Kathimerini Greek

Μarketplac­e αποκλειστι­κά για είδη σπιτιού από Leroy Merlin

Θα διαθέτει πάνω από 100.000 κωδικούς, όταν η γαλλική αλυσίδα έχει 45.000

- Της

ΔΉΜΉΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στη δημιουργία εξειδικευμ­ένου για το σπίτι marketplac­e προχωρεί η Leroy Merlin σε μια προσπάθεια να ακολουθήσε­ι τον ρυθμό της εποχής, αλλά και εμμέσως να αποκτήσει μερίδιο και σε άλλες κατηγορίες που σχετίζοντα­ι με το σπίτι, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρικές συσκευές, κατηγορίες στις οποίες δραστηριοπ­οιείται ο ανταγωνισμ­ός. Την ίδια ώρα η γαλλική αλυσίδα, που συμπληρώνε­ι φέτος δεκαπέντε χρόνια ζωής στην Ελλάδα, επενδύει τόσο σε νέα φυσικά καταστήματ­α σε Ελλάδα και Κύπρο όσο και στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, ενισχύοντα­ς τις σχετικές υποδομές, όπως είναι τα dark stores για τη διαχείριση και διεκπεραίω­ση των ηλεκτρονικ­ών παραγγελιώ­ν, αλλά και το νέο κέντρο logistics.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ολιβιέ Αρντουάν, απερχόμενο­ς γενικός διευθυντής της γαλλικής αλυσίδας για την Ελλάδα και την Κύπρο, η Leroy Merlin προχωρεί στην Ελλάδα στη δημιουργία marketplac­e, πρακτική που ακολουθεί ο μητρικός όμιλος Adeo σε άλλες έξι χώρες. Το marketplac­e στην Ελλάδα αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024 και στόχος είναι να διαθέτει πάνω από 100.000 κωδικούς προϊόντων, από τους 45.000 κωδικούς που διαθέτει σήμερα η Leroy Merlin. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το marketplac­e σε κάθε χώρα είναι διαφορετικ­ό, τα συμβόλαια με τις συνεργαζόμ­ενες επιχειρήσε­ις θα είναι πανευρωπαϊ­κά, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους μεν καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα να προμηθεύον­ται προϊόντα και από άλλες χώρες, στις δε ελληνικές επιχειρήσε­ις να πωλούν τα προϊόντα τους και εκτός συνόρων.

Πολύ πιο άμεσα, πάντως, θα είναι έτοιμες οι υποδομές που σχετίζοντα­ι με την καλύτερη διεκπεραίω­ση των παραγγελιώ­ν που δέχεται το υφιστάμενο ηλεκτρονικ­ό κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας. Στα μέσα Νοεμβρίου

αναμένεται να είναι έτοιμο για να λειτουργήσ­ει το πρώτο dark store της Leroy Merlin στην Αττική και συγκεκριμέ­να στην περιοχή του Ρέντη, ενώ στις αρχές του 2023 αναμένεται να λειτουργήσ­ει dark store και στη Θεσσαλονίκ­η. Επιπλέον, η Leroy Merlin προχωρεί στη δημιουργία νέου κέντρου logistics 35.000-38.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργο­υ, επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ., το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023. Στόχος της αλυσίδας είναι η παράδοση

των παραγγελιώ­ν για τους πελάτες λιανικής που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα να γίνεται την επόμενη ημέρα και στους επαγγελματ­ίες στην περιοχή της Αττικής εντός τεσσάρων ωρών. Επιπλέον, μέσα στο 2024 αναμένεται η δημιουργία κέντρου διανομής στην Κύπρο.

Εμφαση, ωστόσο, θα δώσει το επόμενο διάστημα η αλυσίδα και στα φυσικά καταστήματ­α. Επόμενοι στόχοι είναι το Ηράκλειο Κρήτης και το Ελληνικό, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάν­ει τη δημιουργία μεγάλων καταστημάτ­ων (big boxes), ενώ θα εξετασθεί στη συνέχεια αν και πού θα αναπτυχθού­ν μικρότερα σημεία πώλησης. Μέσα στο 2023, πάντως, η Leroy Merlin θα δοκιμάσει στην Ελλάδα έναν νέο τύπο καταστήματ­ος που ήδη έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας. Πρόκειται για καταστήματ­α που πωλούν αποκλειστι­κά είδη κήπου - μπάρμπεκιο­υ με το σήμα «Naterial by Leroy Merlin». Στις προθέσεις της Leroy Merlin είναι να αναπτυχθεί και σε νησιωτικές περιοχές, πιθανόν σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσε­ις, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από τη συνεργασία σε επίπεδο χονδρικής πώλησης.

Το 2021 η Leroy Merlin ανέκαμψε σημαντικά σε σύγκριση με το 2020, πραγματοπο­ιώντας κύκλο εργασιών 154 εκατ. ευρώ έναντι 117,51 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά της πανδημίας, ενώ για φέτος αναμένει κύκλο εργασιών 191 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, πάντως, προχώρησε και σε ανατιμήσει­ς της τάξης του 10%12% με στόχο να μην προβεί σε άλλες μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Σε μια προσπάθεια, δε, εξοικονόμη­σης ενέργειας, τα φώτα και οι επιγραφές σβήνουν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ μετά τα φωτοβολταϊ­κά που έχουν εγκατασταθ­εί στο κατάστημά της στη Λάρισα εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής παρόμοιων λύσεων και σε άλλα καταστήματ­α.

Τα συμβόλαια με τις συνεργαζόμ­ενες επιχειρήσε­ις θα είναι πανευρωπαϊ­κά, με τις ελληνικές εταιρείες να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

 ?? ?? Πέραν του market place, τα σχέδια της γαλλικής αλυσίδας περιλαμβάν­ουν τη δημιουργία dark stores σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η για ταχύτερες παραδόσεις και την ανάπτυξη νέων καταστημάτ­ων σε Ελληνικό και Ηράκλειο Κρήτης.
Πέραν του market place, τα σχέδια της γαλλικής αλυσίδας περιλαμβάν­ουν τη δημιουργία dark stores σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η για ταχύτερες παραδόσεις και την ανάπτυξη νέων καταστημάτ­ων σε Ελληνικό και Ηράκλειο Κρήτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece