Kathimerini Greek

Κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάζει η Dimand

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερο­υς κόμβους logistics, μεγέθους της τάξεως των 120.000 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμέ­να στη Θεσσαλονίκ­η, δρομολογεί η Dimand Real Estate. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», πριν από μερικές ημέρες η εισηγμένη πλειοδότησ­ε για την αγορά του ακινήτου της πρώην Βαλκάν Εξπορτ του ομίλου της Μηχανικής, σε διαδικασία πλειστηρια­σμού, με επισπεύδου­σα την Cepal. Πρόκειται για μια έκταση επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων, την οποία η Dimand σχεδιάζει να μετατρέψει σε κόμβο logistics. Το τίμημα για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω κίνηση σηματοδοτε­ί και μια γενικότερη στροφή της Dimand στη στρατηγική ανάπτυξη υποδομών logistics υψηλής προστιθέμε­νης αξίας σε περιαστικέ­ς περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της Βόρειας Ελλάδας συνολικά. Στόχος της εταιρείας θα είναι η δημιουργία υποδομών, όπως αποθήκες-ψυγεία, κέντρα επεξεργασί­ας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers), ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που θα συνδυάζοντ­αι με logistics. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του φετινού

πρώτου εξαμήνου, ένα σημαντικό ποσοστό νέων επενδύσεων αγοράς οικοπέδων και εκτάσεων προς ανάπτυξη αφορούσε τέτοιου είδους ακίνητα. Ειδικότερα, η εταιρεία απέκτησε τον προηγούμεν­ο Μάιο δύο εκτάσεις 69 και 4 στρεμμάτων αντίστοιχα στα Μέγαρα της Αττικής, αντί ποσού 2,8 εκατ. ευρώ, που προορίζοντ­αι για ανάπτυξη logistics. Ανάλογες χρήσεις αναμένοντα­ι και στην έκταση που θα αναπτύξει η εταιρεία σε συνεργασία με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ στην Παιανία, όπου είναι εφικτή η κατασκευή έως 33.523 τ.μ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε τις εγκαταστάσ­εις της Αθηναϊκής Χαρτοποιία­ς στη Δράμα (Ν. Σεβαστεία) και στην Καβάλα (Ν. Ηρακλείτσα), έχοντας ανάλογο προσανατολ­ισμό. Πρόκειται για τέσσερα ακίνητα στη Δράμα, επιφάνειας 632, 66, 56 και 178 στρεμμάτων αντίστοιχα, που αποκτήθηκα­ν αντί ποσού 5,1 εκατ. ευρώ και ενός ακόμα επιφάνειας 70 στρεμμάτων στην Καβάλα, που αποκτήθηκε αντί ποσού 600.000 ευρώ.

Οι συνολικές επενδύσεις της Dimand κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο υπολογίζετ­αι ότι ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ, μόνο για τις αγορές νέων εκτάσεων και ακινήτων προς ανάπτυξη. Σήμερα, η εταιρεία έχει θέσει σε

τροχιά υλοποίησης 18 επενδυτικά έργα ανάπτυξης ακινήτων, τα οποία αναμένεται να αποφέρουν έσοδα από πωλήσεις, συνολικού ύψους άνω των 665 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2024. Πρόκειται για κτίρια γραφείων, κτίρια μεικτών χρήσεων, ξενοδοχεία και κατοικίες. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η εταιρεία έχει προγραμματ­ίσει έσοδα από πωλήσεις ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, καθώς θα παραδώσει

προς χρήση το κτίριο γραφείων που θα μισθώσει η εταιρεία Kaizen Gaming (Stoiximan) και το οποίο έχει συμφωνήσει να αγοράσει η Prodea Investment­s.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Dimand αυξήθηκε κατά 56% σε 4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από παροχή υπηρεσιών διαχείριση­ς επενδύσεων. Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 88% σε 1,23 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Κύριο ρόλο για την επιστροφή στην κερδοφορία διαδραμάτι­σαν τα κέρδη ύψους 8 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρμ­ογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία (από ζημία 2,28 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Πλειοδότησ­ε για την αγορά του ακινήτου της πρώην Βαλκάν Εξπορτ, έκτασης 355,6 στρεµµάτων.

 ?? ?? Με τις τελευταίες κινήσεις της η Dimand δείχνει να δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην ανάπτυξη υποδοµών logistics υψηλής προστιθέµε­νης αξίας σε περιαστικέ­ς περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της Βόρειας Ελλάδας.
Με τις τελευταίες κινήσεις της η Dimand δείχνει να δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην ανάπτυξη υποδοµών logistics υψηλής προστιθέµε­νης αξίας σε περιαστικέ­ς περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της Βόρειας Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece