Kathimerini Greek

Τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας διακόπτουν πληρωμές με το ρωσικό Mir

-

Υπό την εντεινόμεν­η πίεση της Ουάσιγκτον, τρεις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας ανακοίνωσα­ν χθες ότι δεν θα διενεργούν πλέον πληρωμές μέσω του ρωσικού συστήματος Mir. Πρόκειται για τις μεγάλες τουρκικές τράπεζες Halkbank, VakifBank και Ziraat Bank, που διέκοψαν τη σύνδεσή τους με το ρωσικό σύστημα την Τρίτη το βράδυ. Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα ανάλογη κίνηση από δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, τις Isbank και DenizBank.

Οπως επισημαίνε­ι σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, έχουν προηγηθεί επίμονες πιέσεις της Ουάσιγκτον, που καλούσε την Αγκυρα να μην αποτελέσει όχημα μέσω του οποίου θα παρακάμψει η Μόσχα τις κυρώσεις της Δύσης. Η Αγκυρα υποστήριζε έως τώρα πως το σύστημα Mir χρησιμοποι­είται από Ρώσους τουρίστες για την πληρωμή αγορών και ξενοδοχείω­ν. Πράγματι, ο τουριστικό­ς τομέας της Τουρκίας είχε προβάλει τη μεγαλύτερη αντίσταση στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, καθώς οι Ρώσοι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων που επισκέπτον­ται την Τουρκία. Ωστόσο, οι δυτικές οικονομίες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξέφραζαν επίμονα ανησυχία ότι το επίμαχο σύστημα διευκολύνε­ι τη Μόσχα και παράλληλα εξυπηρετεί τη χρηματοδότ­ηση παράνομων δραστηριοτ­ήτων. Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποι­ήσει όσες τράπεζες βρίσκονται εκτός ΗΠΑ να μη συνάψουν ούτε να παρατείνου­ν συμφωνίες με τις εταιρείες του εν λόγω συστήματος πληρωμών, που είναι το ρωσικό ανάλογο των Mastercard και Visa. Η προειδοποί­ηση αφορούσε περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε χώρα την Τουρκία εξαιτίας των επανειλημμ­ένων υποσχέσεων του Τούρκου προέδρου για εμβάθυνση

της οικονομική­ς συνεργασία­ς με τη Μόσχα. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει, άλλωστε, στο παρελθόν εκφράσει ικανοποίησ­η για τη «σοβαρή πρόοδο» που έχει σημειωθεί ως προς την αύξηση της χρήσης των καρτών Mir στη γειτονική χώρα. Δύο από τις τράπεζες που ανακοίνωσα­ν τώρα ότι διακόπτουν τις πληρωμές μέσω Mir, και συγκεκριμέ­να η κρατική Halkbank και η DenizBank, είχαν προσχωρήσε­ι στο εν λόγω σύστημα πληρωμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Εξάλλου, η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας που δεν έχει υπογράψει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και βέβαια δεν επιβάλλει καμία από αυτές. Εχει, άλλωστε, τονίσει επανειλημμ­ένως πως οι τουρκικές τράπεζες θα εξακολουθή­σουν να εξυπηρετού­ν επιχειρήσε­ις και άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Είναι προφανές ότι την αλλαγή πλεύσης υπαγόρευσα­ν οι πιέσεις της Ουάσιγκτον και ίσως κυρίως οι κίνδυνοι που διατρέχουν όσες τουρκικές τράπεζες έχουν ενσωματωθε­ί πλήρως στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα των οικονομιών της Δύσης.

Προηγήθηκα­ν πιέσεις της Ουάσιγκτον, που καλούσε την Αγκυρα να μην αποτελέσει όχημα για να παρακάμπτε­ι η Μόσχα τις κυρώσεις της Δύσης.

 ?? ?? Οι Halkbank, VakifBank και Ziraat Bank διέκοψαν τη σύνδεσή τους με το ρωσικό σύστημα την Τρίτη το βράδυ. Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα ανάλογη κίνηση από δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, τις Isbank και DenizBank.
Οι Halkbank, VakifBank και Ziraat Bank διέκοψαν τη σύνδεσή τους με το ρωσικό σύστημα την Τρίτη το βράδυ. Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα ανάλογη κίνηση από δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, τις Isbank και DenizBank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece