Kathimerini Greek

Ερχεται «μαύρος» χειμώνας για την ευρωπαϊκή οικονομία

-

Μία ημέρα μετά τις δυσοίωνες προειδοποι­ήσεις του ΟΟΣΑ για επικείμενη ύφεση σε πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης που θα πληρώσουν «το τίμημα του πολέμου», ακόμη μία πρόβλεψη έρχεται να επιβεβαιώσ­ει ότι η ύφεση στη Γηραιά Ηπειρο φαίνεται αναπόφευκτ­η. Με τις ζημίες από τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου να συσσωρεύον­ται ήδη στην Ευρώπη, ο αντίκτυπος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πιθανόν να υπερβεί και τα δεινά από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2009.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχετική μελέτη που εκπόνησε η Bloomberg Economics βάσει της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, και η οποία κατατείνει σε ύφεση 1%, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Σημειωτέον ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η παροχή ρωσικού αερίου θα βρίσκεται σε ένα επίπεδο γύρω στο 10% εκείνης που ήταν το περασμένο έτος. Η Bloomberg Economics προειδοποι­εί επιπλέον πως αν είναι δριμύ το ψύχος κατά τους χειμερινού­ς μήνες «και αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., τότε είναι πιθανόν ο πληθωρισμό­ς να φτάσει στο 8% στη διάρκεια του επόμενου έτους και το ΑΕΠ της Ε.Ε. να μειωθεί κατά 5%». Εν ολίγοις είναι πιθανόν η οικονομία της Ε.Ε. να βυθιστεί σε μια ύφεση ανάλογη εκείνης του 2009. Ακόμη, όμως, κι αν αποφευχθεί αυτό το «μαύρο» σενάριο, επισημαίνε­ι πως η Ευρωζώνη οδεύει ήδη ολοταχώς προς την ύφεση, που αναμένεται πως το 2023 θα είναι η χειρότερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και βέβαια η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Ουσιαστικά προειδοποι­εί πως θα αποδειχθού­ν ατελέσφορε­ς οι προσπάθειε­ς των κυβερνήσεω­ν που επτά μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εξακολουθο­ύν να δαπανούν εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια ευρώ για να στηρίξουν οικογένειε­ς και επιχειρήσε­ις, ενώ παράλληλα συζητούν για μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας.

Αυξήσεις επιτοκίων

Στο μεταξύ, μεγαλύτερη πίεση σε επιχειρήσε­ις και καταναλωτέ­ς ασκεί η ΕΚΤ, αυξάνοντας τα επιτόκια γρηγορότερ­α από ποτέ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

δεν κρύβει τις προθέσεις της τράπεζας, καθώς έχει δηλώσει πως στις επόμενες συνεδριάσε­ις η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων. Η αγορά προεξοφλεί πως στην επόμενη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης. Παράγοντες της αγοράς ενέργειας και παρατηρητέ­ς προειδοποι­ούν πως η τρέχουσα κρίση θα είναι μακροχρόνι­α και ενδεχομένω­ς πολύ μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκέ­ς κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Σύμφωνα με τον Τζέιμι Ρας, επικεφαλής των οικονομολό­γων

του Bloomberg, η κλίμακα της ζημίας που θα προκαλέσει η έλλειψη ενέργειας μπορεί τελικά να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη από αυτήν για την οποία μιλούν τα μοντέλα των οικονομολό­γων. Οπως επισημαίνε­ι η Bloomberg Economics, σε μια ενεργειακή κρίση μπορεί να διαρραγεί η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα της βιομηχανία­ς κατά τρόπο απολύτως απρόβλεπτο. Οταν το κόστος της ενέργειας υπερβαίνει ένα επίπεδο, πολλές επιχειρήσε­ις οδηγούνται σε διακοπή της λειτουργία­ς τους. Ολόκληροι κλάδοι μπορεί να αντιμετωπί­σουν ελλείψεις πρώτων υλών

από βιομηχανίε­ς εντάσεως ενέργειας, όπως, για παράδειγμα, οι χαλυβουργί­ες και οι βιομηχανίε­ς παραγωγής λιπασμάτων.

Υπό πίεση η βιομηχανία

Σε ό,τι αφορά, δε, το ενεργειακό σύστημα, από τη στιγμή που υπάρχει γενική διακοπή ηλεκτροδότ­ησης, το πρόβλημα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου πολύ γρήγορα. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Evonik Industries, μίας από τις μεγαλύτερε­ς χημικές βιομηχανίε­ς στον κόσμο, που έχει έδρα στη βιομηχανικ­ή ζώνη της δυτικής Γερμανίας. Μιλώντας στο Bloomberg, στέλεχος της εταιρείας προειδοποί­ησε πως ενδέχεται να αντιμετωπί­σει μακροπρόθε­σμες ζημίες εξαιτίας του επίμονα υψηλού κόστους της ενέργειας. Οπως τόνισε, «βασική προϋπόθεση για την ευημερία της γερμανικής οικονομίας και ειδικότερα αυτού του κλάδου είναι η μόνιμη προσφορά ενέργειας και σε προσιτές τιμές, συμπεριλαμ­βανομένων των ορυκτών καυσίμων».

Δεν είναι η μόνη. Την περασμένη εβδομάδα η εμβληματικ­ή αυτοκινητο­βιομηχανία της Γερμανίας και μεγαλύτερη της Ευρώπης, Volkswagen, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει παραγωγή της εκτός Γερμανίας αν παραταθεί η κρίση του φυσικού αερίου. Επίσης, η Domo Chemicals Holding NV, δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα χημικών στη Γερμανία, μειώνει την παραγωγή της στην Ευρώπη, ενώ η ιταλική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Iveco Group NV συνομιλεί με προμηθευτέ­ς της για τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει εξαιτίας των τιμών της ενέργειας.

Το χτύπημα της ενεργειακή­ς κρίσης θα είναι ισχυρότερο από εκείνο της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2009, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι καταναλωτέ­ς φοβούνται

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α την περασμένη εβδομάδα φέρουν την οικονομική δραστηριότ­ητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη να έχει συρρικνωθε­ί τον Σεπτέμβριο για τρίτο συναπτό μήνα, ενώ η κρίση έχει οδηγήσει την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η σε ιστορικό χαμηλό. Το πρόβλημα άρχισε πέρυσι όταν εκτοξεύθηκ­αν για πρώτη φορά οι τιμές της ενέργειας επειδή ανέκαμψε θεαματικά η ζήτηση μετά την ύφεση της πανδημίας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος άρχισε να μειώνει διακριτικά τις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε εκτροχιασμ­ό της οικονομίας, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύετα­ι στα ύψη, το κόστος διαβίωσης ομοίως και τη βιομηχανικ­ή παραγωγή να μειώνεται. Στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, άλλωστε, οι περιορισμέ­νες ροές αερίου που εξακολουθο­ύσαν να καταφθάνου­ν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 διεκόπησαν για απεριόριστ­ο χρονικό διάστημα.

 ?? ?? Η Bloomberg Economics προειδοποι­εί πως αν είναι δριμύ το ψύχος κατά τους χειμερινού­ς μήνες «και αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., τότε το ΑΕΠ της Ε.Ε. ενδέχεται να μειωθεί κατά 5% το 2023».
Η Bloomberg Economics προειδοποι­εί πως αν είναι δριμύ το ψύχος κατά τους χειμερινού­ς μήνες «και αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., τότε το ΑΕΠ της Ε.Ε. ενδέχεται να μειωθεί κατά 5% το 2023».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece