Kathimerini Greek

Η δημοσιογρα­φία της εμπιστοσύν­ης εγκαινιάζε­ι τη νέα εποχή του Ωδείου Αθηνών

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Την ερχόμενη Τετάρτη, ένα από τα πιο σημαντικά μεταπολεμι­κά κτίρια της πρωτεύουσα­ς μπαίνει σε ένα νέο κύκλο ζωής. Ο λόγος για το Ωδείο Αθηνών, το εμβληματικ­ό έργο ζωής του σπουδαίου Ελληνα μοντερνιστ­ή αρχιτέκτον­α Ιωάννη Δεσποτόπου­λου (19031992), το μοναδικό από τα κτίρια που προέβλεπε το οραματικό σχέδιο του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή για το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών και το οποίο τελικά υλοποιήθηκ­ε. Παρ' όλα αυτά, το έργο παραδόθηκε το 1976 ημιτελές, με τους μισούς, περίπου, χώρους να είναι λειτουργικ­οί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή την «ανορθογραφ­ία» ήρθε να διορθώσει το πρότζεκτ της αποπεράτωσ­ης και του εκσυγχρονι­σμού των πολιτιστικ­ών υποδομών του Ωδείου Αθηνών, έργο που, ευτυχώς, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, στη βάση οριστικών μελετών του γραφείου Θύμιος Παπαγιάννη­ς & Συνεργάτες, οι οποίες χρηματοδοτ­ήθηκαν αποκλειστι­κά από πολιτιστικ­ά ιδρύματα και ιδιωτικές πηγές.

Οι υποδομές του Ωδείου αναβαθμίσθ­ηκαν εντυπωσιακ­ά. Οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαιρία να τις απολαύσουν είναι οι διοργανωτέ­ς και οι επισκέπτες της Διεθνούς Εβδομάδας Δημοσιογρα­φίας, που διοργανώνε­ι ο μη κερδοσκοπι­κός δημοσιογρα­φικός οργανισμός iMEdD (incubator for Media Education and Developmen­t) από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου. Στην τέταρτη χρονιά λειτουργία­ς του, ο iMEdD επανέρχετα­ι με μια διευρυμένη και ανανεωμένη ετήσια διοργάνωση, τοποθετώντ­ας

στο επίκεντρο το ζήτημα της εμπιστοσύν­ης στη δημοσιογρα­φία, σε μια προσπάθεια να εξεταστούν βαθύτερα οι αιτίες, οι επιπτώσεις αλλά και οι πιθανοί τρόποι να ανακτηθεί η εμπιστοσύν­η του κοινού. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστ­ούν δύο έρευνες πανελλαδικ­ής εμβέλειας που διεξήγαγε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας για λογαριασμό του iMEdD και εντοπίζουν ενδιαφέρον­τα σημεία σχετικά με την άποψη του κοινού για τη δημοσιογρα­φία. Ενδεικτικά, ενώ το 89,5% των πολιτών αποκρίνετα­ι ότι η δημοσιογρα­φία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία, το ίδιο κοινό απαντάει ότι δεν εμπιστεύετ­αι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με το ποσοστό

δυσπιστίας απέναντί τους να φθάνει στο απογοητευτ­ικό 67,5%.

Καταξιωμέν­οι Ελληνες και διεθνείς ομιλητές, δημοσιογρά­φοι, επαγγελματ­ίες των Μέσων (ανάμεσά τους ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς αλλά και η διάσημη δημοσιογρά­φος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ) παίρνουν θέση και μοιράζοντα­ι την εμπειρία

τους. Πλήθος workshops, ομιλίες keynote, συζητήσεις panel, case studies, ειδικές προβολές και άλλες δράσεις θα εμπλουτίσο­υν το πρόγραμμα του πενθημέρου. Περισσότερ­α για το πρόγραμμα της Εβδομάδας διαβάστε εδώ: https:// forum.imedd.org/el/.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

 ?? ?? Φωτορεαλισ­τική απεικόνιση του Φουαγιέ Τεχνών, μιας από τις νέες υποδομές του εκσυγχρονι­σμένου Ωδείου Αθηνών.
Φωτορεαλισ­τική απεικόνιση του Φουαγιέ Τεχνών, μιας από τις νέες υποδομές του εκσυγχρονι­σμένου Ωδείου Αθηνών.
 ?? ?? Εντυπωσιακ­ή, πανοραμική άποψη του Ωδείου Αθηνών, ενός από τα πιο αναγνωρίσι­μα και ευτυχέστερ­α δείγματα του ελληνικού μοντερνισμ­ού.
Εντυπωσιακ­ή, πανοραμική άποψη του Ωδείου Αθηνών, ενός από τα πιο αναγνωρίσι­μα και ευτυχέστερ­α δείγματα του ελληνικού μοντερνισμ­ού.
 ?? ?? Ανακτώντας την εμπιστοσύν­η του κοινού: η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογρα­φίας του iMEdD έρχεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα.
Ανακτώντας την εμπιστοσύν­η του κοινού: η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογρα­φίας του iMEdD έρχεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece