωνία. Η αποχή των νέων µπορεί για κάποιους να είναι βολική. Σε βάθος χρόνου, όµως, θα είναι για όλους διαλυτική.

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει σε άδεια.

παραιτήθηκ­ε από διπλωµατικ­ός σύµβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

να αναρωτηθεί κανείς αθώα: Γιατί η αντιπολίτε­υση υποτιµά τον πόλεµο; Γιατί τον απωθεί από τον πολιτικό της λόγο; Η εύκολη απάντηση είναι γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επείγονται να χρεώσουν την ενεργειακή κρίση στον Μητσοτάκη. Επείγονται δηλαδή να αποσιωπήσο­υν ποιος οπλοποιεί την ενέργεια κατά της Ευρώπης. Είναι αντιπολιτε­υτικά πιο πρόσφορο να φταίει η «ιδιωτική» ∆ΕΗ και η µη επιβολή πλαφόν στη λιανική εδώ µέσα, από το να φταίει ο εισβολέας εκεί έξω.

η τακτικίστι­κη παραγνώρισ­η του πολέµου µοιάζει να επαναλαµβά­νει τα παλιά κοµµατικά στερεότυπα για το πού «ανήκοµεν». Η φιλοδυτική ∆εξιά διαλέγει «πλευρά της Ιστορίας» χωρίς να κατατρύχετ­αι από τον επαµφοτερι­σµό της αριστερής καχυποψίας. Οµως, σε αυτή τη συγκυρία, η γεωπολιτικ­ή αµφιθυµία θα είχε κόστος. Θα προσπερνού­σε την έκδηλη αναλογία µεταξύ του πουτινικού και του ερντογανικ­ού αναθεωρητι­σµού. Θα έβλεπε το πρόβληµα µακριά –σαν πρόβληµα Ντονέτσκ–, ενώ ήδη πετάει µε drone πάνω από τη Χίο.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece