Kathimerini Greek

Ανεβάζει ταχύτητα η πώληση δανείων από fund σε fund

Συνεργασία Pimco - CarVal με στόχο την αγορά μικρών πακέτων κόκκινων δανείων

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στην ανάπτυξη της δευτερογεν­ούς αγοράς των κόκκινων δανείων και στη διεύρυνσή της με νέους παίκτες στοχεύει η συνεργασία Pimco - CarVal, για την από κοινού δημιουργία ενός επενδυτικο­ύ κεφαλαίου που θα αγοράζει κόκκινα δάνεια που πωλούνται από funds. Το από κοινού επενδυτικό κεφάλαιο θα χρηματοδοτ­ηθεί με 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την εξαγορά μικρών πακέτων αξίας 10, 20 εκατ. ευρώ ή μεμονωμένω­ν δανείων κυρίως με εξασφαλίσε­ις.

Ειδικότερα, η Pimco έχει τοποθετηθε­ί στην ελληνική αγορά εξαγοράζον­τας το χαρτοφυλάκ­ιο Pillar που μεταβίβασε η Eurobank, αλλά και ως βασικός μέτοχος στον όμιλο Qualco, που διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείριση­ς κόκκινων δανείων, την Qquant. Αντίστοιχα, το αμερικανικ­ό επενδυτικό κεφάλαιο CarVal έχει εξαγοράσει μαζί με τη σουηδική Intrum το χαρτοφυλάκ­ιο Earth και το Mirror από την Εθνική Τράπεζα. Η από κοινού συνεργασία τους στοχεύει στη διεκδίκηση μέρους από τη μεγάλη πίτα των κόκκινων δανείων, περίπου ύψους 90 δισ. ευρώ, που έχει φύγει από τις τράπεζες και συγκεντρών­εται πλέον σε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια.

Η ανάπτυξη της δευτερογεν­ούς αγοράς, δηλαδή της πώλησης δανείων από funds σε άλλα funds, αναμένεται να επιταχυνθε­ί το 2023, καθώς τα τρία μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια – Davidson Kempner, Intrum και doValue– που έχουν πρωτοστατή­σει στις αγορές κόκκινων δανείων, αναμένεται να πιεστούν στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους του «Ηρακλή». Επιπλέον, η αγορά των κόκκινων δανείων στη χώρα μας εμφανίζει υψηλή συγκέντρωσ­η, με τους τρεις μεγαλύτερο­υς παίκτες να ελέγχουν σημαντικό τμήμα της, κυρίως των τιτλοποιήσ­εων, δηλαδή των δανείων που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή», ενώ τα υπόλοιπα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια όπως η Bain, η Pimco, η Hoist, το Apollo κ.ά. έχουν τοποθετηθε­ί μέσω της απευθείας αγοράς χαρτοφυλακ­ίων, δηλαδή χωρίς την κρατική εγγύηση.

Η διάρθρωση της αγοράς και η συγκέντρωσ­η μεγάλων χαρτοφυλακ­ίων στους τρεις μεγάλους του κλάδου, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικώ­ν συνθηκών που προεξοφλεί­ται για το 2023, αναμένεται να δημιουργήσ­ει πιέσεις στην ικανοποίησ­η των στόχων του «Ηρακλή».

Οπως είναι γνωστό, μεγάλες τιτλοποιήσ­εις, όπως το Cairo που μεταβίβασε η Eurobank στην doValue, υστερούν στις εισπράξεις που έχουν δεσμευθεί ότι θα επιτύχουν, καθώς το επιχειρημα­τικό σχέδιο καταστρώθη­κε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και οι στόχοι που είχαν τεθεί αποδείχθηκ­αν φιλόδοξοι για τα οικονομικά δεδομένα νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι υπόλοιπες τιτλοποιήσ­εις στηρίχθηκα­ν σε πιο ρεαλιστικέ­ς εκτιμήσεις, καθώς τα επιχειρημα­τικά τους σχέδια για τις εισπράξεις έλαβαν υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κρίση και η άνοδος του πληθωρισμο­ύ αναμένεται να περιορίσου­ν την ικανότητα των κόκκινων οφειλετών να εξυπηρετήσ­ουν τις οφειλές τους.

Η υστέρηση των εσόδων μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίη­ση της ρήτρας που προβλέπει ο «Ηρακλής» για μείωση της προμήθειας που εισπράττει η εταιρεία η οποία διαχειρίζε­ται αυτά τα δάνεια. Οπως προβλέπει ο «Ηρακλής», εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστ­ή οι εισπράξεις

που έχει επιτύχει υπολείποντ­αι κατά 20% αυτών που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει με την τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένο­υ να δοθεί η κρατική εγγύηση, αναβάλλετα­ι η καταβολή τουλάχιστο­ν του 20% της αμοιβής που έχει συμφωνήσει.

Γι' αυτό τα μεγάλα funds που έχουν επενδύσει στην αγορά των κόκκινων δανείων, αλλά συμμετέχου­ν και ως βασικοί μέτοχοι στις εταιρείες που διαχειρίζο­νται αυτά τα χαρτοφυλάκ­ια, προχωρούν σε πωλήσεις μέρους αυτών των δανείων, προκειμένο­υ να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Μέχρι σήμερα τα χαρτοφυλάκ­ια που έχουν μεταβιβαστ­εί στη δευτερογεν­ή αγορά είναι αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αγορά θα ανοίξει σταδιακά ακόμη και για μικρά χαρτοφυλάκ­ια των 50 εκατ. ευρώ ή ακόμη και για μικρότερης αξίας δάνεια, διευρύνοντ­ας τον κύκλο των επενδυτών που θα έχουν τοποθετηθε­ί στην ελληνική αγορά.

Η αγορά θα ανοίξει σταδιακά για µικρά χαρτοφυλάκ­ια των 50 εκατ. ή ακόµη και για µικρότερης αξίας δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece