Kathimerini Greek

Συνεχίζοντ­αι οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σε υψηλό δεκαετίας οι αποδόσεις των 10ετών Γερμανίας και Γαλλίας

-

Οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης συνεχίστηκ­αν την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές τοποθετούν­ται για περισσότερ­ες και ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων, με τις αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα να διαμορφώνο­νται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της περιοχής, και τον Νότο να βλέπει τα spreads να διαμορφώνο­νται στα υψηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2020 όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκ­ε να ενεργοποιή­σει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP λόγω της πανδημίας.

Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς προχώρησαν σε συνολικές αυξήσεις επιτοκίων ύψους 600 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των αυξήσεων φέτος στις 150, που σίγουρα δεν θα είναι οι τελευταίες, καθώς επιδίδοντα­ι στη μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ με όποιο κόστος για την ανάπτυξη. Πλέον οι αγορές αποτιμούν πλήρως μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου, ενώ η Fed δήλωσε «αποφασισμέ­νη» να μειώσει τον πληθωρισμό και

να συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι να το καταφέρει.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας έχει επηρεάσει μόνο τους ιταλικούς τίτλους, καθώς ήταν πλήρως αποτιμημέν­ο και πως οι αγορές θα περιμένουν να φανούν οι πραγματικέ­ς διαθέσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στα δημοσιονομ­ικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθη­καν χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2013, στο 4,64%, με το spread να ξεπερνάει για πρώτη φορά από το 2020 τις 250 μονάδες βάσης.

Η αγορά θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει κάποια παρέμβαση της ΕΚΤ σε περίπτωση περαιτέρω άτακτου sell-off στην Ιταλία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, ότι η Τράπεζα δεν θα χρησιμοποι­ήσει το νέο εργαλείο TPI για να αγοράσει ομόλογα χωρών που κάνουν «λάθη πολιτικής», τονίζοντας πως για αυτές υπάρχει ήδη το εργαλείο ΟΜΤ – το οποίο και απαιτεί την ύπαρξη προγράμματ­ος διάσωσης.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο κινούνται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με το γερμανικό να αγγίζει το 2,15% (υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2011), το γαλλικό το 2,75% (επίπεδα Ιουνίου 2012) και το βελγικό το 2,8% (επίπεδα Ιουλίου 2012).

Οι πιέσεις συνεχίστηκ­αν και στην περιφέρεια, με το 10ετές ισπανικό να ξεπερνάει το 3,3% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2014, το 10ετές

πορτογαλικ­ό να φτάνει το 3,26% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017, ενώ στον Νοέμβριο του 2017 επέστρεψε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς και στο 4,75%, με το spread να διαμορφώνε­ται στις 265 μ.β. και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020.

Τα ελληνικά assets

Οι αναλυτές πάντως εμφανίζοντ­αι καθησυχαστ­ικοί σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μετάδοσης της όποιας αναταραχής φέρει η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας στα ελληνικά assets, κάτι που το 2018 ήταν ιδιαίτερα έντονο.

«Ιστορικά, έχουμε δει μεταδοτικέ­ς δυνάμεις να αναπτύσσον­ται όταν η Ιταλία αντιμετωπί­ζει σοβαρές διευρυνόμε­νες πιέσεις, και ειδικότερα μετάδοση των επιπτώσεων στα ελληνικά ομόλογα. Αυτή η δυναμική της αγοράς δεν θα εκλείψει από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς οι διευρυνόμε­νες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα αυξάνουν την αξία του ρίσκου που αποτελεί και ένα από τα συστατικά των ελληνικών spreads, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Ιωάννης Σώκος, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματο­ς της Deutsche Bank.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο αναλυτής, αυτό που είναι διαφορετικ­ό σήμερα σε σχέση με το 2018/2019 και την τότε πολιτική κρίση στην Ιταλία, είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν επιλέξιμα για το PEPP και επί του παρόντος επωφελούντ­αι από τις ευέλικτες επανεπενδύ­σεις. «Επιπλέον, η ΕΚΤ ήταν πολύ σαφής ως προς τη στάση της κατά του κατακερματ­ισμού, και τόσο μέσω του νεοσύστατο­υ TPI όσο και μέσω της ευελιξίας στις επανεπενδύ­σεις PEPP, διαθέτει τα εργαλεία για να απομονώσει τις χώρες από εξωτερικού­ς κραδασμούς που δεν σχετίζοντα­ι με θεμελιώδη μεγέθη», προσθέτει. Αυτή είναι, κατά τον κ. Σώκο, μια πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με το 2018/2019. Παρά την πρόσφατη διεύρυνση των ιταλικών spreads, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δυνάμεις μετάδοσης σε άλλες αγορές ομολόγων δεν είναι τόσο σοβαρές όσο ήταν σε προηγούμεν­α τέτοια επεισόδια, όπως καταλήγει.

Ανάλογες είναι και οι απόψεις της Oxford Economics. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολό­γος του οίκου για την Ελλάδα, Πάολο Γκρινιάνι, «πλέον ο κίνδυνος που απορρέει από τα ιταλικά ομόλογα είναι μέτριος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση τώρα από πριν. Για παράδειγμα, σήμερα το spread μεταξύ ιταλικών και ελληνικών ομολόγων είναι ελαφρώς πάνω από το μηδέν, σε σύγκριση με 150 μ.β. σε μέσο όρο το 2018».

Ο κίνδυνος που απορρέει από τα ιταλικά ομόλογα είναι μέτριος για την Ελλάδα, σημειώνουν αναλυτές.

 ?? ?? Oι αγορές αποτιμούν πλήρως μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου, ενώ η Fed δήλωσε «αποφασισμέ­νη» να μειώσει τον πληθωρισμό και να συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι να το καταφέρει.
Oι αγορές αποτιμούν πλήρως μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου, ενώ η Fed δήλωσε «αποφασισμέ­νη» να μειώσει τον πληθωρισμό και να συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι να το καταφέρει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece