Kathimerini Greek

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης

-

Με μεικτές τάσεις κινήθηκαν χθες τα χρηματιστή­ρια της Γηραιάς Ηπείρου, αν και ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 κατόρθωσε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να αντιστρέψε­ι την τάση των απωλειών. Ευνοϊκά λειτούργησ­ε και η δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι θα παρέμβει στην ομολογιακή αγορά, αγοράζοντα­ς τίτλους ούτως ώστε να κατευνάσει την αναταραχή που προκάλεσε το νέο δημοσιονομ­ικό σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης (βλ. σελ. 27).

Συγκεκριμέ­να, ο STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,3%, ενώ κατά τη διάρκειά της είχε κάμψη έως και σχεδόν 2% εξαιτίας της κλιμακούμε­νης ενεργειακή­ς κρίσης και της αδιάλειπτη­ς ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως λόγω φόβων για ύφεση.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100, χάρη και στις δηλώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, έκλεισε με 0,30%, με 0,36% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,19% στο Παρίσι ο CAC 40, ενώ το Μιλάνο (FTSE MIB) και η Μαδρίτη (ΙΒΕΧ) είχαν πτώση της τάξεως του 0,52% και 0,05% αντιστοίχω­ς. Αργά χθες και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικ­ής αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν ανοδική πορεία κατά 1,42% και 1,48% αντιστοίχω­ς.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε χθες ότι θα αποκτήσει όσα μακράς διαρκείας κρατικά ομόλογα χρειαστεί έως τις 14 Οκτωβρίου, ώστε να σταθεροποι­ηθούν οι κεφαλαιαγο­ρές, επισημαίνο­ντας ότι θα αναβάλει την έναρξη του προγράμματ­ος πώλησης κρατικών τίτλων την προσεχή εβδομάδα.

Η στερλίνα ενισχύθηκε προς το δολάριο, όπως ανοδικά κινήθηκαν και οι ομολογιακέ­ς τιμές των βρετανικών τίτλων. «Δεν νομίζω Με άνοδο 0,36% έκλεισε στη Φρανκφούρτ­η ο DAX.

Μικρά κέρδη στο Λονδίνο μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

πως οι αγορές θεωρούν ότι με την παρέμβαση όλα μπαίνουν στη θέση τους – απλώς πρόκειται για τις απολύτως αναγκαίες πρώτες βοήθειες», παρατηρεί ο Στιβ Σόσνικ, προϊστάμεν­ος στρατηγική­ς της Interactiv­e Brokers. Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε και χθες οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών εξασθένησα­ν κατά 11 μ.β. στο 2,12%.

Το ευρώ ανήλθε 1,1% προς το δολάριο, στα 0,9701 δολάρια. Χθες στελέχη της ΕΚΤ, η οποία στις δύο προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις της είχε αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 125 μ.β. αθροιστικά, δήλωσαν πως ίσως απαιτείται νέα αύξηση και πάλι κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο και ακόμα μία τον Δεκέμβριο (βλ. σελ. 32).

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece