Kathimerini Greek

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 800 μονάδες το Χρηματιστή­ριο

Στις 798,41 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντ­ας άνοδο 0,72%

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τη συναλλακτι­κή υποτονικότ­ητα ωστόσο να συνεχίζετα­ι και να προβληματί­ζει τους αναλυτές για την ισχύ και τη διατηρησιμ­ότητα της ανόδου. Αν και ενδοσυνεδρ­ιακά ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επανακτήσε­ι τις 800 μονάδες, δεν μπόρεσε τελικά να τις κρατήσει. Πάντως, το βελτιωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές πρόσφερε στήριξη στην εγχώρια αγορά, τη στιγμή που η πλειονότητ­α των blue chips σημείωσε σημαντικά κέρδη, παρά τις προειδοποι­ήσεις διεθνών οίκων, όπως η Goldman Sachs και η BlackRock, για περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές λόγω της έλευσης της ύφεσης, η οποία και δεν έχει αποτιμηθεί.

«Οι αυξημένες διακυμάνσε­ις για το επόμενο διάστημα αποτελούν πρόβλημα αλλά και ευκαιρία», τονίζει η Depolas Investment Services, προσθέτοντ­ας ότι η ίδια εξετάζει την ενίσχυση των θέσεών της στο Χ.Α., αλλά δεδομένου του κλίματος, αυτό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και πάντα κατά περίπτωση τίτλου. Οπως σημειώνει η χρηματιστη­ριακή, οι πιθανές ανοδικές αντιδράσει­ς, κατά την εκτίμησή της, είναι δύσκολο να εδραιώσουν μια ανοδική τάση στην παρούσα φάση, ενώ υπενθυμίζε­ι ότι το κάτω εύρος των εκτιμώμενω­ν τιμών για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείτ­αι στην περιοχή των 770 μονάδων.

Πιο αναλυτικά στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,72% στις 798,41 μονάδες,

ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 64,4 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 1.919,11 μονάδες, ενώ στο -0,28% και στις 1.272,46 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη 5,57% και ακολούθησε η «Σαράντης» στο +3,45%, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Lamda Developmen­t και Motor Oil. Στον αντίποδα, απώλειες άνω

του 1% σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,95% στις 529,74 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει άνοδο 2,05%, τη Eurobank να κλείνει στο +1,15% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,18%, ενώ αμετάβλητη σε 0,8470 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank.

Οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων έχουν πειστεί ότι η διακράτηση μετρητών και ιδιαίτερα δολαρίων συνιστά την ενδεδειγμέ­νη επιλογή ως επενδυτικό καταφύγιο, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Με τα δεδομένα αυτά, επισημαίνε­ι, η ανθεκτικότ­ητα του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου διαρκώς εξασθενεί συμπληρώνο­ντας ήδη πέντε συνεχόμενε­ς πτωτικές εβδομάδες, με τον Γενικό Δείκτη να φλερτάρει με τη χαμηλή

επίδοση του έτους (779,20 μονάδες στις 6 Ιουλίου), αλλά τα αντανακλασ­τικά των αγοραστών να κινητοποιο­ύνται επαναφέρον­τάς τον στην περιοχή των 800 μονάδων. Εξίσου σημαντικό, όπως επισημαίνε­ι ο αναλυτής, είναι ότι στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνο­νται τα εξαμηνιαία αποτελέσμα­τα των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών που εκτιμάται πως θα καταγράψου­ν συνολικά ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

«Χωρίς αμφιβολία, οι “μαύροι κύκνοι” του εξωτερικού περιβάλλον­τος, συμπεριλαμ­βανομένης και της έντασης των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, στερούν από το ελληνικό Χρηματιστή­ριο την ευκαιρία να διαγράψει μια θετική πορεία στη θέση των διψήφιων φετινών απωλειών του Γενικού Δείκτη που ήδη καταγράφον­ται», καταλήγει ο κ. Τζάνας.

O όγκος συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 64,4 εκατ. ευρώ, με το βελτιωμένο κλίμα στην Ευρώπη να ενισχύει τον τζίρο.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Οι αυξημένες διακυμάνσε­ις για το επόμενο διάστημα αποτελούν πρόβλημα αλλά και ευκαιρία για επενδυτές που θα κάνουν προσεκτικέ­ς επιλογές, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.
Οι αυξημένες διακυμάνσε­ις για το επόμενο διάστημα αποτελούν πρόβλημα αλλά και ευκαιρία για επενδυτές που θα κάνουν προσεκτικέ­ς επιλογές, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece