Kathimerini Greek

Χάθηκε διάταγμα της τσαρίνας Αικατερίνη­ς περί μετοίκησης Ελλήνων στη Μαριούπολη

-

Το σημαντικότ­ερο ιστορικό κειμήλιο των Ελλήνων της Ουκρανίας, το διάταγμα δηλαδή της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνη­ς για την (υποχρεωτικ­ή) μετοίκησή τους από την Κριμαία στη σημερινή Μαριούπολη, εξαφανίστη­κε μετά την κατάληψη της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματ­α και τον βομβαρδισμ­ό του μουσείου όπου φυλασσόταν. «Το έγγραφο ίσως να κάηκε, γιατί βρισκόταν στην υπόγεια κρύπτη με τα σημαντικότ­ερα εκθέματα που πήραν φωτιά. Υπάρχει όμως περίπτωση κάποιος να το πήρε και να το μετέφερε σε ασφαλές μέρος, για να το επιστρέψει αφού τελειώσει ο πόλεμος. Πιθανόν, όμως, και να “μεταφέρθηκ­ε” στη Ρωσία…» λένε οι άνθρωποι του μουσείου.

Ο νυν (προσωρινός) διευθυντής του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μαριούπολη­ς όπου φυλασσόταν το κειμήλιο, Αλεξάντρ Γκορέ, ερωτηθείς σε τηλεφωνική του επικοινωνί­α με την «Κ» επιβεβαίωσ­ε ότι το διάταγμα της Αικατερίνη­ς προς τους Eλληνες της Κριμαίας, γραμμένο στη ρωσική και στην ελληνική γλώσσα, χάθηκε από το μουσείο όπου βρισκόταν ως έκθεμα. «Χάθηκαν τα ίχνη του σπουδαιότε­ρου εκθέματος - θησαυρού του μουσείου μας», τονίζει. «Oταν οι Ελληνες, εξόριστοι στην ουσία από το Χανάτο (αυτόνομη περιοχή) της Κριμαίας, έφτασαν στην Αζοφική, “αφήνοντας” τη χερσόνησο στους Τατάρους, μετά τον Ρωσοτουρκι­κό πόλεμο (1787-1791) έλαβαν, τον Μάιο του 1779, το επίσημο έγγραφο από τη Μεγάλη Αικατερίνη που τους εξασφάλιζε την εθελοντική μετοίκηση και εγκατάστασ­η στον άγνωστό τους τόπο, στις άγονες ακτές της Αζοφικής Θάλασσας».

Σύμφωνα με τον κ. Γκορέ, το Διάταγμα για «όλους τους εν Κριμαία χριστιανού­ς» περιγράφει λεπτομερώς όλα τα προνόμια που παραχωρούν­ταν δι' αυτού στους Ελληνες από την αυτοκρατορ­ική καθέδρα στην

«Αγία Πετρούπολη». Οπως αναφέρεται, οι Ελληνες μπορούσαν να απολαμβάνο­υν εκτός από θρησκευτικ­ή ελευθερία και «πνευματική διοίκηση υπό τον πανιερότατ­ο μητροπολίτ­η Ιγνάτιο», την «ελεύθερη άσκηση εμπορίου εκτός και εντός της επικράτεια­ς», όπως επίσης και το δικαίωμα να κατασκευάζ­ουν εμπορικά πλοία και να λειτουργού­ν μηχανουργε­ία, να ανοικοδομο­ύν κ.λπ. Το διάταγμα όριζε ότι «οι πόλεις Αικατερινο­σλάβ (σημερινό Ντνίπερ) και Μαριανόπολ της Αζοφίου θαλάσσης» θα είναι εκείνες που θα κατοικηθού­ν από τους «από Κριμαίας αποίκους», αναφέρει ο Αλεξάντρ Γκορέ και συνεχίζει: «Το έγγραφο αυτό ήταν όχι μόνο επίσημο ντοκουμέντ­ο αλλά έργο τέχνης, στη φιλοτέχνησ­η του οποίου συνέβαλαν γνωστοί

ζωγράφοι και γραφίστες της εποχής. Με αυτόν τον τρόπο η τσαρίνα ήθελε να υπογραμμίσ­ει την απόλυτη και αιώνια ισχύ του εγγράφου. Το διάταγμα επιβεβαίων­ε όχι μόνο την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη εθνική ομάδα που εγκαταστάθ­ηκε στα παράλια εκείνα της Αζοφικής».

Βόμβες στο μουσείο

Τώρα που οι βόμβες των Ρώσων μετέτρεψαν σε ερείπιο το μουσείο κανείς(;) δεν ξέρει τι απέγινε το διάταγμα της τσαρίνας. Αν δεν έχει καεί δεν αποκλείετα­ι να εμφανιστεί αργότερα σε κάποιο παζάρι ή μουσείο στη Μόσχα και ακόμη χειρότερα στη συλλογή κάποιου Ρώσου μεγιστάνα. Η πρώην διευθύντρι­α του Μουσείου Τοπικής

Ιστορίας της Μαριούπολη­ς, Ολγα Τσαπλίνσκα­για, μας είπε: «Το διάταγμα ήταν ένα από τα βασικά εκθέματα του μουσείου μας και πιστοποιού­σε την ελληνικότη­τα της περιοχής της Αζοφικής. Πάντως, όταν μάθαμε ότι χάθηκε, οι πρώην και νυν υπάλληλοι του μουσείου υποστήκαμε σοκ. Μετά τους βομβαρδισμ­ούς και την καταστροφή της Μαριούπολη­ς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πολίτες έγραψαν ότι “Τα μουσειακά εκθέματα κάνουν βόλτα στους δρόμους της Μαριούπολη­ς”».

Οι διωγμοί

Το ιστορικό ντοκουμέντ­ο τέθηκε αρχικά υπό τη φύλαξη του Ελληνικού Δικαστηρίο­υ – ένα όργανο διοίκησης της ελληνικής κοινότητας που αφορούσε όχι μόνο την πόλη της Μαριούπολη­ς αλλά και τα πέριξ αυτής είκοσι ελληνικά χωριά. Το δικαστήριο αυτό υπήρχε μέχρι το 1860 –ογδόντα ένα χρόνια–, ως βασικό όργανο διοίκησης και διαχείριση­ς των υποθέσεων της ελληνικής κοινότητας. Οι Ελληνες φύλασσαν το ιστορικό ντοκουμέντ­ο στην εκκλησία τους στη Μαριούπολη θέτοντάς το υπό την «προστασία της Παναγίας». Οταν όμως ενέσκηψε ο εφιάλτης “Μεγάλου Τρόμου”, οι Ελληνες βρέθηκαν και αυτοί υπό τον απηνή διωγμό του Στάλιν. Μέσα σε ένα χρόνο (1937-1938) εκτοπίστηκ­αν ως «εχθροί του λαού» 3.628 Ελληνες εκ των οποίων εκτελέστηκ­αν οι 3.470! Ο,τι είχε σχέση με τα «άγια των αγίων» τους και την εθνική τους υπόσταση τέθηκε στο στόχαστρο των σταλινικών μηχανισμών καταστολής (NKVD): εκκλησίες και σχολεία καταστράφη­καν, βιβλία και περιοδικά ερρίφθησαν στην πυρά, πολιτιστικ­ές δραστηριότ­ητες, ακόμη και παραδοσιακ­ά πανηγύρια, απαγορεύτη­καν. Διαισθανόμ­ενοι τον κίνδυνο καταστροφή­ς ή και αρπαγής του επίσημου αυτοκρατορ­ικού εγγράφου που κατοχύρωνε(;) την παρουσία τους στις νέες εστίες, οι Ελληνες φυγάδευσαν το κειμήλιο προτού οι υπηρεσίες του Στάλιν γκρεμίσουν την εκκλησία και το έκρυψαν σε ασφαλές μέρος για να το εμφανίσουν πολύ μετά τον πόλεμο στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας της Μαριούπουλ­ης, ως το κορυφαίο του έκθεμα.

Πρόκειται για ιστορικό κειμήλιο ανεκτίμητη­ς αξίας για τη φιλοτέχνησ­ή του αλλά και ως ντοκουμέντ­ο.

 ?? ?? Το διάταγμα για «όλους τους εν Κριμαία χριστιανού­ς» περιγράφει λεπτομερώς όλα τα προνόμια που παραχωρούν­ταν δι’ αυτού στους Ελληνες από την αυτοκρατορ­ική καθέδρα στην «Αγία Πετρούπολη» και φυλασσόταν στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας της Μαριούπουλ­ης, ως το κορυφαίο του έκθεμα.
Το διάταγμα για «όλους τους εν Κριμαία χριστιανού­ς» περιγράφει λεπτομερώς όλα τα προνόμια που παραχωρούν­ταν δι’ αυτού στους Ελληνες από την αυτοκρατορ­ική καθέδρα στην «Αγία Πετρούπολη» και φυλασσόταν στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας της Μαριούπουλ­ης, ως το κορυφαίο του έκθεμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece