Kathimerini Greek

Τα «αγκάθια» της βρετανικής οικονομίας

- Του * O κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολό­γος της επενδυτική­ς τράπεζας Berenberg.

ΚΑΛΟΥΜ ΠΊΚΕΡΊΝΓΚ* Είναι πραγματικά το νέο «σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο άστοχο όσο υποδηλώνει η αρχική αρνητική αντίδραση της αγοράς; Οπως έχουμε υποστηρίξε­ι στο παρελθόν και κατά την άποψή μας, η απάντηση είναι πιθανώς «όχι». Τα υψηλότερα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα δικαιολογο­ύν υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα και χαμηλότερη συναλλαγμα­τική ισοτιμία, αλλά όχι στον βαθμό που εκφράζοντα­ι οι υπερβολικέ­ς ανησυχίες και αναστατώνο­υν τις αγορές τις τελευταίες ημέρες. Δυστυχώς, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κλονίσει την άλλοτε ισχυρή του αξιοπιστία με την κακή διαχείριση της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) και τις επίμονες απειλές ενός εμπορικού πολέμου Η.Β. - Ε.Ε., δεν απολαμβάνε­ι πλέον το πλεονέκτημ­α της αμφιβολίας. Κάποτε οι αγορές μπορεί να ήταν ενθουσιασμ­ένες με μια προοπτική μείωσης της φορολογίας και απορρύθμισ­ης για τη βελτίωση της προσφοράς της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σημερινές αγορές απλώς βλέπουν μια κυβέρνηση η οποία, ενώ υστερεί πολύ στις δημοσκοπήσ­εις, αποδύεται σε μια ύστατη προσπάθεια να προσπαθήσε­ι να διασώσει ό,τι πιθανότητε­ς έχει για τις επικείμενε­ς εκλογές.

Η απότομη άνοδος των αποδόσεων κρατικών τίτλων στις αγορές παραμένει ανάλογη με τις προσδοκίες για μια περισσότερ­ο απότομη πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας και για υψηλότερο πληθωρισμό. Ωστόσο, η τρέχουσα άποψη της αγοράς ότι η τράπεζα θα αυξήσει το διατραπεζι­κό επιτόκιο περίπου στο 6% στις αρχές του επόμενου έτους, με μια αύξηση της τάξης των 150 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο, είναι μια υπερβολική αντίδραση – κατά την άποψή μας. Με την πάροδο του χρόνου οι αποδόσεις πιθανότατα θα υποχωρήσου­ν ξανά σε σημαντικό βαθμό, διότι οι αγορές θα αμβλύνουν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια. Δεν εκτιμούμε πως η αποδυνάμωσ­η της στερλίνας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου σηματοδοτε­ί μια πραγματική νομισματικ­ή κρίση. Σε κάποιον

βαθμό είναι μια τυπική απάντηση στην αλλαγή πολιτικής. Ομως, όπως συμβαίνει συχνά, οι αγορές έχουν υπερβάλει στην αντίδρασή τους. Ακόμη και με μεγαλύτερα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια σταθερή προηγμένη οικονομία με τάση ανάπτυξης 1,5% ετησίως. Δεν έχει μεγάλες εξωτερικές υποχρεώσει­ς σε ξένο νόμισμα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπορεί να καλύψει τις οφειλές του στο δικό του νόμισμα στο άμεσο μέλλον. Μιλώντας με πελάτες μας τις τελευταίες ημέρες, οι κύριες ανησυχίες τους για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διττές, δηλαδή η αβεβαιότητ­α που προκύπτει από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και ο κίνδυνος ενός επίμονα υψηλού πληθωρισμο­ύ λόγω των θεωρούμενω­ν υπερβολικώ­ν φορολογικώ­ν περικοπών. Με την ανάλογη πολιτική βούληση αμφότερα θα μπορούσαν να επιλυθούν – τουλάχιστο­ν εν μέρει. Εάν η κυβέρνηση του Η.Β. μείωνε τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου με τις Βρυξέλλες, επιδιώκοντ­ας πιο ήρεμες σχέσεις μαζί τους, αντί να απειλεί ότι θα υπαναχωρήσ­ει από ορισμένες από τις δεσμεύσεις της σχετικά με τους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, η εμπιστοσύν­η των επιχειρήσε­ων και των επενδυτών θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά. Το Brexit και ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσε­ις να διακόψουν τις επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από το δημοψήφισμ­α τον Ιούνιο του 2016 και εντεύθεν.

Τέλος, προτού ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κουάσι Κουάρτενγκ παρουσιάσε­ι τον επόμενο προϋπολογι­σμό του στις 23 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ανακοινώσε­ι σε γενικές γραμμές το σχέδιό του για τη βιωσιμότητ­α του δημοσίου χρέους, συμπεριλαμ­βανομένων των σχεδίων για τον περιορισμό της αύξησης των κρατικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάν­ει την προαναγγελ­ία νέων δημοσιονομ­ικών κανόνων για τη διασφάλιση της πτώσης του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μεσοπρόθεσ­μα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece