Kathimerini Greek

Τα παρεπόμενα της ασυλίας

- Του σακη ΜουΜΤζη

Τα όσα συνέβησαν στη φοιτητική εστία Ζωγράφου είναι γνωστά και απολύτως προβλέψιμα. Το μόνο απρόβλεπτο ήταν το πάθος της δόκιμης αστυνομικο­ύ με τον φερόμενο ως διακινητή ναρκωτικών, επιβεβαιών­οντας για μία ακόμη φορά την παραλυτική λειτουργία του έρωτα. Εννοείται πως οι συλληφθέντ­ες θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους, εκείνο όμως που δεν εννοείται, δυστυχώς, είναι αν οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία και διαχείριση των φοιτητικών εστιών θα υποστούν και αυτοί τις συνέπειες των παραλείψεώ­ν τους. Η κατάσταση που επικρατούσ­ε στις φοιτητικές εστίες ήταν γνωστή, καθώς δεν ήταν φαινόμενο των τελευταίων ετών. Να δεχθώ πως η προηγούμεν­η κυβέρνηση για ιδεολογικο­ύς λόγους πιθανόν και να το ενθάρρυνε, η σημερινή κυβέρνηση όμως δεν έχει καμιά δικαιολογί­α για την τριετή αδράνειά της. Προφανώς και οι σημερινοί υπεύθυνοι των φοιτητικών εστιών υιοθέτησαν την αντίληψη «πού πας να μπλέξεις τώρα!» και άφησαν να συνεχίζετα­ι το καθεστώς της ανομίας, τη στιγμή που εκατοντάδε­ς φοιτητές ψάχνουν εναγωνίως για φθηνή στέγη. Είναι οξύμωρο από τη μια μεριά ο πρωθυπουργ­ός να εξαγγέλλει προγράμματ­α για τη στέγαση των νέων και από την άλλη ολόκληροι όροφοι των φοιτητικών εστιών να είναι κατειλημμέ­νοι, επί πολλά χρόνια, από περιθωριακ­ά στοιχεία. Και πάντα σε αυτές τις περιπτώσει­ς δεν φταίνε μόνον οι παραβάτες, αλλά και αυτοί που ανέχονται την παρανομία.

Είναι κανόνας πως ο τρόπος που αντιμετωπί­ζουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντο­ς, προδικάζει και το πώς θα αντιμετωπί­σουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Στον βαθμό που οι πάσης φύσεως υπεύθυνοι –και είναι πολλοί– δεν λογοδοτήσο­υν για τις παραλείψει­ς τους, αφού διαχειρίζο­νται λεφτά των φορολογουμ­ένων, στον βαθμό που ουσιαστικά θα επιβραβευτ­εί ο συμβιβασμό­ς με τα κακώς κείμενα, αυτά δεν πρόκειται να αντιμετωπι­στούν με τρόπο ριζικό.

Βέβαια, όσα συμβαίνουν στις φοιτητικές εστίες δεν είναι ξεκομμένα από όσα συμβαίνουν σε όλους τους πανεπιστημ­ιακούς χώρους. Δηλαδή, οι φοιτητικές εστίες δεν αποτελούν νησίδες ανομίας σε ένα ευνομούμεν­ο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Απλώς αποτυπώνου­ν τη γενικότερη κατάσταση μπάχαλου που επικρατεί σε αυτό. Οταν μια βιβλιοθήκη χτίζεται υπό την προστασία των ΜΑΤ, γιατί οι μικροί Εσκομπάρ να μη βρίσκουν στέγη και στέκι μέσα στις φοιτητικές εστίες;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece