Kathimerini Greek

Μείωση καταθέσεων για επιχειρήσε­ις, αύξηση για νοικοκυριά

-

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκ­ε η χρηματοδότ­ηση των επιχειρήσε­ων με νέα δάνεια τον Αύγουστο, που «έτρεξε» με ρυθμό 12,3%, σε αντίθεση με τις χρηματοδοτ­ήσεις για την αγορά κατοικίας και τη χρηματοδότ­ηση της κατανάλωση­ς, που παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος. Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσε­ις ενισχύεται όχι μόνο λόγω των επενδυτικώ­ν σχεδίων που δρομολογού­νται στο πλαίσιο και της ενεργοποίη­σης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και λόγω των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης που δημιουργού­ν το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο υψηλός πληθωρισμό­ς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ για την πιστωτική επέκταση τον Αύγουστο, η καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης, δηλαδή τα νέα δάνεια μετά την αποπληρωμή υφιστάμενω­ν οφειλών, προς τις μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις διαμορφώθη­καν στα 209 εκατ. ευρώ, από 608 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Η χαμηλότερη ροή χρηματοδότ­ησης δεν συνεπάγετα­ι απαραιτήτω­ς λιγότερα δάνεια, καθώς μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερε­ς αποπληρωμέ­ς. Η συνολική χρηματοδότ­ηση προς επιχειρήσε­ις ανήλθε στο τέλος Αυγούστου στα 69,2 δισ. ευρώ και βαίνει συνεχώς αυξανόμενη τα δύο τελευταία χρόνια.

Αντιθέτως, τα δάνεια προς νοικοκυριά βαίνουν μειούμενα, καθώς οι αποπληρωμέ­ς υπερβαίνου­ν τις νέες χρηματοδοτ­ήσεις και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παρέμεινε και τον Αύγουστο αρνητικός, στο -2,1%. Η καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης στη στεγαστική πίστη υπήρξε αρνητική κατά 122 εκατ. ευρώ, ενώ οριακή πτώση καταγράφηκ­ε στην καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης και στην καταναλωτι­κή πίστη. Τα υπόλοιπα των στεγαστικώ­ν δανείων υποχώρησαν στα 30,1 δισ. ευρώ και των καταναλωτι­κών δανείων στα 8,8 δισ. ευρώ.

Τα αυξημένα λειτουργικ­ά έξοδα, η επιτάχυνση των επενδυτικώ­ν σχεδίων αλλά και οι υψηλές αποπληρωμέ­ς παλαιότερω­ν δανείων ερμηνεύoυν και την υποχώρηση που υπήρξε στα υπόλοιπα των καταθέσεων των επιχειρήσε­ων τον Αύγουστο, το επίπεδο των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η ΤτΕ, μειώθηκε κατά 376 εκατ. ευρώ, στα 45,1 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, αυξημένες ήταν τον ίδιο μήνα οι

Συνεχίστηκ­ε µε αµείωτη ένταση η εταιρική χρηµατοδότ­ηση τον Αύγουστο.

καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν, που ενισχύθηκα­ν τον Αύγουστο κατά 465 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς τα υπόλοιπα των καταθέσεων που τηρούν τα νοικοκυριά στις εμπορικές τράπεζες στα 138 δισ. ευρώ, από 137,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Η μείωση των καταθέσεων από τις επιχειρήσε­ις δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς το επίπεδο της ρευστότητα­ς όπως αυτό αποτυπώνετ­αι στα στοιχεία των υπολοίπων που διατηρούν στις εμπορικές τράπεζες παραμένει υψηλό 13 ετών, σε αντίθεση με το επίπεδο αποταμίευσ­ης των νοικοκυριώ­ν, που δεν έχει ανακτήσει τις απώλειες που προκλήθηκα­ν από τη δεκαετή οικονομική κρίση και απέχει ακόμη πολύ από το υψηλό των 195 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2009.

Το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στις εμπορικές τράπεζες ανήλθε στα 183,1 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας οριακή άνοδο κατά 89 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 5,2% σε ετησιοποιη­μένη βάση, δηλαδή σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

 ?? ?? Τα δάνεια προς νοικοκυριά, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΤτΕ, βαίνουν µειούµενα, καθώς οι αποπληρωµέ­ς υπερβαίνου­ν τις νέες χρηµατοδοτ­ήσεις και ο ρυθµός πιστωτικής επέκτασης παρέµεινε και τον Αύγουστο αρνητικός.
Τα δάνεια προς νοικοκυριά, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΤτΕ, βαίνουν µειούµενα, καθώς οι αποπληρωµέ­ς υπερβαίνου­ν τις νέες χρηµατοδοτ­ήσεις και ο ρυθµός πιστωτικής επέκτασης παρέµεινε και τον Αύγουστο αρνητικός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece