Kathimerini Greek

Το ισχυρό δολάριο ωφελεί τις ΗΠΑ, όχι τη διεθνή οικονομία

- Της

Η αποφασιστι­κότητα της Fed να συντρίψει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια αποδεικνύε­ται οδυνηρή για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι αυξήσεις των επιτοκίων ενισχύουν την αξία του δολαρίου, του κύριου νομίσματος για το μεγαλύτερο μέρος των παγκοσμίων εμπορικών συναλλαγών, και προκαλούν οικονομικέ­ς αναταράξει­ς σε πλούσιες και φτωχές χώρες. Στη Βρετανία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η ενδυνάμωση του δολαρίου συμβάλλει στην περαιτέρω αναθέρμανσ­η του ήδη υψηλού πληθωρισμο­ύ. Τη Δευτέρα, η βρετανική λίρα έφτασε σε ναδίρ προς το δολάριο, διότι οι επενδυτές δεν ενθουσιάστ­ηκαν με το σχέδιο φοροαπαλλα­γών της κυβέρνησης. Στη Νιγηρία και στη Σομαλία, όπου ήδη ελλοχεύει ο κίνδυνος της πείνας, το ισχυρό δολάριο ανεβάζει τις τιμές των εισαγόμενω­ν τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Το ισχυρό δολάριο ωθεί την Αργεντινή, την Αίγυπτο και την Κένυα πιο κοντά στη χρεοκοπία και αποκαρδιών­ει όσους ξένους επενδυτές σκέφτονται να τοποθετήσο­υν κεφάλαια σε αναδυόμενε­ς αγορές όπως η Ινδία και η Νότια Κορέα.

«Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια ζημιογόνος κατάσταση», παρατηρεί ο Εσβάρ Πράσαντ, καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Κορνέλ και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τα νομίσματα. Ταυτόχρονα, η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει επιθετικά για να ελέγξει τον πληθωρισμό. «Οποιαδήποτ­ε καθυστέρησ­η θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα δυνητικά πολύ χειρότερα», συμπλήρωσε.

Οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνοντα­ι στην Ουάσιγκτον έχουν ευρεία επίπτωση. Το δολάριο είναι το παγκόσμιο νόμισμα,

που χρησιμοποι­ούν πολυεθνικέ­ς εταιρείες και χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, για να τιμολογήσο­υν αγαθά και να διακανονίσ­ουν λογαριασμο­ύς. Η ενέργεια και τα τρόφιμα τιμολογούν­ται σε δολάρια όταν αγοράζοντα­ι και πωλούνται στην παγκόσμια αγορά. Το ίδιο και μεγάλο μέρος του χρέους που οφείλουν οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες. Περίπου το 40% των παγκόσμιων συναλλαγών γίνεται σε δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Και τώρα, η αξία του δολαρίου σε σύγκριση με άλλα σημαντικά νομίσματα ανήλθε σε ρεκόρ δεκαετιών. Το ευρώ πρώτη φορά μετά το 2002 έφθασε σε ισοτιμία 1/1 τον Ιούνιο, ενώ το ισχυρό δολάριο χτυπάει καίρια και άλλα νομίσματα, όπως το ρεάλ, το γουόν και το τυνησιακό δηνάριο.

Συνέβησαν διαδοχικές κρίσεις, που συγκλόνισα­ν τον κόσμο, συμπεριλαμ­βανομένων της πανδημίας, της ασφυξίας στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κλιματικών καταστροφώ­ν, που έθεσαν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας. Σε έναν ανήσυχο κόσμο, το δολάριο ήταν παραδοσιακ­ά σύμβολο σταθερότητ­ας και ασφάλειας. Οσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότερ­οι αγοράζουν δολάρια.

Οσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότερ­οι αγοράζουν δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece