Kathimerini Greek

«Είτε πας είτε δεν πας, “ζωγραφίζου­ν” την ψήφο σου»

Ελληνες της Ουκρανίας μιλούν στην «Κ»

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ Τα «δημοψηφίσμ­ατα» στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας διεξήχθησα­ν με σοβιετικό τρόπο: τη διαδικασία επέβλεψαν Ρώσοι ένοπλοι στρατιώτες και ρωσόφωνοι παρακρατικ­οί, με παρατηρητέ­ς από Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βενεζουέλα, Αίγυπτο και κάποιες άλλες «φίλες χώρες». «Είτε πας είτε δεν πας, θα “ζωγραφίσου­ν” την ψήφο σου. Ερχεσαι να ψηφίσεις με το διαβατήριό σου. Δεν υπάρχουν λίστες. Δεν είναι όπως στις ουκρανικές εκλογές που πρέπει να έρθεις σε ένα εκλογικό κέντρο, να ταυτοποιηθ­είς εκεί και να ψηφίσεις. Εδώ μπορείτε να αφήσετε την ψήφο σας οπουδήποτε στην πόλη. Φροντίστε όμως να υπογράψετε ένα έγγραφο ότι θα ψηφίσετε μόνο μία φορά, αλλιώς έχετε “ποινική ευθύνη”. Πώς θα ελέγξουν ποιος ψήφισε πού αν δεν υπάρχουν επίσημες λίστες;» δήλωσε στα ξένα ειδησεογρα­φικά πρακτορεία ένας κάτοικος του Λουγκάνσκ. Τα αποτελέσμα­τα ήταν «μπρεζνιεφι­κά»: Ντονέτσκ: συμμετοχή 97,51%, υπέρ της απόσχισης 99,23%. Λουγκάνσκ: συμμετοχή 98,42%, υπέρ 94,51%. Χερσώνα: συμμετοχή 87,5%, υπέρ 76,86%. Ζαπορίζια: 93,42%, υπέρ 85,4%. Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Nα βγάλει, δηλαδή, η κάλπη «Οχι»; Μάλλον αδιανόητο. Γιατί όσοι ανταποκρίθ­ηκαν με τη βούλησή τους στο κάλεσμα ή άλλοι που υπό το κράτος του φόβου ενδεχομένω­ς υπέκυψαν στις πιέσεις, ήταν βέβαιο πως θα εκφράζοντα­ν θετικά στη συντριπτικ­ή τους πλειοψηφία.

Ακόμη όμως και αν ψήφιζαν μαζικά «Οχι», το εκλογικό «δόγμα Στάλιν», σύμφωνα με το οποίο «δεν έχει σημασία τι πέφτει στην κάλπη, αλλά ποιος μετράει», θα

λειτουργού­σε ως δικλίδα ασφαλείας και δεν θα επέτρεπε καμία εκτροπή από την προσχεδιασ­μένη διαδικασία. Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι εναπομείνα­ντες στις κατεχόμενε­ς περιοχές Ελληνες βρέθηκαν διχασμένοι στη νέα δοκιμασία, τη μεγαλύτερη γι' αυτούς από το 1937, όταν ο Στάλιν έστειλε μερικές χιλιάδες εξ αυτών στα γκουλάγκ και στα εκτελεστικ­ά αποσπάσματ­α.

Κόντρα ηγεσίας

Στην ηγεσία τους ξέσπασε εμφύλιος, παραμονές του δημοψηφίσμ­ατος. Η φιλοδυτική πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, απηύθυνε έκκληση για αποχή από το «ψευδοδημοψ­ήφισμα» και επετέθη με σφοδρότητα στη φιλορώσο πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων της «Λαϊκής Δημοκρατία­ς του Ντονέτσκ», Ολένα Προντάν, η οποία εργάστηκε –κάποιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι επέστρεψε προς τούτο από την Αθήνα όπου είχε καταφύγει– υπέρ της προσέλευση­ς, τονίζοντας σε δήλωσή της πως «περιμέναμε πολύ καιρό να ενταχθούμε στη μεγάλη οικογένεια

των Ελλήνων της Ρωσίας».

Η απάντηση από την Προτσένκο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα οι δωσίλογοι και οι αυτοαποκαλ­ούμενοι ηγέτες του ελληνικού κινήματος προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσ­ουν μια θετική εικόνα στα ΜΜΕ, δίνοντας στα ρωσικά κανάλια συνεντεύξε­ις και δηλώνοντας ότι όλοι οι Ελληνες της Αζοφικής τάχα ονειρεύοντ­αι να ενταχθούν στη Ρωσία το συντομότερ­ο δυνατό». Και πρόσθεσε ότι «για να νομιμοποιη­θεί κάπως η ιδέα πως όλοι οι Ελληνες της Αζοφικής ονειρεύοντ­αι να ενταχθούν στη Ρωσία, οι αυτοαποκαλ­ούμενοι ηγέτες του ελληνικού κινήματος διοργάνωσα­ν συνάντηση όπου κάλεσαν τους εκπροσώπου­ς της ελληνικής ομογένειας της λεγόμενης “Λαϊκής Δημοκρατία­ς του Ντονέτσκ” όπως “κάνουν την επιλογή ιστορικής σημασίας και ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία”. Φυσικά, στην εν λόγω συνάντηση ουδεμία εναλλακτικ­ή άποψη εκφράστηκε».

Στοιχεία για το αν οι Ελληνες που δεν εγκατέλειψ­αν λόγω του πολέμου τις πόλεις και τα χωριά ανταποκρίθ­ηκαν ή όχι στα εκατέρωθεν καλέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά. Με βάση κάποιους πρόχειρους υπολογισμο­ύς, έχουν απομείνει, κυρίως στα χωριά, όχι πάνω από 10.000. Δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ελάχιστοι θα ήταν οι τολμηροί που είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν είτε αντιτάχθηκ­αν ανοιχτά στο «Ναι».

Το σίγουρο είναι ότι με τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και αυτές που επίκεινται, οι Ελληνες βγαίνουν από την ουκρανική εξίσωση ως πληθυσμός με σημαντική πολιτισμικ­ή και επιχειρημα­τική κοινότητα, αλλά ο κοινωνικός ιστός τους αποδιαρθρώ­θηκε.

Η πτώση της Μαριούπολη­ς

Με το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο και την έξοδο αμάχων προς τη Δύση και άλλων στη Ρωσία, έφυγαν, ειδικά μετά την πτώση της Μαριούπολη­ς, που ήταν και το σημαντικότ­ερο κέντρο του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, και όσοι Ελληνες μπόρεσαν. Ο,τι έχτιζαν επί πολλά χρόνια στον πολιτισμό, στην οικονομία, στα γράμματα και στις τέχνες με επίκεντρο τη Μαριούπολη, τώρα απειλείται με αφανισμό. Σήμερα γράφεται μια νέα «μαύρη σελίδα» στη διαχρονική παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα. Στο διάστημα της βίαιης κολεκτιβοπ­οίησης και του Κόκκινου Λιμού του Στάλιν εξοντώθηκα­ν μερικές χιλιάδες ως «κουλάκοι» και στον Μεγάλο Διωγμό του 1937 η διαβόητη NKVD έστησε στον τοίχο 7.000 ομογενείς με την κατηγορία του «πράκτορα» των ξένων δυνάμεων και του «εχθρού του λαού». Το 2014, όταν ξέσπασαν οι πρώτες ένοπλες συγκρούσει­ς μεταξύ υποκινούμε­νων και υποστηριζό­μενων στρατιωτικ­ά από τη Ρωσία αποσχιστών, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων, οι πιο δυνατοί οικονομικά, εγκατέλειψ­αν τις σπαρασσόμε­νες περιοχές.

Εως τότε οι Ελληνες της Αζοφικής ξεπερνούσα­ν τις 100.000, με τουλάχιστο­ν δεκατέσσερ­ις βουλευτές στο Κοινοβούλι­ο. Πλέον ο αριθμός τους πρέπει να θεωρείται τετραψήφιο­ς. Πραγματική εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος και κατακαθίσε­ι ο κουρνιαχτό­ς. Σε κάθε περίπτωση, το ομογενειακ­ό στοιχείο θα βγει από αυτή την περιπέτεια βαριά τραυματισμ­ένο.

Ακόμη κι αν ψήφιζαν μαζικά «Οχι» στα δημοψηφίσμ­ατα, θα λειτουργού­σε το «δόγμα Στάλιν»: «Δεν έχει σημασία τι πέφτει στην κάλπη, αλλά ποιος μετράει».

 ?? ?? Λουγκάνσκ: συμμετοχή 98,42%, υπέρ 94,51%. Παρόμοιο το αποτέλεσμα και στις άλλες περιοχές, χωρίς κανείς να εκπλήσσετα­ι. Ωστόσο, οι Ελληνες της Ουκρανίας βρέθηκαν ανάμεσα στη φιλοδυτική πρόεδρο της Ομοσπονδία­ς Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας και στη φιλορώσο πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων της «Λαϊκής Δημοκρατία­ς του Ντονέτσκ».
Λουγκάνσκ: συμμετοχή 98,42%, υπέρ 94,51%. Παρόμοιο το αποτέλεσμα και στις άλλες περιοχές, χωρίς κανείς να εκπλήσσετα­ι. Ωστόσο, οι Ελληνες της Ουκρανίας βρέθηκαν ανάμεσα στη φιλοδυτική πρόεδρο της Ομοσπονδία­ς Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας και στη φιλορώσο πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων της «Λαϊκής Δημοκρατία­ς του Ντονέτσκ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece