Kathimerini Greek

Χωρίς τέλος επιτηδεύμα­τος όσοι προχωρούν σε προσλήψεις

Εως 1.000 ευρώ μπορούν να γλιτώσουν μικρές επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Κινήσεις που οδηγούν στη σταδιακή κατάργηση μιας μνημονιακή­ς επιβάρυνση­ς, αυτής του τέλους επιτηδεύμα­τος, κάνει η κυβέρνηση, παρέχοντας τη δυνατότητα σε 900.000 επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες να γλιτώσουν έως και 1.000 ευρώ ετησίως εφόσον αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς.

Πάντως χρόνο με τον χρόνο το τέλος επιτηδεύμα­τος έρχεται πιο κοντά στο τέλος του, είτε με μόνιμες εξαιρέσεις είτε με την πλήρωση συγκεκριμέ­νων προϋποθέσε­ων.

Η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύμα­τος ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίο­υ 2022 και παρέχεται σε επιτηδευμα­τίες και μικρές επιχειρήσε­ις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς κατ' ελάχιστον για 3 μήνες σε ετήσια βάση. Η απαλλαγή από το τέλος αφορά το έτος που συντελείτα­ι η αύξηση της απασχόληση­ς.

Στην περίπτωση που επαγγελματ­ίας χωρίς εργαζόμενο προσλάβει από την 1η Οκτωβρίου 2022 έναν εργαζόμενο με καθεστώς πλήρους απασχόληση­ς τουλάχιστο­ν για ένα τρίμηνο, και συγκεκριμέ­να έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύμα­τος 650 ευρώ για το 2023 με την εκκαθάριση της φορολογική­ς δήλωσης.

Το μέτρο ισχύει και για τα

επόμενα έτη για επαγγελματ­ίες ή μικρές επιχειρήσε­ις που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς τουλάχιστο­ν για ένα τρίμηνο κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση αυξήσει την 1η Ιανουαρίου

του 2023 τον αριθμό των εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς και τον διατηρήσει τουλάχιστο­ν έως το τέλος Μαρτίου, αυτομάτως θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύμα­τος που πρέπει να καταβάλει το 2024.

Σήμερα τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύμα­τος ανέρχονται σε:

• 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε χωριά - πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

• 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

• 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

• 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα

που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικο­ύς τόπους και σε χωριά ή πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

• 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστη­μα.

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότ­ητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύμα­τος περιορίζετ­αι ανάλογα με τους μήνες λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς ή της άσκησης του επαγγέλματ­ος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Με βάση τη νομοθεσία, από το τέλος επιτηδεύμα­τος απαλλάσσον­ται:

1. Οι εμπορικές επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με λιγότερους από 100, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικο­ύς τόπους.

2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματ­ος εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

3. Τα πρόσωπα που παρουσιάζο­υν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

4. Οι επιτηδευμα­τίες με ατομικές επιχειρήσε­ις εφόσον υπολείποντ­αι 3 έτη από το έτος της συνταξιοδό­τησής του.

5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος.

Προϋπόθεση, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς για τουλάχιστο­ν τρεις μήνες σε ετήσια βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece