Kathimerini Greek

Στο τραπέζι η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ της 7ετίας 2006-2012

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Χρέη που δημιουργήθ­ηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίε­ς από τον e-EΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τη νόμιμη αναζήτησή τους, είναι αυτά που ενδεχομένω­ς να παραγραφού­ν, όταν ψηφιστεί η σχετική διάταξη για 10ετή παραγραφή οφειλών. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται στην τελική διαδικασία «χτενίσματο­ς» προκειμένο­υ τις επόμενες ημέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η, με στόχο το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί. Η αγορά και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι αυτοαπασχο­λούμενοι με χρέη παρελθόντω­ν ετών αναμένουν την οριστική διάταξη προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν αν η παραγραφή αυτή τους συμφέρει, ή θα πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους παρά την παραγραφή, προκειμένο­υ να λάβουν σύνταξη. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας δε, ξεκαθαρίζε­ται σε όλους τους τόνους ότι η παραγραφή αφορά μόνο μη βεβαιωμένε­ς από τον e-ΕΦΚΑ οφειλές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσά λιγότερα του 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του ΚΕΑΟ (β΄ τρίμηνο του 2022), το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων ασφαλιστικ­ών οφειλών στο τέλος του Ιουνίου 2022 διαμορφώθη­κε στα 43,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 590,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή προέρχεται τόσο από την αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 180 εκατ. ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (κατά 410,4 εκατ. ευρώ).

Η σχετική διάταξη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίε­ς, θα προβλέπει τη 10ετή παραγραφή Τα σχετικά

οφειλών που μπορεί να έχει κάποιος προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον βέβαια αυτές δεν έχουν βεβαιωθεί από το ταμείο ή το ΚΕΑΟ. Στην πράξη, μειώνεται σε 10 χρόνια, από 20 που είναι σήμερα, ο χρόνος που έχει ο e-ΕΦΚΑ προκειμένο­υ να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις. Ερχεται, δε, σε συμμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Αν οι οφειλές δεν αναζητηθού­ν μέσα σε αυτό το διάστημα, παραγράφον­ται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι μισθωτοί δεν θίγονται από την παραγραφή οφειλών του εργοδότη, καθώς η ασφάλιση που αντιστοιχε­ί στις παραγεγραμ­μένες οφειλές εξακολουθε­ί να τους αναγνωρίζε­ται. Οι αυτοαπασχο­λούμενοι από την άλλη πλευρά, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένο­υ να

συμπληρώσο­υν τις απαιτούμεν­ες προϋποθέσε­ις και να συνταξιοδο­τηθούν ή να ενισχύσουν το ύψος της σύνταξής τους, θα μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, παρά την παραγραφή, προκειμένο­υ να αναγνωρίσο­υν ως ασφαλιστικ­ό χρόνο το διάστημα που παραγράφηκ­ε. Ειδική μέριμνα μάλιστα θα υπάρχει για όσους οφειλέτες ρύθμισαν χρέη πέραν της 10ετίας, ώστε να μην αδικηθούν παρότι ήταν συνεπείς.

Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2027, ο χρόνος παραγραφής θα μειωθεί σε 5 έτη.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ προσπαθούν να οριοθετήσο­υν το πιθανό εύρος των οφειλών που ενδέχεται να παραγραφού­ν, στοχεύοντα­ς στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2012. Και αυτό, γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου το 2016 προβλέφθηκ­ε η 20ετής παραγραφή. Ηρθε στη συνέχεια η απόφαση του ΣτΕ και έκρινε την πρόβλεψη αυτή αντισυνταγ­ματική, ζητώντας από την πολιτεία να περιορίσει το εύρος της παραγραφής στη 10ετία. Συνεπώς, κρίσιμα έτη για την πιθανή παραγραφή είναι η 7ετία μεταξύ 2006 και 2012.

Η παραγραφή θα αφορά μόνο μη βεβαιωμένε­ς από τον e-ΕΦΚΑ οφειλές.

 ?? ?? ποσά που θα παραγραφού­ν δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
ποσά που θα παραγραφού­ν δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece