Kathimerini Greek

Απώλειες στις αγορές υπό τον φόβο της ύφεσης

-

Με απώλειες ολοκλήρωσα­ν χθες τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, διότι οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις τίτλων, φοβούμενοι για ύφεση υπό συνθήκες σκληρότερη­ς νομισματικ­ής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Οι δε μετοχές των βρετανικών εταιρειών στο Λονδίνο εξασθένησα­ν εξαιτίας του οικονομικο­ύ σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Λιζ Τρας, το οποίο προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στις αγορές και την καταβύθιση της στερλίνας έναντι του δολαρίου την Τρίτη – χθες, πάντως, η λίρα Αγγλίας ανέκαμψε.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,13%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με -0,52%, με -0,72% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, αγγίζοντας τα επίπεδα ναδίρ του Νοεμβρίου 2020, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με -0,27%, με -1,16% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,84% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν πτώση 0,63% και 0,55% αντιστοίχω­ς, αν και νωρίτερα ο S&P 500 είχε ενισχυθεί 1,7% – ωστόσο, σχόλια στελεχών της Fed ότι χρειάζοντα­ι ακόμη πολλές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού άλλαξαν το κλίμα.Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 ναι μεν έκλεισε με πτώση 0,13%, αλλά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών είχε ανέλθει έως 1,3%. Τα δε κέρδη, τα οποία εξασφάλισε ο κλάδος της εξόρυξης, της ενέργειας και της παροχής υπηρεσιών περίθαλψης ισοφαρίστη­καν από τη σοβαρή πτώση των μετοχών των τραπεζών και των ομίλων κοινής ωφελείας.

«Η σταθεροποί­ηση της στερλίνας επετεύχθη χάρις στις προσδοκίες του επενδυτικο­ύ κοινού

Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,13%, αλλά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών είχε ανέλθει έως 1,3%.

ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συσφίξει έτι περαιτέρω τη νομισματικ­ή πολιτική της. Υπάρχει ένας επαρκής χώρος για να απογοητεύσ­ει η τράπεζα όσους προσβλέπου­ν σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, κι αν συμβεί αυτό, η στερλίνα θα υποχωρήσει εκ νέου ως προς το δολάριο», παρατηρεί ο Θέμος Φωτάκης, διευθυντής ερευνών χρηματαγορ­άς στην Barclays στο Λονδίνο. Ο STOXX 600 κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσε­ις παρουσίασε κάμψη της τάξεως του 4,4% αθροιστικά, διότι τα απογοητευτ­ικά δεδομένα από τη δραστηριότ­ητα της Ευρωζώνης και σε συνδυασμό με νέες αυξήσεις επιτοκίων τροφοδότησ­αν την ανησυχία για οικονομική ύφεση. Τέλος, το ευρώ υποχώρησε 0,3% προς το δολάριο στα 0,9583 δολάρια.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Το ευρώ υποχώρησε 0,3% ως προς το δολάριο, στα 0,9583 δολάρια.
Το ευρώ υποχώρησε 0,3% ως προς το δολάριο, στα 0,9583 δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece